7 obiceiuri pe care le poți învăța de la copilul tău

Alexandra Constantin

Cu siguranță nu îți trece prin cap că există obiceiuri pe care le poți învăța de la copilul tău, cu atât mai mult dacă el are până în 3 ani. Cu toate acestea, nu puține sunt lucrurile pe care le face micuțul tău și pe care nu ar strica să le pui și tu în practică.

Despre alte obiceiuri pe care le poți învăța de la copilul tău poți citi și în cartea psihologului Robin Grille, Parenting cu iubire – Descoperă-ți instinctul de părinte

Multe dintre lucrurile pe care copilul tău le face în mod natural sunt de fapt practici care pot să-ți fie de ajutor în zilele care par că nu se mai termină și nu numai, potrivit www.parents.com. Află care sunt aceste obiceiuri și cum poți face să le pui în practică învățând de la micul tău profesor.

1. Un acces de furie… din când în când

Evident nu se pune problema să te arunci pe jos, să începi să țipi și să dai din picioare când te enervezi cum mai face micuțul tău în anumite momente (deși de multe ori acesta este primul impuls). ,,Copiii sunt foarte buni când se pune problema de a scăpa de tensiunea acumulată, iar părinților de multe ori nu le-ar strica să facă lucrurile în aceeași manieră. De cele mai multe ori refuzăm să vorbim atunci când ne simțim depășiți de situație și lăsăm lucrurile așa cum sunt. Dar acest lucru este dăunător pentru sănătatea noastră emoțională, cu atât mai mult dacă facem astfel lucrurile pe termen lung. Nu ezita data viitoare când o să simți că tensiunea este prea mare să ai o mică ieșire, să discuți cu cineva din familie sau cu un prieten de încredere”, explică Tina Gilbertson, psihoterapeut din Denver, SUA.

2. Fă ca mișcarea să fie distractivă

Când încerci să faci exerciții fizice, iar copilul se alătură poți să observi că pentru el este mare distracție. Este super energic, râde cu gura pâna la urechi și pare de multe ori că nu mai obosește. Tu, pe de altă parte, ești exact opusul. Te împingi de la spate să faci și cele mai ușoare exerciții, iar când le termini parcă nu mai ai deloc tragere de inimă. Copiii în mod natural se distrează atunci când fac mișcare, în timp ce adulții folosesc prea des cuvântul ,,trebuie”. ,,Gândește-te pentru câteva secunde la activitățile fizice pe care le făceai cu plăcere când erai copil și alege forma de mișcare care este pe placul tău, iar atunci lucrurile se vor desfășura altfel”, spune Helene Byrne, autoarea cărții ,,Exercise after pregnancy: how to look and feel your best”.

3. Spune NU – printre obiceiurile pe care le poți învăța de la copilul tău

Este NU cuvântul preferat al copilului tău? Dacă nu… atunci urmează să treci printr-o astfel de experiență. Îl întrebi dacă îi este somn, îi spui ,,Bună dimineața!”, îi dai să mănânce un măr – și nu e de mirare că singurul cuvânt pe care îl repetă aproape fără să-și dea seama este NU. Nu ezita să îi urmezi exemplul deși negativitatea asta dusă de multe ori la extrem poate să fie sursă de frustrări. Nu trebuie să faci exact ca cel mic, ci doar trebuie să înveți să mai spui NU din când în când. Iar acest lucru te va ajuta să ai puțin mai mult timp pentru tine, să ai mai multă energie, să apuci să te bucuri de lucruri care îți plac cu adevărat și să nu mai simți la fel de mult starea de stres.

4. Cere ceea ce îți dorești

Copilul tău se face foarte clar înțeles de fiecare dată când îți dorește ceva cu ardoare. Îți cere în mod repetat, încearcă să te cucerească cu un pupic sau cu o îmbrățișare, iar dacă lucrurile nu ies cum își dorește se lasă cu lacrimi. Învață și tu să spui lucrurilor pe nume și să ceri atunci când îți dorești ceva, indiferent că este vorba de o mărire de salariu la locul de muncă sau de mai multă atenție din partea soțului. Până la urmă copilul are dreptate: dacă nu ceri… nu ai cum să primești.

5. Regăsește bucuria în lucrurile mici

Când ai zâmbit ultima dată doar pentru simplul fapt că afară era soare și frumos? Ca adulți ne lăsăm prinși de iureșul zilnic și uităm să ne bucurăm de lucrurile mici, dar care contează cu adevărat. ,,Copilul se bucură de multe ori și atunci când se joacă și se învârte în cerc. Când a fost ultima dată când te-ai simțit fericită? Când ai văzut un film bun, când ai avut o zi liberă de la serviciu sau când l-ai văzut pe micuț dansând de mama focului în fața televizorului? Amintește-ți de acele momente și de faptul că nu aveai nevoie de lucruri mari ca să te simți fericită. Și asigură-te că pe viitor o să te bucuri de lucruri mărunte, precum un curcubeu, un sărut pe furiș din partea partenerului sau când auzi la radio cântecul tău preferat”, explică psihiatrul Dion Metzger.

6. Trage un pui de somn scurt

Ai observat cum micuțul tău devine tot mai moale și vrea să moțăie după masa de prânz? Nu ezita să faci și tu la fel atunci când ai ocazia. Un somn scurt de 20-30 de minute ajută la îmbunătățirea stării de spirit, a memorie, te face mai alertă și să ai performanțe mai bune, sunt de părere specialiștii de la National Sleep Foundation.

7. Cere ajutor ori de câte ori ai nevoie

Obiceiuri pe care poți să le înveți de la copilul tău? De exemplu, să ceri ajutor dacă ai posibilitatea și dacă are și cine să te ajute. Așa cum face și micuțul tău de N ori pe zi cu vocea lui cea simpatică. ,,De multe ori femeile ezită să ceară ajutorul ca să nu se înțeleagă că ele nu pot face față tututor activităților. Nu degeaba se spune că dacă le faci pe toate nu ești o super-femeie, ci una care este obosită”, spune medicul Dion Metzger.

Despre alte obiceiuri pe care le poți învăța de la copilul tău poți citi și în cartea psihologului Robin Grille, Parenting cu iubire – Descoperă-ți instinctul de părinte

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa