7 tendințe de parenting de urmărit în 2016

Adriana Moscu
tendinte-de-parenting-totul-despre-mame

Anul 2016 aduce cu el câteva schimbări surprinzătoare la capitolul tendințe de parenting

Se pare că regulile în parenting devin mai relaxate anul acesta. În 2016, pe măsură ce tot mai mulți mileniali, adică cei născuţi în anii ’80 şi ’90, devin părinți pentru prima dată, vom începe să vedem niște schimbări importante în ceea ce priveşte aceste tendinţe de parenting. Principala schimbare pare să fie modul mult mai relaxat al părinților în ale insufla independența copiilor lor.

Iată principalele tendinţe de parenting pe care le vei observa la locurile de joacă în 2016:

1. Părinții “elicopter” sunt lăsați la bază

Dacă n-ai auzit niciodată de părinții “elicopter”, află că aceștia sunt acei părinți autoritari, care urmăresc și controlează îndeaproape orice mișcare a copilului, ca un elicopter care survolează deasupra unei zone de maximum interes. Părinții “elicopter” sufocă cu grija permanentă copilul, oferindu-i indicații prea multe și fiind mult prea precauți cu cel mic. Practic, părinții “elicopter” își vor crește copilul sub un clopot de sticlă și vor avea tendința să decidă mereu în locul lui. Ei bine, aceste tactici de parenting sunt pe cale de dispariție, pe măsură ce noile generații de adulți devin, la rândul lor, părinți. După ce au observat influența negativă a părinților “elicopter” asupra propriilor trasee în viață, părinții mileniali vor oferi copiilor lor o libertate tot mai mare de alegere și îi vor crește după modelul “let it go”, impus de îndrăgita Elsa, prințesa independentă din desenul animat Frozen.

2. Parenting luminos

Societatea civilă se bucură de fiecare dată când brandurile elimină specificațiile de gen de pe etichetele jucăriilor și ale hainelor pentru copii sau când în unele show-uri TV sunt introduse personaje cu nevoi speciale. Dar sunt aceste schimbări percepute la adevărata lor însemnătate și de copiii noștri? În 2016, pe măsură ce companiile continuă să facă progrese importante, părinții vor fi cu un pas înainte. Parentingul “luminos”, cum i se spune, înseamnă să iei exemplul bun al copilului tău, care nu observă, neapărat, că într-un serial îndrăgit apare un personaj în scaun cu rotile sau că un băiețel se joacă, la un moment dat, cu păpuși, ci ia lumea așa cum este, fără să-și pună întrebări sau să simtă nevoia să ceară explicații. Părinții “luminați” cred că a exprima înțelegere și acceptare, fără a discuta neapărat despre asta în cuvinte solemne, poate fi un mesaj mai puternic oferit copiilor lor atunci când își doresc să-i ajute să treacă de barierele impuse de stereotipurile unei lumi pe cale de a apune.

3. Ascensiunea profesorului “Dădacă”

În 2015, cererile de joburi de dădacă și îngrijitori personali cu diplome și atestate au crescut la nivel mondial. În 2016, părinții caută ca persoanele care au grijă de copiii lor să aibă mastere, specializări medicale, cunoștințe de psihopedagogie și altele asemenea. Părinții nu-și mai dorec pe cineva care să acopere doar siguranța fizică a copilului, ci o persoană educată, care să-l educe, la rândul ei, pe cel mic.

4. Nume de botez hibride

Numele de botez multiple, scrise cu cratimă sau despărțite, au început să se demodeze. Vă mai amintiți de povestea Pollyannei, al cărei nume, se arată în carte, era compus din contopirea celor două prenume atât de populare în America – Polly și Anna? Ei bine, se pare că în 2016, părinții mileniali sunt atât de atașați de rudele lor încât nu se hotărăsc cum să-și numească bebelușul. Și, ca să împace pe toată lumea, vor contopi două prenume într-unul singur. Astfel, Ana-Maria va deveni Anamaria, Elena Ana va deveni Eliana și tot așa, doar imaginație să fie! În plus, tendința ca prima născută să poarte numele mamei este și ea în creștere.

5. Parenting simplificat

Familiile de astăzi sunt ocupate până peste cap și bombardate cu informație din toate părțile. Nu e de mirare că se ajunge la frustrare, pentru că se creează impresia că, alegând o activitate, se pierde alta, sau mai multe, la fel de importante. În 2016, părinții vor intra într-o nouă eră, aceea a simplificării programului. Abordarea va fi diferită: să faci mai puțin înseamnă, de fapt, să faci mai mult. Un concept care se va aplica de la temele pentru școală, până la petrecerile pentru copii și activitățile extrașcolare. Părinții care lucrează încep să renunțe la ideea că le pot duce pe toate la bun sfârșit și își fac planuri despre cum să delege sarcinile. Tot mai mulți părinți angajează dădace și alte persoane care îi pot ajuta cu menajul, astfel încât ei să poată fi mai des în preajma copiilor.

6. Unde sunt două dădace, puterea crește

Nu doar cei bogați și faimoși vor angaja două bone la copii în 2016. Este, mai degrabă, vorba despre a angaja mai multe bone cu un program mai flexibil. Astfel, părinților le va fi mai ușor să găsească persoane potrivite pentru fiecare copil în parte și axate pe activitățile și programul celor mici. Există avantaje de ambele părți: astfel, o bonă va putea lucra la mai multe familii și va avea o libertate de mișcare mai mare, dar și o experiență mai bogată.

7. Hrană paleo pentru animalele de companie

Știm că părinții sunt tot mai preocupați de nevoile nutritive ale copiilor lor, însă în 2016 trendul pare să se extindă și la animalele lor de companie. Părinții moderni fac planuri pe termen lung pentru a asigura sănătatea și longevitatea cățelului sau pisicii familiei. Așa că, înainte să-i oferi o recompensă prietenului necuvântător, asigură-te că are o compoziție vegană!

Citeşte şi:
De ce e bine să ai un copil încăpăţânat?
Cele mai importante 3 lucruri pe care le-am învăţat de la dr. Laura Markham
5 lucruri pe care copiii şi le vor aminti toată viaţa
Părinţii autoritari au toate şansele să aibă nişte copii obezi

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa