Minciuni nevinovate pe care să le spui unei mame în primul an de viață al copilului

Anca Vlad

Prin mintea unei proaspete mămici trec o mulțime de gânduri atunci când își ia pentru prima dată copilul în brațe. Apare sentimentul de ușurare că sarcina a luat sfârșit și că în cele din urmă își cunoaște copilul. În același timp, se instalează și panica. La urma urmelor, toată lumea te-a sfătuit și te-a îndrumat din clipa în care ai anunțat că porți în pântece o nouă viață. Unele sfaturi au fost enervante, altele clișee, dar atunci când ești mamă pentru prima dată, asculți cu atenție și încerci să reții totul în speranța că vei înțelege cum stau lucrurile cu meseria de părinte.

Din păcate, părinții sunt mințiți. În realitate, majoritatea au fost minciunele menite să te ajute atunci când fețișoara aia scumpă se înroșește ca racul și țipă din rărunchi la ora două noaptea. Acesta este unul dintre momentele în care-ți pierzi încrederea în tine. De fapt, poate că aceste jumătăți de adevăr sunt necesare ca să ne păstrăm optimismul și să sperăm că vom supraviețui.

Iată câteva minciuni nevinovate de spus unei mămici, oferite de scarrymommy.com:

  1. Poți dormi când doarme copilul

La fel de bine, poți face duș în acest timp sau să-ți păstrezi cumpătul în timp ce el doarme și tu speri să nu i se întâmple ceva în somn. Mai poți spăla lenjeria (foarte necesară în viața de zi cu zi) sau poți mânca în liniște bucățica de plăcintă adusă de vecina. Adevărul este că sunt o mulțime de lucruri pe care le poți face atunci când doarme copilul. Din păcate, odihna ta e cam pe ultimul loc, mai ales dacă te gândești la plăcinta aceea și-ți amintești că nu mai timp să mănânci toată ziua.

Cum descifrezi semnalele de oboseală ale bebelușilor?

  1. Dacă alăptezi, dai jos kilogramele acumulate în timpul sarcinii

Ne pare rău, mămicilor, dar asta nu e mereu adevărat, decât în puține cazuri. Respectivele norocoase sunt probabil cele care mănâncă sarmale la micul dejun și tot slăbesc, dar asta doar datorită darului numit metabolism rapid. La multe femei, alăptarea le transformă într-un urs abia ieșit din hibernare, disperat de foame: hormonii te fac să mănânci orice și să ai senzația că încă-ți mai e foame. În situația asta, kilogramele se vor duce abia după ce înțarci copilul.

  1. Bucură-te de momentele astea. Trec atât de repede…

Minciuni. Într-un fel… Privind în urmă, e adevărat că acum ți se pare că nopțile nedormite nu au fost chiar atât de multe și de rele. Bebelușii sunt hoți de somn, mașinării de murdărit hăinuțe și de țipete. Adaugă la lipsa somnului scutecele murdare și plânsetele nejustificate, din punctul tău de vedere, și ai tabloul complet.

  1. Alăptarea e un lucru minunată și bebelușul știe cum s-o facă

Adaugă la asta la alte minciuni de genul „ e ușor” și „o să-ți placă” și o să fii descurajată. E adevărat că alăptarea e un lucru natural și unii dintre bebeluși chiar știu să sugă. În același timp, e al naibii de mult de muncă. La început poate ți se va părea greu, confuz sau chiar dureros. Unii bebeluși nu au instinctul de a suge. Mai mult, uneori te vei simți ca o mașină de produs lapte, vei avea impresia că sânii apar mult înaintea ta și vei fi obsedată să porți dischete din bumbac în sutien ca să nu te faci de râs în public. E plăcut să alăptezi? În cele din urmă, da. Important e să ții minte că fiecare bebeluș e unic și că trupurile femeilor sunt diferite.

Alăptare de succes? 12 reguli de urmat

  1. Primele cinci luni sunt cele mai frumoase

Așa e, dar sunt și cele mai grele. De exemplu, sunt mămici care au de-a face cu depresia postnatală și plâng mult. Nu e chiar modelul de… frumos. Se simt singure și speriate, iar anxietatea atinge cote înfricoșătoare. Partea bună e că lucrurile se schimbă atunci sunt gratulate cu primul zâmbet și descoperă cât de mici sunt degețele copilului. Așadar, nu trebuie să te simți vinovată dacă ai momente în care nu vezi totul în roz.

  1. Va fi mai ușor

Aceasta este cea mai frumoasă minciună deoarece ajută mamele să reziste. Asta nu înseamnă că totul va fi mai ușor. Va fi… diferit. Când copilul începe să meargă, începe o nouă etapă grea. Apoi, când începe să vorbească, te întrebi de ce naiba îți doreai să învețe? Nu va fi deloc mai ușor. O să-ți dai singură seama pentru că o să te maturizezi și copilul o să crească indiferent dacă tu te simți nesigură și speriată.

Adevărul este că aceste minciuni sunt jumătăți de adevăruri care ne ajută să facem pas după pas îndeplinind cea mai grea meserie din lume. Și noi ne maturizăm, iar ei cresc și totul e o harababură frumoasă de care ne vom aminti în roz într-o zi. Garantat!

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa