M.D are 39 de ani, este mama a două fetițe de 11 și 7 ani și a făcut, recent, o operație de dublă mastectomie preventivă (îndepărtarea chirurgicală a sânilor, preventiv), cu reconstrucție, după ce o analiză genetică a arătat risc crescut de cancer mamar. Astfel de situații sunt foarte rare în România, iar unul dintre motive este prețul testelor genetice.
Mastectomia bilaterală preventivă, sau profilactică, este o metodă chirurgicală a cărei eficiență în prevenția cancerului de sân este extrem de ridicată: a fost demonstrat că reduce riscul de cancer cu cel puțin 95% la femeile încă sănătoase dar care, în urma efectuării unor teste genetice, află că suferă de mutații ale genelor BRCA1, BRCA2 și cu până la 90%, în cazul femeilor cu istoric medical de cancer în familie (conform Institutului Național al Cancerului, din SUA).
Este de notorietate cazul Angelinei Jolie, care a făcut dublă mastectomie preventivă după ce a aflat că are risc genetic crescut de cancer mamar și ovarian. În cazul româncei M.D, povestea a început în urma unei ecografii care a evidențiat afecțiuni la ovare, în urma căreia ginecologul i-a recomandat testul genetic pentru cancer ereditar, dat fiind faptul că în familie s-au luptat cu această boală mai multe persoane.
Mastectomie preventivă. Ce a relevat testul genetic
”Testul de cancer ereditar pe care l-am făcut cuprindea toate genele care, dacă sunt modificate în corpul nostru, pot da cancer ovarian, mamar, de piele, de pancreas. Prețul acestuia a fost de 600 de dolari și a constat în prelevarea unei mostre de salivă, care a fost analizată în SUA. Testul genetic a evidențiat o mutație fondatoare pentru gena BRCA1, în urma căruia medicul ginecolog mi-a recomandat să vorbesc cu un medic oncolog. Medicul oncolog, o persoană apropiată familiei mele, nu a stat pe gânduri și mi-a spus că această intervenție este absolut necesară. Încrederea pe care o am în dânsa m-a determinat să acționez”, spune M.D., într-un interviu acordat pentru Totul Despre Mame.
Mastectomie preventivă. Recuperarea după operație
Intervenția chirurgicală, urmată de reconstrucția sânilor, a fost făcută în cadrul unui spital privat și a durat în jur de șase ore. Au urmat alte 12 ore la terapie intensivă, iar a doua zi, seara, pacienta a fost externată. ”Prima săptămână de recuperare a fost destul de dificilă, din cauză că nu mă puteam ridica și așeza singură în pat. Apoi, ușor, ușor lucrurile au revenit la normal”, precizează ea. Mai spune că sânii arată foarte bine în acest moment, iar acest lucru a făcut-o să treacă mai ușor peste operație și recuperare.
”Important este că riscul apariției cancerului de sân sau cancerului ovarian nu mai există. Intervenția chirurgicală a presupus dubla mastectomie cu reconstrucția sânilor și anexectomie bilaterală laparoscopică. Faptul că nu stau cu teamă la fiecare control și că nu mai am acest risc sunt factori care au contat foarte mult în decizia luată”, mai spune M.D.
Cât costă o mastectomie preventivă
Mastectomia preventivă constă în rezecția țesutului mamar sănătos, cu scopul de a diminua considerabil riscul apariției cancerului de sân. Mastectomia preventivă poate să implice eliminarea completă a ambilor sâni, cu tot cu mameloane, sau poate să însemne eliminare a cât mai mult țesut posibil, subcutanat, lăsând însă intactă zona mameloanelor. Mastectomia subcutanată permite obținerea unui aspect mult mai natural al sânului, pentru acele paciente cărora li se face totodată și reconstrucție mamară. Prețul pentru o astfel de intervenție este de 4.000- 5.000 de euro.
Pentru a înțelege ce presupune reconstrucția sânilor, cum arată sânii reconstruiți și cât de importantă este această procedură, am stat de vorbă cu Dr. Cristian Nițescu, medic primar Chirurgie Estetică și Doctor în Științe Medicale, care a realizat operația de reconstrucție în cazul de față.
Totul Despre Mame: Care este diferența, vizual și la atingere între un sân normal și unul care a suferit o astfel de intervenție?
După o perioadă de aproximativ două, până la patru săptămâni, considerată drept perioada „chirurgicală”, sânii reconstruiți cu implanturi mamare ajung să capete o consistență și o imagine atât de bune încât o persoană care nu este de specialitate nu își poate da seama că sânii au trecut printr-o reconstrucție. Altfel spus, sânii par foarte naturali. Dar acest rezultat depinde foarte mult și de expertiza chirurgului, de pricepere, de „arta” sa, cum s-ar spune.
Care sunt riscurile pe care le are o astfel de intervenție?
Riscurile sunt cele obișnuite în cazul unei intervenții chirurgicale, oricare ar fi ea. Este vorba despre sângerare, cicatrizare defectuoasă, posibile reacții la firele de sutură. Însă este important de menționat că aceste riscuri sunt minime, în cazul unui chirurg experimentat și a unui pacient compliant, care urmează indicațiile specialistului. Consultația preoperatorie joacă un rol important în acest sens, comunicarea medic-pacient și modul în care aceștia stabilesc o relaționare sunt fundamentale.
Cât de dureroasă este recuperarea după aceasta operație și ce măsuri speciale sau restricții presupune?
Cred că una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primesc se referă la durere. Pacientele se întreabă dacă vor avea dureri, le este frică, uneori. Durerile postoperatorii sunt reduse ca intensitate în primele trei, patru zile, medicația antiinflamatorie și antialgică, prescrisă postoperator, fiind benefică. Coroborat cu limitarea mișcărilor de ridicare a brațelor, aceste măsuri de precauție scad foarte mult intensitatea durerii și posibilele complicații dare pot să apară postoperator. Dupa circa 4 zile, durerea nu mai există, dar recomand ca mișcările cu brațele să fie cât se poate de limitate, pentru încă zece zile.
După alte două săptămâni de la operație, pacienta poate să revină complet la activitățile zilnice.
De ce este importantă reconstrucția după scoaterea glandelor?
Mastectomia preventivă trebuie urmată, în mod obligatoriu, de reconstrucție mamară cu implanturi, având în vedere faptul că lipsa sânilor ar fi un handicap major pentru orice femeie, indiferent de vârsta acesteia. Este extrem de important să îi redăm pacientei încrederea în sine, să o ajutăm să treacă cu bine peste acest moment de cumpănă din viața sa. Iar reconstrucția mamară cu implant, după mastectomia preventivă „de necesitate”, este cea mai bună opțiune.
În înregistrarea de mai jos, M.D vorbește despre cum a trecut peste această experiență, iar medicul Cristian Nițescu explică ce a presupus reconstrucția sânilor și de ce este importantă.