„Nu m-am îndrăgostit de copilul meu imediat și e în regulă”

Mihaela Călin
Hernia ombilicală la copii bebeluș

„Vei fi o mamă excelentă! Ai asta în sânge!”, îmi spuneau oamenii tot timpul, la prima sarcină. Întotdeauna răspundeam timid, dând automat din cap și șoptind „mulțumesc”. Acum, când mă gândesc că de fapt nu m-am îndrăgostit de copilul meu imediat, realizez presiunea care se pune pe proaspetele mame.

Nu știam ce înseamnă „a fi mamă”

Am citit cărți și am urmat cursuri despre cum să am grijă de un copil. Am cumpărat toate lucrurile esențiale (și prea multe lucruri care nu erau esențiale), astfel încât să fiu pregătită în ziua în care îmi voi aduce acasă copilul, mărturisește Betty Boiron, blogger la mother.ly

Cu toate acestea, nimic nu m-a putut pregăti cu adevărat pentru momentul în care am devenit pentru prima dată mamă. Îmi amintesc momentul în care moașa mi-a pus copilul pe piept, imediat după ce s-a născut. Îmi amintesc că mă simțeam extrem de ciudat pentru că mă așteptam să mă năpădească un val de căldură și iubire pentru copilul meu, dar, în schimb, am fost petrificată.

Nu m-am îndrăgostit de copilul meu imediat, deși stătea neajutorat pe pieptul meu

El era … străinul care tocmai aterizase pe mine și se aștepta să-l hrăneasc. A țipat mult. Dar pentru că atât de mulți membri ai familiei și prieteni se așteptau să îmbrățișez maternitatea cu brațele deschise, am zâmbit și am jucat rolul unei proaspete mămici fericite, temându-mă că vor afla ce simt cu adevărat.

După ce personalul spitalului ne-a mutat în camera de recuperare, urma să mă relaxez și să am timp să mă conectez cu copilul meu. În schimb, un singur gând îmi trecea prin cap, în timp ce-mi alăptam fiul pentru a 11-a oară la rând: „nu pot să cred că mi se întâmplă așa ceva”.

Tocmai născusem și eram epuizată după cele aproape 12 ore de travaliu

Tot ce voiam să fac era să trag un pui de somn și să mă odihnesc. Cu toate acestea, fiul meu a refuzat să doarmă în pătuțul lui și a insistat să-l țin în brațe, altfel țipa. Așa că am stat toată noaptea cu el în brațe, geloasă pe soțul meu, care dormea dus într-un pat de lângă, pentru că el era cel obosit după o zi de travaliu.

Îmi amintesc că mă uitam la fiul meu, în timp ce-l țineam în brațe – atât de mic și neajutorat – și simțeam cum toată greutatea lumii mă apăsa pe umeri, pentru că acest micuț se baza pe mine ca să supraviețuiască.

Îmi doream ca viața mea să fie din nou ca înainte

Nu voiam această responsabilitate. Îmi doream ca viața mea să fie din nou așa cum era înainte de a rămâne însărcinată – o viață în care trezitul la 8 dimineața era prea devreme pentru mine, un somn de mai puțin de 6 ore pe noapte era de neconceput, iar sânii mei erau doar ai mei.

În ultima lună de sarcină îmi doream cu atâta ardoare să-mi cunosc fiul

Acum, gândurile mele se refereau mai mult la: de ce eu și soțul meu nu ne-am luat o vacanță, înainte de nașterea copilului, așa cum toată lumea ne-a recomandat. De ce nu m-am bucurat mai mult de libertatea pe care o aveam?

Aveam în minte această imagine perfectă cu mine ținând în brațe un copil fericit care îmi zâmbește în timp ce eu îmbrățișez gloria maternității. Abia așteptam să transform această imagine în realitate, dar, în realitate, lucrurile nu au stat chiar așa.

Nu m-am îndrăgostit de copilul meu imediat și simțeam că am eșuat ca mamă

Fiul meu a fost un copil agitat și cel mai bun răspuns pe care l-am primit de la medicii la care l-am adus a fost că poate avea colici. Evitam să-l scot din casă, de teamă că ar fi putut să plângă în public, așa că am stat în casă ca o prizonieră.

Mă simțeam ca și cum aș fi eșuat ca mamă, deoarece nu mi-am putut face copilul fericit și l-am împiedicat să plângă. Și când ieșeam din casă, întotdeauna îl alăptam ca să-l opresc din plâns. Iar alăptarea în public, ca proaspătă mamă, îmi dădea stări de nervozitate.

Mă simțeam blocată între dorința mea de a reveni la viața socială și teama de a nu mă face de râs pentru că nu-mi puteam da seama, ca mamă, de ce copilul meu era agitat.

Nu m-am îndrăgostit de copilul meu imediat, dar m-am simțit ușurată să aflu că nu sunt singura

La aproximativ trei săptămâni după naștere, am început să particip la grupuri de suport – alături de alte mămici disperate să se conecteze cu alți adulți și să primească sfaturi. Acolo am întâlnit mame care s-au obișnuit repede cu maternitatea, dar și mămici care se luptau cu ea. Ne-am mărturisit nopțile nedormite și ne-am împărtășit durerile provocate de sfârcurile crăpate. Am râs împreună despre reprizele de regurgitat. În timp ce încercam să mă adaptez la a fi mamă, măcar știam că nu sunt singura.

Deci indiferent cât de greu mi-a fost să ies din casă și să conduc 20 de minute până la grupurile de suport, cu fiul meu țipând în scaunul de mașină, așteptam acele întâlniri ca și cum ar fi fost niște tratamente de lux la spa sau niște vacanțe pe plajă.

Apoi s-a întâmplat: m-am îndrăgostit de copilul meu

Într-o zi, când fiul meu avea vreo două luni, m-a privit în ochi și a zâmbit. Nu era un zâmbet larg, dar cu siguranță nu era nici genul de zâmbet „mă pregătesc să fac un caca”. Și uite așa, ne-am conectat.

Am făcut un scop din a-mi face copilul să zâmbească în fiecare zi, cât mai mult posibil, indiferent dacă asta însemna să fac tot felul de sărituri sau să scot sunete, precum cele din desenele animate. Am început să ne conectăm din ce în ce mai mult, pe măsură ce devenea mai receptiv la mine și am început să-mi dau seama ce reprezintă de fapt imaginea perfectă a maternității.

La scurt timp după ceea, într-o noapte, în timp ce-mi legănam și alăptam copilul, mi-am dat seama că nu mai puteam să-mi imaginez viața fără el. Nu mai voiam să-mi imaginez viața fără fiul meu pentru că îmbrățișasem pe deplin maternitatea, iar acum o țineam strâns în brațe și nu aveam de gând să-i mai dau drumul vreodată.

Nu m-am îndrăgostit de copilul meu imediat și asta e în regulă

Multe mame simt presiunea de a se îndrăgosti de copilul lor imediat după naștere. Adevărul este că maternitatea cere o ajustare majoră care necesită timp.
Oricât de mult își doresc filmele și reclamele să te facă să crezi că ar trebui să te îndrăgostești la prima vedere de bebelușul tău, de fapt e foarte greu să te conectezi cu un nou-născut care nu-ți răspunde și are nevoie ca tu să ai grijă de el 24/7.

Așa că îngăduie-ți un timp pentru a forma o legătură cu copilul tău. S-ar putea să nu te îndrăgostești de copilul tău imediat, și asta e în regulă. Cu tone de giugiuleli, alăptări și joacă, veți construi în cele din urmă o conexiune. Apoi, chiar înainte să-ți dai seama, vei simți că totul este un lucru natural.

Îți recomandăm și ”Cartea Bebelușului”, cel mai important ghid al primilor ani alături de copil. Detalii AICI.

 

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa