5 lucruri pe care să le evitaţi atunci când sunteţi nervoşi

Raluca Dumitrică
Solutii nervozitate / Totul despre mame

Clipele tensionate ne pot aduce multă nefericire. Învăţaţi să nu cădeţi în capcana lor!

Tuturor ni se întâmplă să trecem prin momente tensionate. Problema este că în acele clipe riscăm să devenim un pericol atât pentru noi înşine, cât şi pentru cei din jur, respectiv copiii şi partener. Iată un scurt ghid al atitudinilor de evitat, ca să fiţi cât mai fericiţi!

Fericirea poate fi atinsă şi dacă evitaţi, pe cât posibil, situaţiile generatoare de stres. În situaţia în care ele apar ca din senin, cel mai important lucru este să le abordaţi inteligent. Din pricina aceasta nu este indicat faceţi anumite lucruri din rutina zilnică când sunteţi foc şi pară. Încercaţi să evitaţi 5 lucruri neinspirate în asemenea situaţii:

1. Rezolvați-vă problemele înainte de a adormi

Zicala „niciodată să nu-ţi aduci necazurile în pat” conține mult adevăr. Somnul conservă şi amplifică emoţiile negative, potrivit unui studiu din Journal of Neuroscience, care a demonstrat că somnul intensifică amintirile, în mod special pe cele emoţionale.
Totodată, Allen Towfight, un renumit neurolog la New York Presbyterian Hospital, susţine că „somnul ne ajută de fapt să consolidăm informaţiile pe care le însuşim când suntem treji. Prin urmare, un somn de 8 ore nu face nimic altceva decât să stratifice derularea incidentului care ne provoacă un stres major”. Acesta este şi motivul pentru care ar fi bine să nu adormiţi până nu vă clarificaţi măcar parţial problema.

2. Nu plecaţi niciodată la drum cu gânduri multe şi negre

Potrivit statisticilor, şoferii nervoşi riscă mai mult în trafic şi au parte de mai multe accidente. „Când sunteţi nervoşi, primul vostru instinct este să atacaţi, motiv pentru care nu trebuie să vă urcaţi în maşină”, spune David Narang, psiholog la clinica din Santa Monica, California. „Mai mult, furia vă reduce vederea periferică şi astfel veţi fi incapabili să observaţi de la distanţă un pieton sau o altă maşină care vă sare în cale”.
De aceea, în situaţiile în care simţi că vă cuprinde o furie nemăsurată, trageţi pe dreapta sau parcaţi mașina undeva sigur şi luaţi un taxi până la destinaţie. Este de preferat să faceţi asta, decât să vă treziţi că faceţi vreun accident.

3. Nu mâncaţi toate prostiile atunci când sunteţi nervoşi

„Când suntem furioase, facem alegeri îndoielnice în privinţa mâncării. Nimeni nu preferă să mănânce broccoli la nervi. În general, persoanele stresate optează pentru alimente grase, bogate în carbohidraţi şi zahăr, care le conferă falsă iluzie a unui comfort emoţional”, spune Kathy Gruver, autoarea bestseller-ului „Conquer Your Stress With Mind/Body Techniques”.
Aflat într-o situaţie de tensiune maximă, organismul îşi activează mecanismele de auto-apărare, refuzând să funcţioneze la capacitate optimă. Pe lângă asta, poate apărea şi câştigarea rapidă a unor kilograme, pentru că îngrăşarea pe fond nervos nu este o glumă şi trebuie tratată cu maximă seriozitate.

4. Alcoolul nu clarifică nimic

Dacă simţiţi nevoia să vă descarcaţi sau să găsiţi alinarea într-un pahar sau mai multe cu alcool, aflaţi că efectul va fi diametral opus. Alcoolul dizolvă inhibiţiile, acționând direct asupra lobilor frontali ai creierului, lobi care sunt responsabili cu controlarea impulsurilor de auto-coservare. De la un sigur pahar ajungeţi să încurajaţi inconştient un proces de distrugere permanentă, în virtutea unei emoţii temporare. Ştim că este o veste tristă, dar nu veţi găsi niciodată soluţia la problemele pe care le aveţi într-o sticlă de vin. Dacă vreţi să vă refugiaţi în cafea, însă, aflaţi că nici aceasta nu este o soluţie prea grozavă. Ea vă afectează somnul şi vă amplifică stresul dacă e consumată în cantităţi mari şi la ore total nepotrivite.

5. Nu vă strigaţi emoţiile în mediul online

Vă certaţi cu cineva sau sunteţi nervoşi la maxim din cauza unui anumit lucru? În niciun caz nu vă strigaţi emoţiile online! Dacă simţi nevoia să postaţi statusuri pe Facebok sau Twitter şi să trimiteţi mailuri pline de venin, aflaţi că acest lucru este nu numai stupid, ci şi periculos. În epoca în care „Fratele cel Mare” are ochi peste tot, acest tip de acţiune poate fi comparat cu un salt în gol, fără parașută. De ce spunem asta? Pentru că atât persoane de la serviciu, cât şi din cercurile vostre sociale vă pot provoca neplăceri mai târziu, folosindu-se chiar de informaţiile pe care le-aţi diseminat când eraţi cu mintea nu prea clară. Vreţi totuşi să vă revărsaţi oful în scris? Faceţi asta în fața unui document Word de pe calculatorul vostru, ca să le analizaţi mai târziu în intimitate absolută.

Diana Mărășoiu/andreearaicu.ro

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa