10 sfaturi pentru părinții singuri

TOTUL DESPRE MAME

 

Am doi buni prieteni care sunt părinți singuri. Întotdeauna m-au impresionat și m-au speriat totodată. Sunt mama și singură mea grijă de când l-am născut pe fiul meu a fost să-i asigur tot ceea ce are el nevoie. Și prietenii mei își doresc asta, dar singurul lor minus vine din faptul că nu le pot oferi copiilor lor un al doilea părinte.

Pentru mai multe informații despre cum să rămâi părintele copilului tău și după divorț citește și Când părinții se despart

Părinți singuri…împreună pentru copilul lor

Iuliana a divorțat acum un an, când fetiță ei avea aproape 4 ani. “A fost foarte tristă la început, mă întreba mereu de tatăl ei. I-am explicat situația și nu știu cât de mult a înțeles. Acum suntem noi două, că două prietene, dar îl iubește foarte mult pe tatăl ei”. Față de ceilalți copiii nu s-a simțit niciodată diferit, dar “în trecut a avut momente când o vedeam că e „geloasă” pe copiii prietenilor noștri care se jucau cu tații lor. Ar fi vrut și ea să participe. Era entuziasmată dar și tristă și mereu le spunea prietenilor de joacă despre tatăl ei, cât de mult o iubește și câte cadouri îi cumpără.”

Iuliana mai spune că oamenii din jurul ei i-au fost alături și a reușit să treacă peste asta. La scurt timp după divorț, ea a plecat cu fetița în Canada, definitiv. Acum câteva luni, a plecat și soțul ei. Au vieți separate, dar vor să crească împreună copilul.

Echilibru în doi

Andrei a intrat în rândul părinților singuri când fiul lui avea trei ani. Mama lui nu îi ajută financiar, dar este ocazional prezentă în viața copilului. Acum băiatul are 7 ani, iar mama lui este plecată din țară. “Câteodată este dureros.” Totuși, Andrei vede partea bună a lucrurilor: “Are un program echilibrat, este în clasa a l-a și are rezultate foarte bune. Mă gândesc că dacă ar fi avut program de vizite și ar fi trebuit să-l împărțim de la unul la altul, ar fi ieșit din ritm”.

Există, în schimb, și părinți care au ales să crească un copil chiar dacă sunt singuri. Indiferent de conjunctură în care ai ajuns părinte singur, lucrurile care ridică probleme sunt aceleași.

Întrebările unor părinți singuri

Psihologul Andrei Chiscu a enumerat principalele întrebări și îngrijorări cu care se confruntă un părinte care își crește singur copilul:

– Cât de mult va suferi copilul meu în urmă acestei decizii și care vor fi consecințele imediate și pe termen lung?

– Cum să fac să fiu și mama și tată pentru copil?

– Cum voi reuși să-mi disciplinez copilul?

– Cum o să mă descurc cu toate aceste singur/a?

– Crescând într-o familie cu un singur părinte, va crede că așa este normal, că oamenii să trăiască singuri?

– Cum va reacționa copilul meu dacă îmi refac viață?

Psihologii spun că impactul deciziei unui părinte de a crește singur un copil este adesea supradimensionat, fiind alimentat de o serie de mituri conform cărora copiii care cresc într-o familie cu un singur părinte nu vor avea la rândul lor relații sănătoase; că acești copii au nevoie de modele de rol; cu cât părintele care-l crește se va recăsători mai repede cu atât mai bine; copiii crescuți de un singur părinte vor avea o stimă de sine redusă.

Onestitate, empatie, înțelegere

Unii părinți ajung singuri pentru că așa își doresc, alții ajung să-și crească singuri copilul în urmă unui accident, iar alții în urmă unui divorț. Psihologul Andrei Chiscu susține că această ultima decizie antrenează, în funcție de vârstă și de nivelul de dezvoltare al copilului, o serie de întrebări, o parte dintre ele incomode sau care pe unii părinți îi pun în încurcătură și recomandă față de aceste situații următoarele principii de urmat:

1. Fii onest!

2. Spune-i copilului că îl iubești și ce vei avea grijă de el orice s-ar întâmplă.

3. Spune-i că ceea ce s-a întâmplat nu este vină lui.

4. Evita învinovățirea sau critică celuilalt părinte.

5. Permite-i celuilalt părinte să participe la viață copilului în mod consecvent și consistent.

6. Lasă copilul să-și exprime gândurile și emoțiile, îngrijorările și ascultă-l când o face.

7. Asigură-l că îl înțelegi.

8. Respectă-i nevoile.

9. Comunică cu celălalt părinte astfel încât să aplicați aceleași reguli, să mențineți împreună limitele și să nu-i cumpărați aceleași cadouri.

10. Respectați-vă reciproc cu celălalt părinte.

Pentru mai multe informații despre cum să rămâi părintele copilului tău și după divorț citește și Când părinții se despart

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa