10 sfaturi de la renumitul pedagog Janusz Korczak. Cum să iubești un copil

Raluca Dumitrică
sfaturi-de-parenting-totul-despre-mame

Bunul doctor Korczak sau bătrânul domn Janusz Korczak, un profesionist de excepție care a trăit în ultima parte a secolului 19 și prima parte a secolului 20, a fost unul dintre cei mai importanți pedagogi și medici polonezi. Renumit pentru activitatea sa profesionala, atât medicală, cât și pedagogică, medicul polonez s-a făcut remarcat și prin cărțile pe care le-a scris, temele pedagogice și poveștile fiind cele care l-au făcut extrem de apreciat în Europa și lumea întreagă. Iată 10 sfaturi de parenting de la renumitul pedagog Janusz Korczak, așa cum au fost ele enunțate în cartea „Cum să iubești un copil” (1920).

1. Nu te aștepta ca cel mic să-ți îndeplinească ambițiile. Ajută-l să devină cine e el cu adevărat, nu cine ești tu.

2. Nu te aștepta ca fiul sau fiica ta să-ți dea înapoi tot ce ai investit în el. I-ai dat viață, cum s-ar putea el revanșa? El va da viață la rândul său, copilul său va da și el viață unui alt copil, iar acest lucru este un act ireversibil de recunoștință.

3. Nu-ți vărsa resentimentele acumulate asupra copilului tău, ca să eviți dezamăgirile de mai târziu. Culegi ceea ce semeni.

4. Nu neglija problemele copilului. Tot ce ni se întâmplă în viață ne e dat pe măsura puterii noastre. Amintește-ți ca viața unui copil este la fel de plină de provocări ca și a ta. Ba chiar ar putea fi mai dificilă decât a ta, din moment ce copilul tău nu are nici o experiență de viață.

5. Nu-ți disprețui copilul!

6. Nu uita că cele mai importante întâlniri ale vieții sunt întâlnirile cu copiii noștri. Acordă-le mai multă atenție, pentru că nu poți ști niciodată pe cine vei găsi în acel copil.

Oricine poate urma aceste sfaturi de parenting ale doctorului Janusz Korczak!

Dacă vrei să afli mai multe despre parenting-ul necondiționat, îți recomandăm cartea Parenting necondiționat – De la recompense și pedepse la iubire și înțelere.

7. Nu fi prea aspru cu tine, dacă nu poți să faci ceva pentru copilul tău. Ține minte, în schimb, că n-ai făcut destul, dacă n-ai făcut tot ce poți.

8. Un copil nu este un tiran care îți acaparează viața. El nu este doar sânge din sângele tău. El este un potir prețios și magic care ți-a fost dat, o declarație de dragoste împărtășită de doi oameni, doi oameni care, din momentul în care li se naște copilul, se vor ocupa nu doar cu creșterea unui copil, ci a unui suflet viu.

9. Învață să iubești copilul altcuiva. Niciodată nu trata copilul altcuiva altfel decât ți-ai dori să fie tratat copilul tău.

10. Iubește-ți copilul, indiferent de cine sau ce e el, chiar dacă se va dovedi a nu fi talentat sau a nu avea succes ca adult. Bucură-te când interacționezi cu el, pentru că un copil este celebrarea vieții mereu prezente.

Dacă ți s-a părut util acest articol despre cele 10 sfaturi de parenting, dă LIKE paginii noastre de Facebook. Acolo găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante!

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa