10 sfaturi salvatoare de început de an școlar pentru părinți și copii

Magda Popescu

V-ați pregătit de școală? Haine, ghiozdan, cărți, rechizite! Este adevărat că nu putem trece peste aspectele logistice ale începutului de an școlar, însă pregătirea psihologică este la fel de importantă. Atât pentru părinți, cât și pentru copii! Iată 10 sfaturi de început de an școlar de la specialiștii psychcentral.com, pentru a avea un start școlar perfect!

Tranzițiile sunt grele pentru majoritatea oamenilor, dar în special pentru copii. Este normal ca cei mici să fie neliniștiți în preajma noului an școlar. Și mai ales cu ”tolba” plină de întrebări. De asemenea, este normal ca tu, ca părinte, să fii îngrijorat de anxietatea copiilor. Poți reuși să calmezi atât grijile copiilor, cât și anxietățile tale cu o pregătire atentă înainte de începutul anului școlar, dar și cu respectarea următoarelor 10 sfaturi de început de an școlar.

Citește și ”Mitul temei pentru acasă”, de Alfie Kohn, și află care sunt dezavantajele temelor. Cartea este disponibilă AICI.

Tranzițiile sunt grele pentru majoritatea oamenilor, dar în special pentru copii

Stăpânește-ți propriile anxietăți!
Nu îți arăta grijile legate de schimbările pe care le aduce noul anul școlar în fața copiilor! Dacă experiențele tale în școală nu au fost fericite și satisfăcătoare, îngrijorarea este una de înțeles. Doar că, pentru binele tău și al copilul, este important să îți recunoști grijile și să faci tot ce poți pentru a le calma. Copiii le resimt și le preiau. Vorbește cu partenerul tău, cu cei mai buni prieteni, dar și cu un terapeut despre anxietate, dacă simți că este cazul. Învață să gestionezi corect aceste stări pentru a putea ajuta copilul în noua etapă.

Spune-i povești pozitive!
Chiar dacă școala a fost în general dificilă pentru tine, este foarte puțin probabil ca și copilul tău să treacă prin aceleași experiențe și trăiri. Toți anii de școală sunt o provocare! Amintește-ți momente frumoase din școală și povestește-i-le! Gândește-te la momente când te-ai simțit bine, la profesori dragi, la momente când ai depășit provocări sau când s-a întâmplat ceva distractiv și amuzant. Vorbind despre aceste evenimente, te vei simți mai bine și te va ajuta să ai un ton pozitiv în poveștile pe care i le spui copilului despre școală.

Sfaturi de început de an școlar: cunoașterea regulilor școlare va preveni neînțelegerile și anxietatea

Familiarizează-te cu personalul și regulile școlii pe care ai ales-o!!
Dacă ești îngrijorată cu privire la profesori, reguli și cursurile școlii pe care ai ales-o, cea mai bună metodă de liniștire este o vizită la școală! Stabilește o întâlnire pentru a cunoaște personalul școlii și pentru a stabili de comun acord modul în care veți comunica pe parcursul anului școlar. Cunoașterea regulilor școlare va preveni neînțelegerile și anxietatea inutilă.

Asigură-te că există suport pentru copii și părinți!
Te vei simți mai relaxată dacă te asiguri că personalul va ține cont de nevoile copilului. Există situații când copilul are un handicap de învățare, are o dificultate de adaptare sau trece printr-o tranziție dificilă acasă. Este nevoie ca școala să fie un sprijin în astfel de situații!

Conectați-vă online cu școala
Multe școli au acum site-uri web sau pagini de facebook unde sunt postate toate noutățile cu privire la schimbările din școală. Tot acolo puteți interacționa și cu profesorii sau conducerea școlii. Multi diriginți preferă comunicarea cu părinții prin email, așa că ai grijă să fii în această comunicare.

Grijile copilului nu sunt întotdeauna serioase pentru părinți, însă pentru el sunt foarte reale

Calmează neliniștile copilului tău!
Nu minimiza niciodată temerile copilului! Ascultă-l. Fără judecată și cu compasiune. Este unul dintre acele sfaturi de început de an școlar care îl ajută pe cel mic să treacă ușor peste această etapă. Grijile copilului nu sunt întotdeauna serioase pentru părinți, însă pentru el sunt foarte, foarte reale. Comunică și ajută-l să și le depășească prin joc și explicații!

Vizitați împreună școala!
Dacă începutul anului școlar va fi și într-o școală nouă, organizează o vizită împreună cu cel mic! Copiii sunt în mod rezonabil îngrijorați dacă nu știu unde vor merge sau ce așteptări să aibă de la noul loc în care îți vor petrece foarte mult timp din zi.

Faceți cunoștință cu învățătorul
Este util să organizați o întâlnire scurtă și să salutați viitorul învățător. Pentru cel mic este important ca învățătorul să-l salute, să îi arate clasa și să-i vorbească pe scurt despre ceea ce vor învăța împreună.

Copiii cu un stil de viață echilibrat sunt, în general, copii sănătoși din punct de vedere mental și puternici din punct de vedere fizic

Încurajează comunicarea!
Încearcă tot posibilul pentru a încuraja comunicarea deschisă. Arata-i că ești deschis la discuții și la găsirea unor soluții bune la problemele lor, dându-i sfaturi de început de an școlar! Acestă relație bună și deschisă va fi foarte eficientă pe parcursul întregului an școlar!

Încurajează un stil de viață echilibrat!
Este unul dintre cele mai bune sfaturi de început de an școlar! Copiii care dorm cel puțin 9 ore pe noapte, care nu sar peste micul dejun, care au un meniu diversificat și sănătos, cu fructe, legume și proteine din surse diferite și care fac mișcare sunt, în general, copii sănătoși din punct de vedere mental și puternici din punct de vedere fizic. Încurajați-i să respecte aceste reguli sănătoase pentru a dezvolta un stil de viață de familie care va reduce la minimum anxietatea și va maximiza succesul școlar.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa