Povestea unui sportiv olimpic salvat de sărăcia din Cambodgia de un bărbat gay

Un olimpic american la săriturile în apă (de origine cambodgiană) a fost adoptat acum aproape 20 de ani de un bărbat singur.

Roxana Ioana Ancuța
olimpic american la săriturile în apă
olimpic american la sariturile in apa adoptat de un barbat singur gay
Jerry Windley și fiul său Jordan (2000. © jordanpiseywindle / Instagram)

Scufundătorul Jordan Windle, olimpic american la săriturile în apă, a fost adoptat la vârsta de 18 luni, de un tată singur, de orientare homosexuală.

Jerry Windle își dorise dintotdeauna să fie tată, vis care nu credea că avea să se împlinească prea curând. Dar cum viața bate filmul, sorții au decis pentru el că poate deveni tată (tată adoptiv). Astfel că Jerry a ”auzit” despre cazul unui copil cambodgian care era disponibil pentru adopție.

Jordan, așa cum avea Jerry să-l numească pe băiat, a fost adoptat când avea 18 luni. Jerry Windle, din Florida, fost ofițer de marină, a mers pentru el tocmai în Cambodgia.

Jerry, un bărbat singur, fost ofițer de marină, a făcut tot posibilul ca Jordan să crească și să trăiască fericit ( © jordanpiseywindle / Instagram)

Cum a pornit totul?

Întâmplarea a făcut ca lui Jerry să îi treacă prin mâini o revistă în care a citit un articol despre orfelinatele din Cambodgia. De asemenea, articolul prezenta și povestea unui bărbat, singur și el, care adoptase un copil cambodgian. A fost momentul în care Jerry a hotărât să acționeze și s-a decis să demareze procedurile pentru a adopta, la rândul lui, un orfan cambodgian.

” Fiind ofițer militar, am studiat foarte mult la facultate despre războiul din Vietnam. Iar atrocitățile care au fost comise în Cambodgia, în timpul războiului din Vietnam, m-au afectat foarte mult”.

Jerry Windle

Imediat după episodul cu articolul pe care îl citise, Jerry Windle a contactat reprezentanții orfelinatului din Cambodgia în vederea realizării adopției. Veștile bune, care aveau să-i schimbe viața, au venit destul de repede. „Am sunat la agenția menționată în articol și am întrebat pur și simplu dacă este posibil să realizez adopția. Am făcut o cerere în acest sens, iar o săptămână mai târziu, am completat mai multe documente. Am trimis amprentele digitale, am completat informațiile despre trecutul meu, am făcut tot ce mi-a fost cerut”.

Când a fost adoptat, starea de sănătate a lui Jordan era precară. Suferea de malnutriție și avea scabie. Cu răbdare și cu dragoste, Jerry l-a pus pe picioare. I-a oferit tot ce micuțul avea nevoie pentru a duce o viață fericită și lipsită de griji.
(© jordanpiseywindle / Instagram)

Procesul adopției a fost foarte rapid

„Autoritățile cambodgiene mi-au spus că vor ca Jordan să fie fiul meu și erau convinși că ne vom potrivi foarte bine, ținând seamă de profilul pe care l-au studiat în documnetele completate și trimise de mine” , declara Jerry Windle în 2018.

În iunie 2000, Jerry a luat avionul spre la Phnom Penh, Cambodgia, unde Jordan trăia într-un orfelinat. Fusese adus acolo cu un an în urmă, când îi muriseră părinții naturali.  

Jerry rememorează momentul în care bonele l-au adus pe micuțul Pisey (numele lui Cambodgian). Purta o ”ținută de baseball” și „pantofi de tenis verzi pentru bebeluși” .„Aveam inima în gât”.

Provocările noii familii

Jordan, care și-a păstrat numele cambodgian drept al doilea nume (numele lui înseamnă „scumpete mică”), și-a amintit că atunci când și-a văzut viitorul tată, „primul lucru pe care l-am făcut, a fost să îl apuc de obraji”.

Odată întorși acasă, în SUA, au început și provocările pentru nou înființata familie. Jordan avea diverse probleme de sănătate, suferea inclusiv de malnutriție și scabie, și a comunicat cu Jerry prin limbajul semnelor până când a reușit să învețe limba engleză.

„Cea mai mare speranță a mea pentru Jordan este că el își găsește fericirea de-a lungul vieții și să aibă ocazia și șansa de a-și urma visele”, declara Jerry în 2014.

O carieră olimpică extraordinară care a început întâmplător

Șapte ani mai târziu, Jordan concura la Jocurile Olimpice de la Tokyo, la probele de sărituri în apă. Tangența lui cu sportul, cu înotul, avusese loc întâmplător, într-o tabără de vară, pe când avea 7 ani. Jerry își amintește că reușise să îl înscrie pe băiat în acea tabără pe ultima sută de metri. După 3 probe olimpice – mai întâi la 13 ani, apoi la 16 ani – Jordan și-a îndeplinit visul la vârsta de 22 de ani, calificându-se pentru proba masculină de sărituri în apă de la platformă.

Jordan Windle, face parte din echipa olimpică americană de săritori în apă de la înălțime
(© jordanpiseywindle / Instagram)

„Le spun tuturor, când mă întreabă de ce practic acest sport, că fac asta nu doar pentru că iubesc sportul în sine, dar o fac și pentru tatăl meu. Fără el, fără sacrificiile pe care le-a făcut, nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil. Și nu aș fi ajuns unde sunt astăzi. Trebuie să-i mulțumesc pentru tot, pentru toate realizările mele. A fost o călătorie uimitoare alături el și încă mergem împreună prin viață.”

Jordan Windle

Jerry și Jordan sunt coautorii unei cărți pentru copii. ”An Orphan No More: The True Story of a Boy” (2011), o carte care prezintă povestea unui cocoș căruia i-au spus alte animale că nu putea nu fi tată fără ajutorul unei găini. Într-o zi, cocoșul dă peste un ou pe care nimeni nu-l dorea. Iar din ou iese o…rățușcă. În ciuda aspectului diferit, cei 2 au dovedit că „acolo unde există dragoste, există și familie”.

Jordan, olimpic american la săriturile în apă, se mândrește cu tatăl său căruia îi mulțumește pentru toate sacrificiile pe care le-a făcut pentru el
( © jordanpiseywindle / Instagram)

Despre Jordan Pisey Windle

Jordan Pisey Windle s-a născut în Sihanouk Ville, Cambodgia, pe 13 noiembrie 1998. La vârsta de un an, a fost plasat în Centrul vocațional pentru femei și copii din Chom Chao. Bonele de la orfelinat l-au numit Pisey, ceea ce înseamnă ”micuț drag”. La vârsta de 18 luni,, Jordan Pisey a fost adoptat de Jerry Windle, care era singur la acea vreme și care spune că își dorise de multă vreme să fie tată.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa