Ești mamă de băiat? 29 de adevăruri gol-goluțe pentru mamele de băieți

Aștepți un băiețel sau ești deja mamă de băiat? Trebuie să citești adevăruri gol-goluțe despre această binecuvântare.

Laura Udrea, redactor
viața mamei de băiat
Să fii mamă e o binecuvântare. Să fii mamă de băiat e o schimbare pe care trebuie să te pregătești să o accepți.

Dacă ai devenit mamă de băiat, viața ta se va schimba pentru totdeauna. Haos, epuizare, binecuvântare – așa s-ar putea descrie viața ta ca mamă de băiat. Nu te vei mai plictisi niciodată, te vei obișnui cu gălăgia, cu dezordinea, cu îmbrățișările dure, cu mirosul lui de pământ jilav, cu declarațiile lui de iubire. Iar când ajungi aici, vei ști că ai făcut o treabă bună ca mamă de băiat.

1. Zilele tale nu vor mai fi niciodată plictisitoare

În fiecare zi se întâmplă ceva. Dacă nu planifici tu nimic în câte o zi, vor veni ei singuri cu idei de distrat. Iar când vei descoperi ce planuri au, ei bine, e posibil uneori să fii șocată. Bine ai venit în lumea distracțiilor de băieți!

2. E posibil să vezi sânge mai des decât ți-ai dori

Băiețel care a trecut printr-o experiență „distractivă“. Ești mamă de băiat, obișnuiește-te!

Băieții joacă dur. Se cațără peste tot, se aruncă de sus. O să fie nevoie să ai mereu la tine plasturi și dezinfectant. Joaca lor se lasă de multe ori cu julituri. Și sânge. Asta înseamnă să ai băieți energici. Mamele de băieți înțeleg asta… ți-ar prinde bine să cunoști câteva. Veți vorbi aceeași limbă.

3. Ești regina lor

Cât sunt mici, copiii au nevoie de iubire și mângâiere. De asta au fost create mamele. Însă tu, ca mamă de băiat, ai ceva în plus – ești centrul universului pentru ei. Ești prima lor dragoste. Regina lor. Până la o anumită vârstă, ei chiar cred că știi totul. Dar asta nu va însemna neapărat că te vor asculta… Sunt puține lucruri pe care un băiat nu le va face pentru mama lui, să ții minte asta!

4. Va trebui să pui deoparte tot ce se poate sparge de prin casă

Când crești băieți, indiferent de câte ori repeți „Fără mingi în casă!“, mingile și alte lucruri care zboară, aterizează, sar ajung într-un mod misterios în interior. Pentru a-ți salva vazele, statuetele sau mai știu eu ce alte obiecte casante, pune-le deoparte câțiva ani. Ca mamă de băiat ar fi de preferat să înceapă să-ți placă decorul minimalist pentru o perioadă.

5. Spune adio canapelelor albe

Dacă ai canapele albe în casă, spune-le adio! Nu are rost să te amăgești, pentru că indiferent ce ai face ele nu vor rămâne albe mult timp într-o casă unde cresc băieți. Și n-o să te ajute prea mult nici acel „Ups!“ când marmelada din biscuiți ori mingea murdară de afară va ateriza pe ele.

6. Va trebui să inventezi ceva să-l faci să stea îmbrăcat

Ca mamă de băiat vei fi nevoită să găsești argumente convingătoare pentru a-i explica băiețelului tău că oamenii trebuie să-și pună pantalonii înainte de a merge în parc. Dar te vei descurca, n-am prea văzut băieței în fundulețul gol prin parcuri…

7. Pârțuri și râgâieli – la ordinea zilei

A fi mamă de băiat înseamnă să te obișnuiești și cu nevoia lor neîncetată de a produce sunete… oarecum neplăcute. Există o fascinație a băieților legată de emiterea de gaze în atmosferă, atât pe față, cât și pe dos. Dacă nu au gaze, vor imita sunetele de pârțuri sau de râgâială folosind orice alte mijloace sau instrumente. Obișnuiește-te cu asta.

8. Băieții adoră haosul, să facă mizerie și să se murdărească

Un mic Indiana Jones în curtea din spatele casei.

E mai degrabă o nevoie fiziologică, adică e ceva mai mult decât o plăcere. Vine din ei, cumva. Băieților le place să facă mizerie și să se murdărească. Da, știu, se spală, se curăță, dar asta mă duce cu gândul la următorul punct de pe listă. Vezi mai departe!

9. Băieții au cele mai creative idei despre igienă

Vei pune întrebarea „Te-ai spălat pe mâini?“ de mult mai multe ori decât te gândești la o cafea în decursul unei zile. Și dacă ești mamă de mai mulți băieți, mai mult jumătate din cuvintele pe care le vei folosi zilnic vor fi cele de mai sus. A, și „duș“! Un alt cuvânt pe care îl vei folosi foarte mult. O să ți se răspundă cu „Ce duș?“ ori „Am făcut săptămâna asta!“ (pe ton de „Ce mai vrei de la mine?!“) sau ai putea auzi ceva de genul: „Mă duc afară, că plouă!“ Sau alte idei creative pentru a evita dușurile.

10. Băiețeii au un miros… specific

Nu durează mult pentru un băiețel să-și păstreze mirosul de proaspăt ori de vanilie sau săpun de după baie. Orice mamă de băiețel știe că mirosul plăcut de după baie se transformă repede în ceva care aduce cu pământul jilav ori penele ude. Ei, și? Nu pot fi și exploratori și parfumieri. Crezi că aventurierul Indiana Jones, transpirând de după zâmbetul fermecător, miroase a parfum?

11. Băieții se luptă de câte ori li se ivește ocazia

Da, da, se luptă! Unul cu altul. Cel mare cu cel mic, iar mijlociul evident le va ține isonul. Se vor lupta cu tatăl. Cu ursul uriaș pe care l-au primit de Crăciun. Vor fi mega-încântați să se lupte și cu tine.

12. Îmbrățișările lor sunt dure

O mamă de băiat are nevoie de pregătire fizică pentru îmbrățișările năzdrăvanilor ei. Știi tu ce zic…

Și nu glumesc când spun asta. Chiar sunt! Băieții își iubesc mamele. Și sunt puternici. Ei te pot surprinde cu îmbrățișări care te pun la pământ. La propriu! Trebuie să ai mereu un ochi în spate ca să-l vezi venind și să te asiguri că poți atenua „lovitura“ declarației lor de dragoste. Așa că va trebui să fii cu ochii-n patru ca să-ți ferești părțile moi…

13. Colacul toaletei nu va mai fi niciodată curat

Indiferent cât de mult vei exersa cu băieții abilitățile de țintire, ei tot vor rata ținta. Așa e pentru toate mamele de băieți. Ai putea pune piciorul în prag instituind regula „în casa asta nu se face pipi din picioare!“. Salvezi timp de curățare și, probabil, sticle de detergenți pentru igienizare. Dar sper să reușești să-i faci să-și amintească…

14. Vei spăla haine cu nemiluita

Mașina ta de spălat va fi, probabil, cel mai des folosit aparat electrocasnic. Pentru asta, va trebui să alegi una care să vrea să lucreze full time. Căci așa va fi folosită. Vei spăla zilnic, probabil. Posibil chiar de mai multe ori pe zi.

15. Siguranța și distracția nu mai coexistă

„Uite, mami, sunt un liliac!“

Oricât vei încerca, nu vei mai găsi niciodată echilibrul între distracție și siguranță. Pentru că dacă o activitate/o joacă este sigură, atunci clar nu mai e distractivă pentru băieți. Iar dacă este distractivă, nu va fi nicidecum sigură! Spre exemplu: cine aruncă cât mai sus cu piatra; ori cine poate sări peste cât mai multe trepte.

16. Probabil vei încărunți mai repede

Când ești mamă de băiat, nu te mira că-ți vei descoperi câte un fir de păr alb o dată la 40 de ani. Sau la 30. Viața cu mamă de băiat îți conferă varietate, fără doar și poate. Iar aici intră chiar și culoarea părului.

17. Băieții sunt iubibili

Băieții sunt dulci. Contrar a ceea ce se spune despre ei (probabil ideea e scornită de mamele de fete, sic!), băieții nu refuză o îmbrățișare bună, o culcușire în brațele mamei. Probabil se datorează credinței populare că băieții sunt duri și răcoroși în a-și arăta sentimentele, că sunt bărbați, dar e falsă credința asta. Dacă îl crești cu îmbrățișări și săruturi, dacă îl ții în brațe când simte nevoia și nu-i spui „băieții nu plâng“ când simte nevoia să o facă, se va întoarce mereu în brațele tale.

18. Băieții oferă flori

Câteodată, când ieșiți la plimbare, va fugi în tufișurile cu trandafiri ale Primăriei și se va întoarce cu o floare în mânuțele lui pufoase, de copil. Nu refuza niciodată un astfel de cadou! Chiar dacă, uneori, trandafirul e o frunză plină de noroi sau o crenguță împodobită cu te-miri-ce lighioane târâtoare. Îți vei aminti toată viața de acest „buchet“.

19. Băieții nu dețin cuvântul „pericol“ în vocabular

Aici, dragi mămici, nu se înalță un zmeu. Tocmai se naște un aviator.

