Ți-e salariul mai scurt decât luna? 5 moduri de a reduce cheltuielile, la care nici nu te-ai gândit

Iată cum poți reduce cheltuielile casei cu ajutorul a 5 metode la îndemână și ușor de pus în practică!

Laura Udrea, redactor
cheltuieli in familie cum le reducem
Organizarea și consecvența sunt cuvinte cheie. La început sunt mai greu de implementat, însă pe parcurs se transformă în obișnuință. FOTO: Shutterstock

Știi probabil cât de mult cheltui lunar și ești frustrată că nu ajung banii de la o lună la alta. Ceea ce nu știi este că există metode de a reduce semnificativ cheltuielile, în așa fel încât să poți chiar să pui deoparte o sumă la final de lună. Și asta fără un job în plus. Dacă ți-e și ție salariul mai scurt decât luna, descoperă modurile simple ale unor părinți de a-și cheltui eficient banii.

Gestionarea cheltuielilor casnice poate părea un lucru înfricoșător, indiferent dacă ești singură, doar cu partener sau ai deja o familie și copii. Inflația prețurilor din ultima perioadă atinge pe toată lumea, obligându-ne să găsim metode de a reduce cheltuielile. Cum reducem cheltuielile? Din ce să mai tăiem pentru a pune bani deoparte? O mulțime de părinți își pun aceste întrebări, căutând soluții.

Banul, românul și Dumnezeu

La nivel macro, portretul financiar al românilor poate părea un dezastru. „Cheltuim mult, prost și impulsiv”, se arată într-un articol din panorama.ro. „Nu avem planuri pentru pensie, deși ne este clar că nu ne vom putea întreține din banii primiți de la stat. Nu economisim nici atunci când ne-am permite să o facem. Nu avem încredere în bănci, însă suntem fruntași la jocurile de noroc și investiții în criptomonede. Suntem o națiune a extremelor, dominată de frica excesivă față de viitor și mirajul câștigurilor peste noapte.” Șeful finanțelor la români pare să fie Dumnezeu, în mână căruia 7 din 10 români își încredințează viitorul, conform unui studiu realizat în 2017. Majoritatea românilor trăiesc de azi pe mâine, fără a avea niciun fond de rezervă pentru situații neprevăzute.

Ești „mână largă” sau „strâns la pungă”? Cum cheltuiești banii

La nivel micro, când vine vorba de banul gospodăriei, românul „cam știe” cum să-și gestioneze bugetul până… nu mai știe pe unde să scoată cămașa. Nu e o rușine. „Până la bacalaureat, copiii noștri primesc peste 1.200-1.500 de ore de matematică dar 0 ore de educație financiară. N-am văzut încă niciun cuplu divorțat din cauza teoremei lui Pitagora sau români plecați la muncă în Italia sau Spania din cauza limitelor sau matricelor. N-am văzut afaceri falimentate și parteneri de business care se urăsc din cauza funcțiilor logaritmice…” Teoria de mai sus îi aparține lui Adrian Asoltanie, expert în finanțe.

Majoritatea experților împart oamenii în patru mari categorii, în funcție de cum cheltuiesc banii. După ei, unii sunt „mână-spartă” – adică orice ar face nu reușesc să nu depășească bugetul, ajung mereu să rămână fără bani și să intre în datorii. Cea de-a doua categorie sunt cei „strânși la pungă”. Aceștia sunt cei care nu dau niciun ban pe ceva ce nu trebuie. Niciodată! A treia categorie este formată din cei care, deși n-au simțit niciodată vreun stres legat de lipsa banilor, nu reușesc să rămână în buget, dar nici nu-i stresează această instabilitate. Sunt numiți „descurcăreții”. Ultima categorie, „disciplinații”, sunt acei oameni care știu câți bani le intră, știu exact pe ce-i cheltuiesc și de cele mai multe ori reușesc să pună și deoparte.

Primul pas: pune pe hârtie banii care intră și banii care ies

Tipologiile cheltuitorilor de mai sus te ajută atunci când începi să-ți faci un plan al veniturilor și cheltuielilor. De care e musai nevoie pentru a ști exact câți bani intră și câți ies lună de lună. Și mai ales pe ce. Nu e mare filosofie; ia o hârtie și un creion, împarte o foaie în două coloane. Trece pe prima coloană toate veniturile, adică sumele care intră (salarii, alocații, bani din colaborări, din vânzarea de bunuri etc). Pe cea de-a doua coloană pune cheltuielile, adică sumele care ies (chirie, întreținere, lumină, gaz, apă, telefonie și internet, cheltuieli pentru animale, meditații, datorii).

Dacă ești genul „mână-spartă”, experții financiari recomandă împărțirea bugetului de cheltuieli pe săptămâni sau chiar zile. Asta presupune să nu iei la tine decât suma aferentă acelei zile și să încerci să nu o depășești. Un plan săptămânal de mese ți-ar fi de folos în acest caz. Dacă ești mai degrabă genul „descurcăreț”, notează totul în coloane, conform planului de mai sus. S-ar putea să descoperi care sunt tentațiile care te fac să cheltuiești mai mult decât ai.

5 metode simple să reduci cheltuielile

„Am ajuns să nu ne mai ajungem de la lună la lună cu banii. Luna asta, până la salariul soțului mai erau 4 zile și nu mai aveam un leu! Ce soluții ar fi? Vă faceți meniu săptămânal și cu lista la cumpărături? Cum reușiți să respectați listele?” Este mesajul unei mămici postat pe grupul de Facebook Buget De Familie. Nu e singurul. Foarte mulți căutăm soluții pentru a reduce cheltuielile. Uite 5 metode simple care te pot ajuta să reduci cheltuielile:

Înainte de a plăti cheltuielile, pune deoparte!

Dacă ți-ai trecut pe listă banii care intră și banii pe care îi cheltui lună de lună, mai fă ceva. Pune deoparte o sumă lună de lună. E vorba de 50 de lei, 100, 300, cât poți. A-i pune deoparte înseamnă a-i trece la cheltuieli, pentru ca apoi să uiți de ei. Sfatul îi aparține lui Adrian Asoltanie. Explicația pe care o oferă el are logică: lună de lună, mai ales în primele zile după ce intră salariul, avem tendința de a face cheltuieli inutile. Impulsive. Apoi, la final de lună, mereu ne întrebăm: „Pe ce am cheltuit eu luna asta 300 de lei că nici nu-mi dau seama…?” Nu e ceva nou, dar poate am uitat. Părinții noștri aveau obiceiul ca la schimbarea anotimpului, când puneau cojoacele în șifonier, să „uite” o sumă de bani prin buzunare. De care, evident, se bucurau când scoteau iar cojocul la purtare.

Punând deoparte puțin câte puțin lună de lună înveți să te încadrezi în bugetul care îți rămâne la dispoziție. Nu ceda tentației de a apela imediat la ce ai pus deoparte când banii sunt pe sfârșite. Ceea ce ai reușit să pui deoparte și să păstrezi ți-ar putea fi de folos într-o situație disperată, ca atunci când se îmbolnăvește cineva din familie și e nevoie urgență de mers la doctor și cumpărat medicamente. Există mai multe metode de a evita să ajungi la fundul sacului.

Cumpără mult, ieftin și congelează

La prima vedere, sfatul de a cumpăra mult s-ar putea să ți se pară contrar tuturor sfaturilor de reducere a cheltuielilor. Dar nu e așa. Metoda chiar funcționează. Orez, paste, făină, zahăr, ulei, sosuri. Pe toate le poți găsi la prețuri mult mai mici în hipermarketuri și la cantități mult mai mari decât le-ai găsi la supermarketul de lângă bloc. 1,99 kilogramul de făină la Kaufland la reducere. La Penny, când au reduceri, o pungă de paste poarte fi un pic peste 1 leu. Lidl are oferte serioase și pentru produsele alimentare, și pentru cele de igienă. Tot ce trebuie să faci este să te împrietenești pe Facebook cu aceste magazine pentru a afla în timp real ofertele pe care le au.

Urmărind ofertele și cumpărând mai ieftin și mai mult, ai putea crede că ai nevoie de propriul depozit acasă. Nu e chiar așa. Ai luat 5 kilograme de făină? Transformă-le în aluat pentru pâine și congelează! Ai prins oferte la fructe și legume? Fierbe-le, coace-le și transformă-le în piureuri care pot fi congelate. Dacă ai cămară și mai bine! Piureurile de legume pot deveni oricând o garnitură perfectă lângă o friptură la cină. Roșiile fă-le bulion, care se păstrează bine în cămară. Sau poți toca legumele și congela în pungi gata pregătite pentru ciorbițe. Gătiți acasă. Și mâncați împreună. E un mod senzațional, util și sănătos, de a ține familia unită.

Pozează, vinde, încasează

I-a rămas copilului mică bicicleta? Nu mai porți pantofii cu toc dinainte de a fi mămică? Vrei să-ți iei un robot de bucătărie ca să te scapi de toate mixerele și răzuitoarele electrice pe care le-ai achiziționat de-a lungul anilor? Vrei să mai dai din jucării? Soluția e chiar în cuvintele tale: scapă de surplus, vinde!

Există astăzi o mulțime de site-uri unde poți posta poze cu produsele de care nu mai ai nevoie vânzându-le. Banii luați de pe ele te pot ajuta fie să mai lungești salariul, fie să cumperi altele, mai noi. Să nu crezi că dacă tu vrei să le vinzi nu sunt alții care s-ar bucura de ele la prețuri mai mici decât le-ar găsi acum pe piață!

Piața de îmbrăcăminte second-hand din România a ajuns la 5% din total sectorului de modă în 2022, de trei ori mai mare decât în 2020. Pe grupurile de vânzări second-hand poți vinde, cumpăra și căuta ceea ce ai nevoie.

Încropește un plan de mese pentru fiecare săptămână

Ce înseamnă să ai un plan de mese pe săptămână? Înseamnă să-ți treci pe o hârtie tot ce vrei să gătești pentru cele trei mese principale ale familiei pentru o săptămână întreagă. Ține cont de gusturile celor din familie, de vârsta copiilor și, desigur, de buget. După ce treci toate ideile de rețete pentru cele trei mese pe întreaga săptămână, încropește lista de cumpărături.

Ține cont că un pui întreg (mai ales la ofertă), spre exemplu, este mai ieftin și mai practic decât pieptul de pui dezosat. Dintr-un pui întreg poți scoate pieptul pentru șnițele sau chifteluțe, pulpele pentru o friptură, aripile, gâtul și spatele pentru ciorbe sau supe. Ia toate ingredientele pentru rețetele stabile o dată, congelând ceea ce se poate congela. Pot fi congelate legumele pentru ciorbe (curățate, tăiate, amestecate și porționate), roșiile pentru mâncare (tăiate și porționate în pungi pentru fiecare mâncare). Cam toate legumele. Procedează la fel și cu carnea pe care o cumperi. La ofertă, bucățile de carne sunt mari, dar tu porționează tot și congelează, astfel încât să scoți exact cât trebuie ca să nu faci risipă.

Cum reduci cheltuielile în parc

Oricât ai hrăni copilul acasă, când ieșiți în parc tot vede ceva și poftește. Deh, e copil, nu știe valoarea banilor. Ba o înghețată, ba o acadea, ba o tură pe gonflabilul din parc. În linii mari, ca să reduci cheltuielile acestea, trebuie să fii extrem de organizat. Iei cu tine de acasă apă în sticluță, câteva felii de chec, niște acadele cumpărate la vrac. Întotdeauna ia mai multe la tine pentru că mâncarea socială, adică împărțirea dulciurilor printre prietenii din parc, pare să șteargă poftele de altceva ale celor mici. Unde mai pui că-și fac și prieteni când împart mâncarea! Dacă reușești să organizezi un grup de părinți pe care să-i întâlniți când ieșiți în parc, puteți face prin rotație: azi aduci tu chec în parc sau brioșe, mâine seară aduce altă mămică fructe.

3 reguli importante indiferent cum cheltui

Ți-am oferit 5 moduri de a reduce cheltuielile. Deși simple, au mare efect în bugetul casei. Când pornești pe drumul acesta de a-ți înțelege veniturile și cheltuielile, ține cont de 3 recomandări importante:

  1. Cotizează lunar la fondul de rezervă (pune deoparte când „te simți în bani”). Acesta va fi colacul tău de salvare în zile negre;
  2. Acoperă cheltuielile prioritare (rate, datorii). S-ar putea să descoperi că ai nevoie de mai mulți bani și atunci apelezi la sfaturile de mai sus (vinzi, cumperi mai mult și mai ieftin, congelezi și te organizezi);
  3. Ține-te de plan (consecvență). Consecvența te va ajuta să ai o privire de ansamblu asupra cheltuielilor pe care le faci lună de lună, iar la finalul unui an vei știi ce nevoi ai reușit să acoperi, cum te-ai descurcat, ce trebuie să îmbunătățești.
  • Buget de familie – aici găsești anunțuri despre oferte și sfaturi de la alți părinți legate de reducerea cheltuielilor.
  • Nu mai port – aici găsești un grup gata să vândă și să cumpere aproape orice la mâna a doua.
  • Adrian Asoltanie – trainer, speaker și antreprenor de aproape 20 de ani.

Dacă te-a ajutat acest articol despre modurile de a reduce cheltuielile, s-ar putea să-ți fie de folos și aceste articole:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa