Ziua Mondială a Prematurității 2024: apel pentru îngrijire medicală de calitate pentru copiii născuți prematur

TOTUL DESPRE MAME
mânuța unui bebeluș prematur pe palma unui adult
Asociația Română pentru Nou-născuții Îndelung Spitalizați (ARNIS) atrage atenția asupra necesității unor standarde mai ridicate de îngrijire medicală pentru acești copii vulnerabili. FOTO: Shutterstock

Pe 17 noiembrie 2024 este marcată Ziua Mondială a Prematurității pentru creșterea conștientizării asupra riscurilor pe care le implică nașterea prematură. În România, Ziua Naţională a Copilului Prematur  a fost instituită prin Legea nr. 189/2020. Pe fondul unui declin alarmant al natalității și al provocărilor persistente în îngrijirea copiilor născuți prematur, Asociația Română pentru Nou-născuții Îndelung Spitalizați (ARNIS) atrage atenția asupra necesității unor standarde mai ridicate de îngrijire medicală pentru acești copii vulnerabili.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), în 2023 s-au născut doar 155.418 copii în România, o scădere dramatică față de 1990, când se înregistrau peste 314.000 de nașteri, se arată într-un comunicat al asociației. Potrivit acestuia, cifrele din ultimul raport Eurostat arată că, în 2022, la un număr total de 153.397 nou-născuții vii, numărul copiilor născuți prematur (între 21 și 37 de săptămâni) a fost de 16.053. De asemenea, trei dintre prematuri au avut sub 500 de grame. Rata prematurității în România rămâne totuși mare, 10% din numărul total al nou-născuților vii.

Conform rapoartelor INS pentru anul 2023, rata mortalității infantile în 2023 la copii sub 1 an este de 5,8 ‰. Un număr de 900 de copii au murit în primul an de viață (2023) din cauza problemelor din sarcină și naștere – unele afecțiuni a căror origine se situează în perioada perinatală (344), traumatisme obstetricale (1), memoragii fetale și neonatale (106), malformații congenitale, deformații și anomalii cromozomiale (233), malformații congenitale ale aparatului circulator (122).

Donații esențiale pentru îngrijirea prematurilor

În 2024, ARNIS a sprijinit unitățile de Terapie Intensivă Neonatală din trei spitale – Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa” București, Spitalul Județean de Urgență Slobozia și Spitalul Județean de Urgență Satu Mare – prin donația de incubatoare de transport performante. De asemenea, la Spitalul Universitar de Urgență București au fost donate două fotolii speciale pentru îngrijirea skin-to-skin, în cadrul unui proiect de formare pentru personalul medical.

SURSĂ FOTO: Asociația Arnis

Campania „Îmbrățișează un prematur” a ajuns în 10 spitale

ARNIS a organizat o acțiune de voluntariat pentru peste 100 de persoane, angajați ai patru companii mari din România. Împreună au realizat 1.100 de păpuși de incubator, într-o acțiune intitulată „Îmbrățișează un prematur”. Păpușile au fost distribuite în 10 spitale, cu unități de Terapie Intensivă Neonatală Nivel 3, acolo unde sunt îngrijiți prematuri de la 23 de săptămâni gestaționale.

Pentru a celebra Ziua Mondială a Prematurității, în fiecare an în jurul datei de 17 noiembrie, ARNIS organizează acțiuni în spitale pentru mamele copiilor care se luptă zi de zi să se adapteze la viață. În spitalele în care au fost donate păpușile de incubator, mamele au avut șansa de a participa la ateliere de confecționare a propriei păpuși, prima jucărie a bebelușului lor. Păpușa de incubator are rolul de a fi un companion al nou-născutului aducând aproape mirosul laptelui mamei și ajutându-l să se autoregleze și să facă față mai ușor procedurilor medicale dureroase, necesare supraviețuirii.

Atelier păpuși Ziua Prematurității 2024. FOTO: ARNIS

Spitalele beneficiare ale campaniei 2024 „Îmbrățișează un prematur” sunt: Spitalul Universitar de Urgență București, Spitalul Clinic OG Filantropia București, Spitalul Clinic „Prof. Dr. Panait Sârbu” – Maternitatea Giulești, Spitalul Clinic „Prof. Dr. Ioan Cantacuzino” București, Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan” București – Maternitatea Bucur, Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, Spitalul Clinic Județean de Urgență Iași – Maternitatea Cuza-Vodă, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj – Neonatologie 1 și 2 Maternități din Chișinău.

ARNIS luptă din 2013 pentru îmbunătățirea îngrijirii nou-născuților îndelung spitalizați din România. Asociația promovează prevenția, educarea și alinierea standardelor naționale la cele europene, oferind sprijin copiilor și familiilor acestora până la vârsta de 18 ani. Donații pentru acțiunile în beneficiul copiilor născuți prematur se pot face în conturile Asociației Române pentru Nou-născuții Îndelung Spitalizați – ARNIS, deschise la ING Bank NV Amsterdam Sucursala București, în LEI: RO07INGB0000999904198945 și EURO: RO77INGB0000999903935106. Mai multe detalii despre activitatea ARNIS pot fi găsite pe arnis.ong. Donațiile pentru susținerea acestor acțiuni se pot face în conturile asociației.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa