Violența în familie este un fenomen de amploare în România: în primele luni ale lui 2022, 20 femei au murit în urma agresiunilor partenerilor și în aceeași perioadă au fost emise 7.000 de ordine de protecție. În 2021, 69 de femei au decedat ca urmare a abuzurilor partenerilor de viață; 89 în doar 15 luni!
Soluții gratuite pentru a ajuta femeile aflate în pericol există și ele sunt oferite atât de statul român, cât și de fundații și asociații private. Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, prin Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati – ANES a lansat o linie națională de sprijin și consiliere gratuită.
Violența în familie: statul a lansat o linie gratuită de ajutor
Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați a pus la dispoziția victimelor violenței domestice o linie telefonică gratuită, cu un număr unic de contact, 0800.500.333, pentru a semnala situații de violență domestică, trafic de persoane, discriminare de gen sau dicriminare multiplă, reglementat de Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie. Acest serviciu este asigurat 24/24 ore, 7/7 zile. Numărul este apelabil gratuit din orice rețea cu acoperire națională.
În primele 6 luni ale anului 2022, la HELPLINE 0800.500.333 au fost primite peste 2.000 apeluri, 1.000 de apeluri au aparţinut victimelor violenţei în familie şi alte aproape 300 de apeluri au venit de la rude şi martori. 35 de victime au fost direcţionate către locuinţele protejate Venus.
„Există în acest moment un program al ministerului Familei, Venus, în care se regăsesc 42 de locuinţe protejate pentru femeile care simt că viaţa lor este pusă în pericol,” a declarat ministrul Gabriela Firea pe 3 august 2022.
În România, foarte puține persoane conștientizează faptul că bătaia nu este ruptă din rai. Nici în ceea ce privește relația de cuplu și nici în ceea ce privește relația părinte-copil. Încă, și trebuie să fim onești și să recunoaștem, sunt foarte multe persoane, incredibil de multe persoane, care consideră că bătaia, deci violența sau abuzul emoțional, nu pot fi sancționate de către lege și nu pot fi sancționate de către autorități.
Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse
În cadrul aceleiași emisiuni, ministrul Familiei a prezentat o statistică sumbră: anul trecut au murit 69 de femei în România în urma bătăilor crunte, iar anul acesta au murit aproape 20. „Vreau să subliniez că lucrăm cu Ministerul de Interne, cu domnul ministru Bode, pentru introducerea și la noi a proiectului brățărilor electronice pentru agresori, care vor fi monitorizați de către poliția din județe să stea la o distanță legală, la o distanță suficient de sigură, de femeia agresată, astfel încât de la bătăile crunte să nu se ajungă la bătăi cauzatoare de moarte. La fel în cazul copiilor”, a mai spus ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse Gabriela Firea.
Violența în familie: destăinuirea făcută de Ileana Bejan
Ileana este una dintre miile de victime ale violenței domestice care a avut puterea să fugă dintr-o viață de chin și să-și ia viața de la capăt, departe de bătăi, injurii și teroare. A făcut asta cu mulți ani în urmă, când nu erau atât de multe proiecte dedicate victimelor violenței în familie. Povestea ei începe așa…
„Prima dată m-a lovit chiar când eu eram deja însărcinată cu fiica noastră. Lumea mea s-a prăbușit atunci. Ce fel de om este acela care lovește o femeie însărcinată? Odată acceptată prima palmă, au venit și celelalte. Dar nu a fost o simplă palmă.
Întâi a aruncat cu un telefon spre capul meu, apoi m-a lovit cât a putut de tare cu palma peste ureche. A dat atât de tare încât a trebuit să merg la spital să mă operez. Nu s-a putut face mare lucru. În timp, auzul s-a diminuat aproape de tot. Se enerva pe mine din motive banale și imediat loviturile îmi cuprindeau tot corpul.
Motivele pentru ieșirile lui erau atât de diferite, încât nu pot sa descriu foarte bine ce îl enerva. Câteodată, își ieșea din minți pentru că râdeam într-un moment în care el considera că nu e cazul, altădată puteam fi supărată, dar el își dorea să zâmbesc și mă lovea că nu făceam totul la comanda lui. Violențele apăreau atunci când plângea copilul, când îi curgea nasul sau când trebuia să-i fac baie.
Soțul meu mă lovea de câte ori credea că merit asta și nu puteam face nimic ca să-i intru în voie și să evit bătăile. Ani de zile am tărit așa, printre pumni și palme, amenințări și înjurături, printre lacrimi și credința că într-o zi va fi bine și pentru mine. Dar era din ce în ce mai rău….”
- CITEȘTE ÎNTREAGA POVESTE AICI: Violența asupra femeilor: „Prima bătaie am luat-o când eram gravidă”
Situațiile care impun găzduirea victimei într-un adăpost/centru
Mama avea tot timpul certuri cu tata, de multe ori se ajungea la violență din partea lui, și asta în fața mea și a surorii mele. Ea mereu a dat dovadă de slăbiciune în fața tatei și noi am observat asta în fiecare zi. Se vedea cum se lasă controlată de el și influențată de bunica, mama lui tata, care îi spunea să stea, să tacă din gură, că este mai bine așa.
Citește AICI mărturia unei fete care a crescut alături de un tată violent.
Iată care sunt principalele situații în care o victimă poate solicita primirea într-un centru special de protecție:
- victima a fost nevoită să fugă de furia agresorului, părăsind domiciliul singură sau însoţită de copii
- victima a fost alungată din casă de către agresor (uneori fără să aibă asupra ei nici un act de identitate, bani sau alte haine)
- în urma evaluării cazului se stabileşte de către intervenient că pentru victimă nu există nici o alternativă de înnoptat/locuit la rude, prieteni etc.
- victima a plecat de acasă de mai multă vreme ca urmare a violenţei, a locuit o perioadă la rude/prieteni/ cu chirie, iar acum, din motive obiective nu mai poate sta în aceleaşi condiţii
- victima hotărăşte să se întoarcă la domiciliu, după o perioadă de absenţă din motive de violenţă, iar partenerul nu o primeşte în casă sau este în continuare violent
- victima violenţei nu este localnică şi provine din localităţi limitrofe sau chiar din alt judeţ
Violența în familie în România: date statistice alarmante
65% din victimele violenței domestice sunt femei, 17% sunt minori, iar 18% sunt bărbați! Dintre copiii abuzați sexual, 80% sunt fete, iar 20% sunt băieți.
Situația infracțiunilor de violență sesizate:
Fapte penale sesizate | Autori | Victime |
43.712 | 44.256 | 45.676 |
Situația privind relația dintre victimă și autor:
Soț/soție sau foști soți | Actuali sau foști | Părinte/tutore legal | Fiu/fiică | Altele | TOTAL |
17.688 | 9.219 | 4.357 | 9.232 | 5.180 | 45.676 |
La nivel național, există, în prezent, 254 de servicii destinate victimelor violenței domestice.
164 servicii sociale destinate prevenirii și combaterii violenței domestice din care:
- 152 destinate victimelor violenței domestic
- 12 agresorilor familiali
6 servicii integrate de urgență destinate victimelor violenței sexuale
84 de servicii specializate:
- 42 de grupuri de suport
- 42 de cabinete de consiliere vocațională
Aproximativ 11-14.000 victime sunt găzduite anual în aceste 254 de centre, însă se construiesc și altele.
În 2021 numărul de victime ale violenței domestice (65% femei și 17% minori) a crescut cu 10%, conform unui studiu World Vision România , cea mai mare organizație non-guvernamentală din mediul rural pentru ajutorarea copiilor.
Peste o treime din violența fizică împotriva femeilor (37%) are loc acasă, cu efecte psihologice pentru 69% din victime. Aproape trei din patru cazuri de hărțuire sexuală (72%) împotriva femeilor sunt comise de o persoană pe care nu o cunosc. Doar o treime (30%) din victimele agresiunilor fizice și o zecime (11%) din victimele hărțuirilor le declară la poliție.
Raportului Agenției UE pentru drepturi fundamentale, la nivelul anului 2021
Formele și caracteristicile violenței în familie
Violența domestică nu înseamnă doar violență fizică! Conform art. 4 din Legea 217/22 mai 2003 din România, pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, aceasta se manifestă sub următoarele forme:
Violența verbală: constă în brutalitate, insulte, amenințări, expresii umilitoare, jignitoare;
Violența psihologică: poate provoca stări de tensiune, anxietate, suferință psihică, se poate produce atât asupra obiectelor, animalelor, cât și asupra oamenilor; violența psihologică constă în amenințări, neglijare, constrângeri, acte de gelozie, amenințare cu arme;
Violența fizică: lovire, îmbrâncire, tăiere, ardere, vătămare corporală sau a sănătății, mușcare; aceasta poate lua și forma unor accidente de tipul otrăvire, intoxicare etc.;
Violența sexuală: acte degradante, hărțuire, abuz sexual, manipulare, brutalitate, întreținerea unor relații sexuale forțate, viol;
Violența economică: sustragerea bunurilor personale ale unei alte persoane, lipsire de mijloace de existență primară (hrană, medicamente, apă), interzicerea unor drepturi, interzicerea activității profesionale, impunerea de munci nocive;
Violența socială: izolarea de familie, comunitate, prieteni, nu i se permite accesul la o instituție de învățământ;
Violența spirituală: interzicerea satisfacerii unor necesități moral-spirituale, ridicularizare, interzicerea accesului valori culturale, etnice, religioase, impunerea aderării la unele credințe și practici religioase pe care persoana nu le acceptă.
Și uite că a venit momentul să pot vorbi despre asta. Motivul divorțului: abuz emoțional. 10 ani am trăit lângă un om care îmi spunea zilnic: uită-te în ce hal arăți, cum ai vrea să te vreau? Dacă mă așezam pe scaun, nu aveam voie, trebuia să fac ceva. A doua zi după ce a venit copilul acasă, m-am dus cu copilul în brațe să îl ajut la job. Îmi spunea să îi spun copilului să tacă pentru că eu am de făcut facturi pentru el.
Victimă a violenței psihologice
- CITEȘTE AICI ÎNTREAGA POVESTE A UNEI VICTIME A VIOLENȚEI PSIHOLOGICE:„10 ani am trăit lângă un om care îmi spunea zilnic: uită-te în ce hal arăți… Abuzul emoțional este tot violență domestică”
Cauzele violenței în familie
Pirozynski considera că violența domestică este cauzată de mai multe elemente etiologice: „context sociocultural, resurse familiale, personale, sociale, factori de stres, contextul sociocultural, vulnerabilități”. El a creat Modelul interactiv al factorilor multicauzali ai violenței intrafamiliale ce sugerează că rolurile de gen și valorile personale, dar mai ales cele socioculturale ce au legătură cu violența, acționează asupra individului pe fondul vulnerabilităților și a factorilor de stres, “solicitând intrarea în funcțiune în scopul restabilirii homeostazei familiale a resurselor personale, sociale și familiale”; explică Diana Radu – psihoterapeut experiențialist centrat pe adult-copil-cuplu-familie.
Pornind de la sistemele familiale, Strauss a prezentat factorii ce pot influența declanșarea conflictului/violenței. Aceștia sunt reprezentați de:
- Conflictele intrafamiliale;
- Normele culturale care permit sau ajută factorul normalizării, al acceptării;
- Prezența violenței în societate – pattern circular al actelor de violență acceptate de societate;
- Dominația bărbatului în familie și în societate – soțul este stâlpul casei, are tendința de a domina în casă, iar cea mai bună metoda de a comunica în cazul de față, este forța fizică sau verbală;
- Socializarea familiei în violență – familiile de proveniență reprezintă un exemplu și totodată oferă modele de rol ce pot fi preluate în familia viitoare.
Violența în familie față de copii
Într-un studiu prezentat de „Salvați copii” în 2021 arată că cel puțin 1 părinte din 5 manifestă o atitudine favorabilă față de pedeapsa corporală. Tot în același studiu se prezicează că, în accepțiunea părinților, principalele cauze care determină neglijarea sau abuzul la adresa copiilor sunt:
- sărăcia (68%),
- consumul de alcool și droguri (63%),
- lipsa sprijinului din partea autorităților (41%),
- numărul mare de copii ”nedoriți” (40%), lipsa informațiilor utile creșterii și educației copiilor (25%),
- lipsa serviciilor sociale de sprijin (20%).
- Necunoașterea legislației și afecțiunile psihice au înregistrat o frecvență de răspuns nesemnificativă.
Ce spune psihologul despre cauzele violenței în familie asupra copiilor:
„Când vorbim despre violența domestică ne referim la toate acele comportamente care provoacă traume fizice, psihice sau emoționale membrilor unei familii. Există mai multe cauze posibile pentru care poate apărea violența domestică asupra copiilor în cadrul familiei”, spune Alexandra Marin, psiholog clinician despreHUB.
„Fie că discutăm de posibile tulburări psihice ale părinților sau de modele greșite pe care aceștia le-au preluat din societate sau din familiile de origine, efectele asupra celor mici sunt extrem de grave. Atunci când ne referim la tulburări psihice putem aminti de schizofrenie și anumite tulburări de personalitate (tulburare bipolară, tulburare obsesiv-compulsivă și așa mai departe). În acest caz este esențial ca părinții să ia tratament medicamentos prescris de medicul psihiatru și să fie monitorizați constant. ”
În schimb, cele mai multe cazuri de violență domestică nu au la bază astfel de tulburări, ci mai degrabă pornesc din probleme psiho-emoționale ale părinților. Aici ne referim la traume pe care aceștia le-au experimentat în propria lor copilărie și pe care în viața de adult le-au transformat în comportamente violente. Abuzurile la vârste fragede pot face ca victimele să devină la rândul lor abuzatori la vârsta adultă dacă aceștia nu identifică și nu își rezolvă conflictele interioare.
Alexandra Marin, psiholog clinician despreHUB
De asemenea, continuă Alexandra Marin, neglijența sau abandonul în primii ani de viață pot fi premise pentru care părinții din prezent ajung să fie violenți cu proprii copii. Este important de înțeles că în astfel de cazuri există soluții și există modalități prin care părinții să învețe tehnici de autocontrol și să își rezolve conflictele interioare.
Surse de informații utile pentru victimele violenței în familie:
Mergea pe stradă plângând, ținând telefonul în mână. Nu mai voia să răspundă, dar frica de el o împingea să o facă! ”Unde te duci tu, mă, acum? Te duci la Poliție? Și ce o sa le spui? Lasă că sun eu înaintea ta și le zic de tine! Cum adică te-am bătut? Ce, mă, asta e bătaie?! Mi-ai nenorocit viața! Cine o să te mai ia de nevastă? Din ce o să trăiești? Vrei libertate? Lasă că-ti dau eu libertate!”
Citește întreaga poveste AICI.
Ești de ceva timp victimă a unei forme de violență și nu știi unde să ceri ajutor, nu știi ce drepturi ai? În linkuri de mai jos vei găsi informații utile care îți pot fi de un real ajutor:
- Apel gratuit, oricând, din orice rețea, 0800 500 333 (ești ajutată și nu te judecă nimeni)
- Agenția națională pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați (https://anes.gov.ro/), secțiunea asistență pentru victime (această instituție gestionează chiar domeniul care se ocupă cu apărarea drepturilor victimei violenței domestice)
- Model de plan individualizat privind siguranța în situațiile de violență domestică: https://anes.gov.ro/wp-content/uploads/2020/11/PLAN-individualizat-privind-siguranta-in-situatiile-de-vd.pdf
- Programul național pentru protecția victimelor violenței domestice: https://dgaspcneamt.ro/wp-content/uploads/2019/09/PROGRAMUL-NA%C8%9AIONAL-PENTRU-PROTEC%C8%9AIA-VICTIMELOR-VIOLEN%C8%9AEI-DOMESTICE.pdf
- Harta serviciilor sociale din România: https://portalgis.servicii-sociale.gov.ro/arcgis/apps/MapJournal/index.html?appid=80a803fabb834a67971c1053a65c18bd
- Modele de cereri pentru ordinul de protecție, pentru ajutorul public judiciar: https://anes.gov.ro/informatii-utile-pentru-victime/
Adăposturi și centre pentru victimele violenței în familie GRATUITE din toate județele țării:
Listă cu toate instituțiile către care te îndrepți, dacă ești victima unei violențe, pentru fiecare județ în parte o găsiți aici: https://anes.gov.ro/harta/ . Detaliem pentru fiecare județ în parte mai jos:
Alba
- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba – 0258 818266 / Nr. de telefon special pentru cazurile de violență în familie: 0.800.41.01.50
- Societatea de caritate Uşa Speranţei Tiur-Blaj – consiliere – 0745 358477
- Direcţia de asistenţă socială Alba Iulia – adăpost, consiliere – 0258 810325
- Serviciul public de asistenţă socială Cugir – adăpost, consiliere – 0258 750738 / pentru urgenţe – 0788 628 174
- Furnizor de servicii sociale public, Serviciul Public de Asistenţă Socială Alba Iulia, jud. Alba, tel: 0258 811715.
Arad
- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad – 0745 534965 / pentru urgenţe – 0257 983 (gratuit, nonstop)
- Compartiment intervețtie regim de urgenta – consiliere, asistenta – 0257 280986
- Fundaţia „Renincoor Open Hand”- centru de primire în regim de urgenţă; denumire – Centrul pentru adăpostirea victimelor violenţei în familie „TEOFANIA”;
- Furnizor de servicii sociale privat – public, Fundaţia „Renincoor Open Hand” Arad, tel./fax: 0257 279 386
- Fundatia Pro Prietenia – adapost, consiliere – 0257 210606
- Fundatia Teofania – consiliere – 0744 850795
- Fundatia Crisius – consiliere – 0745 383634
- Asociația Penticostala de Misiune Creștină – consiliere – 0746 973172
- Fundația pentru integrare și sprijin social Împreună – consiliere – 0257 512988
Argeș
- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş – 0248 271131 / pentru urgenţe – 0248 983 (gratuit, nonstop)
- Asociatia Hercules – consiliere – 0248 673384
- Asociația Sprijin pentru viata – consiliere – 0248 210 353
- Adapost Speranța – adăpost – 0248 282 000 / 0736 701 141
- Centrul de primire în regim de urgenta a victimelor violentei familiale Câmpulung – adăpost – 0248 512560
- Asociația Caritas – adăpost – 0248-512387
Bacău
- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bacău – 0234 585071 / pentru urgenţe – 0234 983 (gratuit, nonstop)
- Centrul de interventie specializata in domeniul protectiei familiei – adapost, consiliere – 0234 983 / 0234 588 904
- Asociatia Caritas – Bacau – consiliere – 0234 581661
- Fundatia Episcop Melchisedec – consiliere – 0728 880507
Bihor
- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor – 0259 476371
- Centru de primire in regim de urgenta pentru persoane adulte si familii victime ale violentei in familie – adapost, consiliere – 0259 454885
- Asociatia Smiles – adapost, consiliere – 0259 318052 / pt urgente: 0734 225552 / 0734 225556
- Asociația Anima Caritabila – consiliere – 0743 552448
Bistrița-Năsăud
- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistrița-Năsăud – 0263 230502 / pentru urgenţe – 0263 983 (gratuit, nonstop)
- Centru de noapte și cazare pentru persoane fără adăpost – asigură adăpost în regim de urgență pentru victime ale violenței în familie – 0263 237479
- Asociația Afiprofamilia – consiliere – 0263 233101 / 0749 070124
- Asociatia Benita – consiliere – 0263 239050
Botoșani
- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoșani – 0231 537993 / pentru urgenţe – 0231 983 (gratuit, nonstop)
- Centrul social de urgență pentru persoane fără adăpost Botoșani – asigura adăpost în regim de urgență pentru victime ale violenței în familie – 0231 586952 / 0231 583230
- Micul Prinț – adăpost pentru mame cu copii – 0231 535653
Brașov
- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Brașov – 0268 417100
- Asociația Pas Alternativ – consiliere – 0745852646
- Fundatia Emmanuel – adăpost – 0268 252259
- Asociația Catharsis – consiliere – 0268 324888
- Furnizor de servicii sociale public, SPAS Făgăraş, jud. Braşov, tel. 0268/210616, fax 0268/214998
- Biserica Reformată Casa Speranţei Braşov, tel. 0268/471347.
Brăila
- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Brăila – 0239 677839 / pentru urgenţe – 0239 983 (gratuit, nonstop)
- Fundaţia „Lumina” Brăila, tel: 0239 613 928.
Bucureşti
- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 1 – 021 2224275
- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 2 – 021 3144794
- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 3 – 021 3410712
- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 4 – 0372 715100
- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 5 – 021 3101731
- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 – 021 3176311
- Asociatia ANAIS – asistență juridică – 0736 380879
- Fundația Sensiblu – adapost, consiliere – 021 3114636
- Asociația Diaconia București – adapost, consiliere – 021 4067175
- A.D.R.A. – adapost, consiliere – 021 2525117
- Asociația Solwodi – adapost, consiliere – 021 3325020
- Asociatia „Casa Ioana” – adapost, consiliere – 021 3326390
- Asociația Necuvinte – consiliere – 021.243.33.33
- Centrul de primire în regim de urgență pentru victimele violenței domestice FORTE amenajat de Primăria Capitalei. Tel: 021/9524
Buzău
- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău – 0238 711052
- Serviciul pentru intervenție în regim de urgență în domeniul asistenței sociale – evaluare, consiliere – 0238 711052 – interior 215
- Centru maternal – adăpost pentru mame cu copii – 0238 722291
- Fundația pentru copii Sfântul Sava – Buzău – adăpost, consiliere – 0238 710349
Călărași
- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Călărași – 0242 311060
- Centrul maternal Călărași – adăpost pentru mame cu copii – 0242 311846
Caraș-Severin
- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraș-Severin – 0255 217048 / pentru urgenţe – 0255 983 (gratuit, nonstop)
- Centrul de urgență pentru persoane fără adăpost – asigura adăpost în regim de urgență pentru victime ale violentei în familie – 0255 515227
- Asociaţia de Binefacere PRO VITAM Reşiţa, jud. Caraş Severin tel/fax: 0255 226 659;
Cluj
- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj – 0264 420146
- Complexul de servicii comunitare destinat persoanelor adulte – Câmpia Turzii – adăpost, consiliere – 0264 368462
- Asociația femeilor împotriva violenței Artemis – consiliere – 0264 592689
Constanța
- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanța – 0241 488649 / pentru urgenţe – 0241 983 (gratuit, nonstop)
- Serviciul de intervenții în situații de abuz, neglijare și violență în familie – 0241 480851 / 0241 983
- Centru maternal Mangalia – adăpost pentru mame cu copii – 0241 / 754085
- Centrul Maternal “Tina’s House” – adăpost pentru mamele cu nou-născuți sau cu copii cu vârste între 0-3 ani. 0729 680 851 limba romana/0723 628 429 limba engleza.
Covasna
- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Covasna – 0267 314660
- Centrul de urgente pentru victime ale violenței în familie – Târgu Secuiesc – adăpost, consiliere – 0267 361265
Dâmbovița
- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dâmbovița – 0245 217686 / pentru urgenţe – 0245 983 (gratuit, nonstop)
- Centrul de recuperare pentru victimele violentei in familie – adapost, consiliere – 0245 217686, 0245 710555, 0245 983
- Centrul social de prevenire și combatere a violenței în familie „Împreuna vom reuși” – adapost, consiliere – 0372 708495
- Asociația Târgoviște spre Europa – consiliere – 0245 640383
Dolj
- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj – 0251 416365 / pentru urgenţe – 0251 983 (gratuit, nonstop)
- Centrul maternal – adăpost pentru mame cu copii – 0251 530072, 0251 983
- Asociatia Vasiliada Craiova – adapost – 0251 521040
Galați
- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galați – 0236 311087 / pentru urgenţe – 0236 983 (gratuit) – intre orele 08.00 – 22.00
- Servicul de asistenta pentru persoane defavorizate – consiliere – 0236 311086
- Fundatia Familia – adapost, consiliere – 0236 312231
Giurgiu
- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu – 0246 214011 / pentru urgenţe – 0246 983 (gratuit, nonstop)
- Asociatia Letca Noua – adăpost, consiliere – 0769 683407
Gorj
- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj – 0253 212518 / pentru urgenţe – 0253 983 (gratuit, nonstop)
- Asociatia Vasiliada Târgu Jiu – consiliere – 0722 162023
- Direcția Publică de Protecție Socială – adăpost, consiliere – 0253 216494
- Asociaţia ORIZONT PROFESIONAL, Târgu Jiu; jud. Gorj, tel.: 0253 – 213 409 / 218 001, fax: 0235/213409.
Harghita
- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita – 0266 314711
- Compartimentul violență în familie – consiliere, asistență – 0266 207766
- Serviciul Public de Asistența Socială Bălan – adăpost, consiliere – 0266 330335
- Fundatia Csibesz – adăpost, consiliere – 0266 371770
- Asociația Sociala Umanitara Creștină “Ora International” – adăpost – 0266 364 158
Hunedoara
- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara – 0254 233341 / pentru urgenţe – 0254 983 (gratuit, nonstop)
- Centrul Social de Urgente Simeria – adăpost, consiliere – 0722 604672
- Directia de Asistenta Sociala Deva – adăpost, consiliere – 0254 218579
- Asociația Umanitara Renaitre Romania – consiliere – 0254 240656
Ialomița
- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ialomița – 0243 231088
- Direcția de asistenta socială – adăpost, consiliere – 0243 231088 / pentru urgente – 0723 483011
Iaşi
- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi – 0232 214972 / pentru urgenţe – 0232 983 (gratuit, nonstop)
- Centru social pentru ocrotirea femeilor victime ale violentei domestice Iași – adăpost, consiliere – 0232 474800, 0232 983
- Direcția de Asistența Comunitara – adăpost, consiliere – 0232 206344
- Fundația Hecuba – adăpost pentru mame cu copii – 0332 424672
- Fundația Societatea de Psihoterapie și Intervenție Psihosocială “Catarsis” – consiliere – 0232 276144
- Centrul de Mediere și Securitate Comunitara – consiliere – 0232 252920
- Proiectul Gloria– asistență integrată pentru victimele violenței domestice și de gen – 0787 87 88 06 – Inclusiv pentru urgențe.
Ilfov
- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov – 021 3695887
- Centrul de primire in regim de urgenta – adapost – 021/3695889
Maramureș
- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureș – 0262 228999
- Serviciul Public de Asistența Sociala Baia Mare – adapost, consiliere – 0262 211959
- Asociatia femeilor impotriva violentei Artemis – consiliere – 0262 250770
Mehedinți
- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mehedinți – 0252 324460 / pentru urgenţe – 0252 983 (gratuit, nonstop)
- Adapostul victimelor violentei in familie – adapost, consiliere – 0252 324460
- Asociatia Filantropia Severin – consiliere – 0252 333049
Mureș
- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mureș – 0265 213512 / pentru urgenţe – 0265 983 (gratuit, nonstop)
- Centrul de prevenire, monitorizare si combatere a violentei în familie Târgu Mureș – adapost, consiliere – 0265 255532 sau 0265 255931
- Fundația Veritas Sighisoara – consiliere – 0265 779999
Neamț
- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ – 0233 213105 / pentru urgenţe – 0233 983 (gratuit, nonstop)
- Fundatia Columna Piatra Neamt – adapost, consiliere – 0233 225225
- Fundatia Episcop Melchisedec – adapost, consiliere – 0743 178667
- Centrul Social de Urgenta “Blandul pastor” – consiliere – 0233 667107
Olt
- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Olt – 0372 713563
- Centrul maternal Adelina – Slatina – adăpost pentru mame cu copii – 0372 900690
Prahova
- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Prahova – 0244 586100 / pentru urgenţe – 0244 983 (gratuit, nonstop)
- Serviciul de evaluare initiala interventie in regim de urgenta, abuz si violenta in familie – – adapost, consiliere – 0244/586100 (tasta 5), pentru urgente – 0244/983
Satu Mare
- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Satu Mare – 0261 768830 / pentru urgenţe – 0261 983 (gratuit, nonstop)
- Serviciul intervenții pentru situații de abuz – adăpost pentru mame cu copii – 0762 245142
Sălaj
- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj – 0260 615017
- Centrul maternal – adapost si consilere – 0360 404720
Sibiu
- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu- Centru de primire în regim de urgență Sf. Ana – tel. 0269 983, 0269 232 066, 0756 152 200, 075 610 252
- Locuință protejată VENUS – tel. 0269 218 119, 0751 174 412
- Direcția de Asistență Socială Sibiu – echipa mobilă – tel. 0800 811 822 (număr gratuit, non-stop)
- Asociația Femeilor din Sibiu- Centru de primire în regim de urgență – tel. 0771 148 384, 0771 148 385
- Asociaţia Casa de femei creştină germană Estera – adăpost şi centru de recuperare – tel. 0721 162 093, 0752 261 819
- Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen- A.L.E.G.- Centru de informare și consiliere – tel. 0753 893 531 (L-V, 9-17)
Suceava
- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava – 0230 520172 / pentru urgenţe – 0230 983 (gratuit, nonstop)
- Serviciul de intervenție in caz de urgenta – adapost, consiliere – 0330 401112 / pentru urgente – 0230 983
- Centrul maternal Suceava – adăpost pentru mame cu copii – 0731 199738
Teleorman
- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman – 0247 316611 / pentru urgenţe – 0247 983 (gratuit, nonstop)
- Centrul pentru mama si copilul supusi violentei – Rosiori de Vede – adapost pentru mame cu copii – 0247 316611
Timiș
- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş – 0256 494030 / pentru urgenţe – 0256 983 (gratuit, nonstop)
- Federatia Caritas a Diecezei Timisoara – adapost – 0256 490281
- Asociatia pentru Promovarea Femeii din Romania – consiliere – 0256 293183
- Asociatia Generatie Tanara – adapost si consiliere – 0256 282320
Tulcea
- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Tulcea – 0240 517455 / pentru urgenţe – 0240 983 (gratuit, nonstop)
- Centrul de primire in regim de urgenta – adapost, consiliere – 0757 999950
Vaslui
- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui – 0235 315138
- Centrul de urgenta pentru victimele violentei in familie – adapost, consiliere – 0720 550988
- Centrul de integrare sociala si politici antidiscriminatorii Vaslui – consiliere – 0726 672905
- Fundatia Movila lui Burcel, jud. Vaslui; tel./ fax: 0235 341 228,
Vâlcea
- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea – 0250 734270 / pentru urgenţe – 0250 983 (gratuit) intre 08.00 – 22.00
- Centrul pentru victimele violentei în familie – adăpost, consiliere – 0250 736539
Vrancea
- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vrancea – 0237 230789 / pentru urgenţe – 0237 983 (gratuit, nonstop)
- Centrul maternal – adapost pentru mame cu copii – 0237 221051
- Servicul de prevenire a marginalizării sociale – 0237 231406 – consiliere