Ba din contră! Au în cap un mic sufleor care traduce cuvântul „pericol“ în „distracție“. Tu spui: „E periculos asta…“. El înțelege: „Sună distractiv, hai să facem!“

 20. Vei găsi lucruri în cele mai ciudate locuri

Ca mamă de băiat, ai putea crede că ești cu dezordonată. Ori cu capul în nori. Nu mai găsești bateriile AA în locul unde știai că le-ai pus? Caută-le sub pernele canapelei. Nu mai găsești foarfeca? Ar putea fi în pantofii din holul de la intrare? Ți-a dispărut gelul de vase? Caută în curte sau în baie, sigur băieții au spălat niște pietre cu el.

21. Băieții se ceartă dar se și împacă repede

Băieții se luptă între ei mereu, dar nu le ia mult să redevină cei mai buni prieteni. Legătura fraternă este reală. Iată câteva sfaturi practice de la o mamă de băiat: „Lasă-i să încerce să-și rezolve singuri disputele înainte de a interveni. Dacă învață cum să se împace la o vârstă fragedă, îi va ajuta să fie prieteni apropiați când vor fi mari”.

22. Băieții pot transforma aproape orice în săbii și arme

Indiferent cât de mult ai încerca să eviți armele de jucărie, băieții își vor face arme din Lego și săbii din bastoane, ori din crengi. Din orice, practic. Nu înseamnă că sunt violenți. Înseamnă că sunt băieți. E aceea parte din a fi mamă băiat.

23. Băieții sunt protectori

Da, băieții se vor lupta între ei, dar când un străin îl va provoca pe unul dintre ei, băieții vor sări în apărarea băieților. La fel vor face și pentru tine. Și asta se simte foarte plăcut, crede-mă.

24. Hainele băieților nu rezistă prea mult

Pantalonii și cămășile rupte vor deveni rutină. Adidașii nerupți vor rămâne așa doar cât stau în cutie. Și ne pare rău, nu există nicio scamatorie ca aceste lucruri să nu se mai întâmple. Mamele de băieți învață să facă față. Și atât!

25. Ca mamă de băiat vei înțelege altfel moda

Hai, recunoaște, e simpatic chiar și așa, murdar, nu? O mamă de băiat înțelege acest „stil“

Băieții au propriul mod de a înțelege moda. În primul rând, ei nu vor să fie arătoși, eleganți ori chic. Preferințele lor în materie de modă se rezumă la a alege haine comode. Pe care să le poartă o săptămână fără probleme. În plus, sunt adepții hainelor din afara sezonului – adoră să îmbrace pantaloni scurți iarna și hanorace vara.

26. Băieții pot purta o conversație lungă despre lucruri improbabile

Bucăți de meteorit (care sunt, de fapt, pietre din curte), bucăți de metal din Războiul Intergalactic (care ție îți par resturi din caroseria mașinii bunicilor – și cine te poate contrazice?), o broscuță verde care transmite mesaje din Spațiu (și pe care o poartă în buzunar și o prezintă tuturor cu nonșalanță), șuruburi, șurubelnițe, cuie, piuneze (n-ai fi crezut, nu-i așa, că despre astea poți vorbi ore în șir…).

Mari, mici, din plastic, metal, cu telecomandă sau zburătoare, ori cutiuțe de chibrituri pe post de mașinuțe – vor fi decorul casei tale ca mamă de băiat. Vor fi pe podea, pe rafturi, pe masa din bucătărie, pe blat, chiar și în pantofi (căci acolo ar putea fi garajul). Indiferent de cât de des le muți în coșul de jucării, într-un mod ciudat ajung înapoi acolo unde erau, iar asta se întâmplă zilnic.

27. Băieții pot țipa fără motiv

Prima dată când se întâmplă, te vei trezi că alergi să vezi cine și-a pierdut brațul, dar după câteva alarme false, le vei spune să nu țipe așa decât dacă cineva sângerează. Dar tot vor țipa. Ține-te bine. Aceasta este viața de mamă de băiat.

28. Vor aduce în casă chestii groaznice

Nu, nu se gândește că dacă o sărută se transformă în prințesă, stai liniștită. Îl bate gândul să vadă din ce e alcătuită, mai degrabă…

Veți găsi cuie ruginite, pietre murdare, gândaci morți, bro și licurici. Face parte din viața unei mame de băiat.

29. Vor vrea să se însoare cu tine

O să te topești când își va spune prima oară „Mami, eu cu tine vreau să mă căsătoresc când voi fi mare!“ Și, deși îl vei dezamăgi când îi vei spune „Nu te poți căsători cu mine, pentru că eu sunt deja căsătorită“, el va ofta însă va rămâne alături de tine și te va iubi la fel de mult.

Dacă ți-a plăcut acest articol despre minunata binecuvântare de a fi mama unui băiat, o să ai nevoie să urmărești următorul interviu care vorbește despre  cele mai importante trei reguli pe care trebuie să le respecți pentru a menține o relație bună cu fiul tău în perioada adolescenței: Psihologul și psihoterapeutul Corina Dobre detaliază secretele legăturii mamă-fiu: Cum să ai o relație bună cu fiul adolescent – YouTube

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa