O modă care ia amploare: Închirierea de familii false pentru a impresiona cunoscuții

Mihaela Călin
familie mama tata copil

Se spune că nu poți cumpăra dragostea, dar în Japonia, cu siguranță, se poate cumpăra aparența iubirii și aparențele, în general, așa cum declară Isperi Yuichi, un japonez care și-a înființat o afacere cu totul inedită. Fermecătorul Yuichi, în vârstă de 36 de ani, poate fi închiriat pe bani pentru a fi cel mai bun prieten al tău, soțul tău, tatăl tău sau chiar să apară în doliu la înmormântarea ta. Urmărește mai jos interviul cu Isperi Yuichi, realizat de Roc Morin de la www.theatlantic.com.

Firma lui Yuichi, „Family Romance”, cu o vechime deja de 8 ani, oferă actori profesioniști, care pot îndeplini orice rol în viața personală a clienților. Cu un efectiv de aproximativ 800 de actori – de la bebeluși până la vârstnici -, organizația se mândrește că poate oferi un surogat pentru aproape orice situație imaginabilă.

Yuichi consideră că „Family Romance” îi ajută pe oameni să facă față absențelor insuportabile sau deficiențelor observate în viața lor. Într-o societate din ce în ce mai izolată, directorul companiei prezice creșterea exponențială a afacerii sale și altele asemenea acesteia, deoarece interacțiunea umană „à la carte” devine noul etalon.

Am stat recent de vorbă cu Yuichi, într-o cafenea de la periferia orașului Tokyo, despre afacerea lui și despre ce înseamnă să fii, ca să folosesc motto-ul companiei, „mai mult decât real”.

Închirierea unei familii false. ”Ai venit chiar tu la interviu?”

Roc Morin: Ca să fie totul clar de la început, astăzi ai venit chiar tu aici?
Isperi Yuichi: Da, în acest moment sunt chiar eu însumi.
Morin: Care a fost primul tău rol?
Yuichi: Aveam o prietenă mamă singură, care avea un fiu. Acesta din urmă încerca să intre la o școală privată, dar l-au respins pentru că nu avea tată. Am vrut să contest nedreptatea societății japoneze, așa că am jucat rolul de tată al copilului.
Morin: Ai avut succes?
Yuichi: Nu în acea situație. Dar, mi-a inspirat ideea acestei afaceri.
Morin: Când a fost primul tău succes?
Yuichi: Am jucat rolul de tată pentru o fată de 12 ani, cu o mamă singură. Fata a fost harțuită la școală pentru că nu avea tată, așa că mama m-a închiriat. Mă comport ca și cum aș fi tatăl fetei încă de atunci. Eu sunt singurul tată adevărat pe care-l știe.

Întotdeauna îi întreb pe toți clienții: „Ești pregătit să susții această minciună?”

Morin: Deci este un job care se află încă în desfășurare?
Yuichi: Da, văd fetița de 8 ani. Acum a absolvit liceul.
Morin: Înțelege că nu ești tatăl ei adevărat?
Yuichi: Nu, mama nu i-a spus acest lucru.
Morin: Ce crezi că ar simți dacă ar descoperi adevărul?
Yuichi: Cred că ar fi șocată. Dacă clientul nu dezvăluie niciodată adevărul, trebuie să continui rolul pe termen nelimitat. Dacă fiica se căsătorește, trebuie să fiu tată la nunta ei, iar apoi trebuie să fiu bunic. Deci, mereu îi întreb pe toți clienții: „Ești pregătit să susții această minciună?” Aceasta este cea mai importantă problemă pe care o are compania noastră.
Morin: Deci, ai putea fi implicat în această poveste pentru tot restul vieții tale?
Yuichi: E riscant ca ea să descopere adevărul într-o zi. În această companie, o persoană poate avea doar cinci familii la un moment dat. Aceasta este regula. Nu este vorba numai despre secret. Clientul cere întotdeauna soțul ideal, tatăl ideal. Este un rol foarte greu de întreținut.
Morin: Cum stabilești care este soțul sau tatăl ideal?
Yuichi: Există un formular de comandă în care sunt prezentate toate preferințele: coafură, ochelari, barbă, stil de modă … Îi place clasic sau casual? E afectiv sau dur? Când va sosi, ar trebui să fie vorbăreț sau obosit după o zi lungă de lucru?
Morin: Ce a trecut în formular, mama de care vorbeai mai devreme?
Yuichi: A vrut ca tatăl să fie o persoană foarte bună. Să nu strige niciodată. Își dorea tipul de tată care să poată oferi sfaturi înțelepte.
Morin: Cum ai creat acea persoană?
Yuichi: Nu sunt căsătorit în viața reală. Nu am copii. La început, nu puteam să găsesc, cu adevărat, în mine tipul de tată pe care și-l dorea. Am urmărit o mulțime de filme despre părinți și mi-am cultivat personajul prin filme.
Morin: Poți descrie întâlnirile cu fiica ta falsă?
Yuichi: Uneori luăm cina împreună. Am fost împreună în parcuri tematice, cum ar fi Disneyland. Mergem la cumpărături în Harajuku o dată pe lună. Mama plătește aproximativ 20.000 de yeni pentru patru ore, plus cheltuieli. E vorba de 200 de dolari.

„Este chinuitor să fii singur și să te gândești: Oare acum sunt chiar eu?”

Morin: Care este povestea ta paravan?
Yuichi: I-am spus că acum am propria mea familie și de aceea nu o văd prea des.
Morin: Ce s-a întâmplat cu adevăratul tată?
Yuichi: Nici mama nu știe. Au existat multe violențe fizice. Au divorțat, și acesta a fost sfârșitul.
Morin: I-ai luat numele?
Yuichi: Da, folosesc numele tatălui.
Morin: Cum te descurci când fata se înfurie sau este tristă?
Yuichi: Nu strig niciodată, indiferent ce. Asta a fost în descrierea formularului de ordine. Fata a fost și ea hărțuită, dacă îți amintești, astfel încât sentimentele ei pot fi foarte tulburătoare. A existat și o perioadă rebelă, în adolescență. Avea dificultăți cu mama ei. Când este cu mine, însă, întreabă mereu: „De ce trebuie să pleci acum?” Este neplăcut, dar este o emoție rezonabilă.
Morin: Te iubește?
Yuichi: Da. E ușor să simți dragostea ei. Vorbește despre relația cu mama ei, îmi împărtășește sentimente sensibile, se deschide față de mine.
Morin: S-a strecurat vreodată vreun detaliu din adevăratul tu?
Yuichi: Nu-mi permit asta.
Morin: Simți că ai o responsabilitate față de ea, din cauza legăturii cu ea acum?
Yuichi: Este diferit, în funcție de situație. Dificultatea este diferită, dar oriunde mă duc, o simt – responsabilitatea.

Închirierea unei familii false. Actorie pură sau sentimente  reale

Morin: Când lucrezi, este actorie pură, sau sentimentele devin reale?
Yuichi: Este o afacere. Nu sunt tatăl ei timp de 24 de ore. E un timp stabilit. Când îmi joc rolul de tată pentru ea, nu simt cu adevărat că o iubesc, dar când sesiunea se termină și trebuie să plec, mă simt puțin trist. Copiii plâng uneori. Ei spun: „De ce trebuie să pleci?” În acele cazuri, îmi pare foarte rău că trebuie să mă prefac – mă simt foarte vinovat. Sunt momente când termin cu munca și mă întorc acasă, unde stau și mă uit la televizor. Mă surprind întrebându-mă: „Cine sunt acum, adevăratul eu sau actorul?”
Morin: Cum răspunzi la această întrebare?
Yuichi: Nu cred că am un răspuns. Persoana care obișnuiam să fiu, este cea de acum? Știu că este normal ca actorii să simtă așa. Dacă ești un actor foarte bun – dacă ești într-un rol tot timpul – te simți foarte tulburat.
Morin: Când te simți cel mai mult ca tine?
Yuichi: Când sunt cu familia mea, familia mea adevărată. Este chinuitor să fii singur și să te gândești: „Oare acum sunt chiar eu?” Monologurile din interior sunt dure.
Morin: Cum știi că familia ta nu a fost angajată?
Yuichi: Asta-i o întrebare bună! Nimeni nu știe.

„Nu există nici conflict, nici gelozie, nici obiceiuri proaste. Totul este perfect”

Morin: Am un proiect de colectare a viselor și de multe ori locul de muncă este o temă comună. Tu visezi despre munca ta?
Yuichi: Visez despre clientul meu – când plânge pentru că trebuie să plec. Este o situație foarte emoționantă.
Morin: În ce fel visul este diferit de realitate?
Yuichi: Uneori, în vis, îi spun adevărul.
Morin: Ce îi spui?
Yuichi: Îi spun, „Îmi pare rău. Sunt membru al companiei „Family Romance”. Nu sunt tatăl tău adevărat”. Și chiar înainte să poată răspunde – când își deschide gura să vorbească, mă trezesc. Sunt înspăimântat de răspuns, așa că mă trezesc.

Închirierea unei familii false

Morin: Ești vreodată altcineva în visele tale?
Yuichi: În cultura japoneză de business, există o situație în care trebuie să vizitezi o companie și să spui că îți pare rău pentru ceea ce ai făcut și să faci mai multe plecăciuni.
Ocazional, eu visez despre asta.
Morin: Cum funcționează asta, când ești angajat să faci asta în viața reală?
Yuichi: De obicei, însoțesc un salariat care a făcut o greșeală. Iau identitatea salariatului, apoi îmi cer scuze profund pentru greșeala lui. Ai văzut cum facem noi, japonezii, când ne pare rău? Trebuie să te așezi pe podea în genunchi și cu mâinile pe jos. Mâinile trebuie să tremure. Deci, clientul meu – cel care a făcut greșeala- stă acolo în picioare, în lateral, iar eu stau la pământ copleșit. Șeful stă acolo, tot roșu la față, și mă apostrofează de sus. Uneori și eu mă întreb: „Chiar fac eu asta?”
Morin: Ce simți în acele momente?
Yuichi: Mă simt extrem de incomod. Mă gândesc doar „Sunt nevinovat!” Vreau să îndrept privirea la adevăratul vinovat și să strig: „El a făcut-o!”

Morin: Ești vreodată angajat să-ți ceri scuze în alte situații?
Yuichi: Da, uneori în relații. Imaginați-vă că există un cuplu căsătorit, iar soția îl înșală pe soț. Când se întâmplă acest lucru, soțul cere adesea o confruntare cu celălalt bărbat. Firește, acest lucru poate fi dificil de aranjat, deoarece omul fuge, de obicei. În această situație, mă aduc pe mine în schimb.
Morin: Ce se întâmplă atunci?
Yuichi: Există un manual pentru tot ce există în această companie. Folosim psihologia pentru a determina rezultatul optim. În acest caz, tactica standard este de a mă face să arăt ca un gangster. În mod obișnuit, ajung împreună cu soția, iar soțul este acolo. Apoi brusc fac plecăciuni și îmi cer scuze. De obicei, soțul îl bate pe celălalt bărbat. Dar pentru că eu par să fiu un gangster, el nu va mai continua această chestiune.

Închirierea unei familii false. Cum e să lucrezi ca iubit

Morin: Înțeleg că lucrezi și ca iubit. Poți descrie această experiență?
Yuichi: Acei clienți sunt de obicei mai în vârstă. Erau în primul rând femei cu vârsta de 50 de ani, dar acum sunt tot mai multe femei cu vârsta de 30 de ani.
Morin: Este ceva sexual sau doar platonic?
Yuichi: Este vorba doar de întâlniri. Nu este vorba de relații sexuale, deși unele femei se așteptau la asta. În general, femeile doresc doar să se distreze cu un bărbat mai tânăr. Vor să se simtă din nou tinere.
Morin: De ce crezi că te angajează aceste femei?
Yuichi: Femeile spun că, într-o relație adevărată, construiești încet încrederea. Este nevoie de ani pentru a crea o conexiune puternică. Pentru ele înseamnă o mulțime de dispute și dezamăgiri. Imaginați-vă că ați investit 5 ani într-o relație cu cineva și apoi v-a părăsit. Este mai ușor să programezi două ore pe săptămână pentru a interacționa cu un iubit ideal. Nu există nici conflict, nici gelozie, nici obiceiuri proaste. Totul este perfect.

Morin: Ai fost la atât de multe întâlniri false – cum este pentru tine, în viața ta personală, să mergi la o întâlnire adevarată?
Yuichi: Nu am o iubită adevărată chiar acum. Întâlnirile adevărate le simt precum munca, pentru că trebuie să depui efort ca să ai grijă de o persoană adevărată.

Închirierea unei familii false. „O dată o clientă m-a chemat când a născut”

Morin: Vrei să ai o familie într-o zi?
Yuichi: Sincer, sunt plin. Sunt plin de familii și mă simt de parcă sunt multe lucruri de rezolvat. O dată o clientă însărcinată m-a cheamat la spital, când a născut. Ea voia mai degrabă să fiu eu acolo, decât părinții ei. Deci, m-am dus. Unele femei mă cer în căsătorie, și eu spun nu, dar este foarte greu pentru mine să spun nu.
Morin: De ce?
Yuichi: Multe femei spun „Vreau să mă căsătoresc cu tine”. Eu le spun: „Ești îndrăgostită de un formular de comandă. Nu eu sunt cel pe care-l iubești, ci formularul.”
Dacă m-aș fi căsătorit cu ea, ar fi trebuit să continui să joc un rol. Și sunt anumite femei minunate, dar sufletul pe care îl am, când sunt cu ele, nu este sufletul meu adevărat. Deci, nu pot și nu aș face-o.

Morin: Preferi vreodată să joci rolul de a fi tu însuți?
Yuichi: Îmi place să joc rolul tatălui grijuliu. Mă joc cu copiii, chiar și când sunt obosit. E foarte greu când ești extenuat, dar tot apari și încerci să creezi fericire. Acesta este genul de tată pe care îl admir, chiar și atunci când sunt eu însumi.

Morin: Care este rolul tău preferat?
Yuichi: Nu se întâmplă adesea, dar sunt cazuri când trebuie să fiu mire. Există situații în care părinții presează o fată să se căsătorească – chiar dacă e lesbiană, de exemplu. Deci, ei fac o nuntă întreagă și este o nuntă falsă, cu excepția familiei clientului. Prietenii și toți ceilalți sunt falși. Toți invitații din partea mea sunt falși. Cincizeci de oameni falși care pretind că sunt reali. Costul este de 2 milioane de yeni, pentru toată lumea.

„Un om a plătit o sumă imensă doar pentru a zbura cu cinci angajați la Las Vegas ca să facă poze pentru Facebook”.

Morin: De câte ori te-ai căsătorit?
Yuichi: De trei ori.
Morin: Și miresele … nu te mai văd niciodată?
Yuichi: Nu ne-am mai întâlnim niciodată.
Morin: Nu sunt emoționate miresele pentru că trebuie să se căsătorească cu un străin?
Yuichi: De obicei, femeilor nu le place să-și arate emoția față de mine, dar uneori mă simt emoționat. Toți cei din partea mea sunt colegi de muncă, și toți mă sărbătoresc. Deci, este un moment, care pare foarte real.

Morin: De ce crezi că această afacere prosperă în Japonia, în mod special?
Yuichi: Japonezii nu sunt niște oameni expresivi. Există un deficit de comunicare. În conversații nu exprimăm  ceea ce simțim, opiniile noastre, emoțiile noastre. Nevoile altora, vin înaintea dorințelor noastre. De asemenea, mărimea familiei se diminuează. Înainte familiile erau mai mari. Acum mănânci singur.

Morin: Ce anticipezi pentru viitorul afacerii tale?
Yuichi: Cererea este în creștere. De exemplu, tot mai mulți oameni doresc ajutor ca să pară populari pe rețelele de socializare. Recent am avut un bărbat care a plătit o sumă imensă doar pentru a zbura cu cinci angajați la Las Vegas ca să facă poze pentru Facebook.

Morin: S-a întâmplat ca tu sau unul din angajații tăi să închirieze vreun coleg actor pentru propria viață?
Yuichi: Se mai întâmplă. De exemplu, unii colegi de-ai mei angajează actori pentru a-i lăuda în prezența altor oamenilor, pe care doresc să îi impresioneze. Personal, când țin seminarii de public speaking, adesea aduc câțiva colegi de muncă pentru a întreține mulțimea.

Morin: Oricine din lumea asta se poate înlocui?
Yuichi: Asta-i o întrebare foarte bună. Nu sunt sigur. Am avut un caz cu un bărbat de 60 de ani – soția lui a murit și a vrut să comande o altă copie a ei. Noi ne-am ocupat de asta.

Morin: Și o striga pe noua femeie după numele fostei sale soții?
Yuichi: Da, cu același nume. Și a vrut chiar ca actrița noastră să-l strige cu același apelativ cu care îl striga fosta soție.
Morin: Când angajații tăi simulează o legătură emoțională puternică precum aceasta – este vreo problemă dacă devin prea atașați emoțional de clienții lor?
Yuichi: Atașamentul este o problemă. Deci, există reguli. Nu pot împărtăși date personale de contact. Dacă este un scenariu de iubit sau iubită, nu pot fi singuri într-o cameră. Se pot ține de mână, dar nu se pot îmbrățișa. Nu se sărută. Nici nu fac sex.

Cred că termenul „adevărat” este greșit

Morin: Ce face compania ta diferit față de concurenți?
Yuichi: Avem o mare varietate de angajați și dedicarea de a crea o experiența care depășește realitatea. De aceea, motto-ul nostru este „mai mult decât adevărat”. Am avut recent un caz în care un bărbat pe moarte dorea să-și vadă nepotul, dar nu s-ar fi născut la timp. Fiica lui a putut să închirieze un copil pentru acea zi.
Morin: Ce înseamnă să fii „mai mult decât adevărat”?
Yuichi: Sunt mai puține griji. Există mai puține neînțelegeri și conflicte. Clienții noștri se pot aștepta la rezultate mai bune.
Morin: Oferi o formă perfectă a realității?
Yuichi: Mai ideală. Mai curată.
Morin: Există vreo cerere pe care ai respins-o?
Yuichi: Dacă nu e o crimă, vom accepta orice cerere. Unii oameni cu anorexie, de exemplu, doresc să vadă oameni care sunt dispuși să mănânce în fața lor. Ei se simt ușurați dacă văd o persoană care mănâncă foarte mult. Atunci noi vom face chiar asta.

Morin: Ce înseamnă pentru tine cuvântul „adevărat”?
Yuichi: Cred că termenul „adevărat” este greșit. Să luăm Facebook-ul, de exemplu. E adevărat? Chiar dacă oamenii din imagini nu au fost plătiți, totul este tratat într-o asemenea măsură, încât nu prea contează.
Morin: Conceptul de „realitate” a devenit invalid?
Yuichi: Cred că lumea este întotdeauna nedreaptă, iar afacerea mea există din cauza acestei inechități.
Morin: Deci, corectați nedreptatea?
Yuichi: O femeie cu un iubit nu trebuie să angajeze un iubit. Un bărbat cu un tată nu are nevoie să angajeze un tată. Este vorba despre aducerea echilibrului în societate.

Morin: Este posibil să eviți adevărul pentru totdeauna?
Yuichi: Adevărul trebuie să apară în cele din urmă. Fericirea nu este fără sfârșit, dar asta nu înseamnă că este lipsită de valoare. Copilul are un tată, atunci când are nevoie de el cel mai mult. S-ar putea să fi fost pentru o scurtă perioadă, iar el să cunoască adevărul acum, dar la acel moment a avut o experiență semnificativă.

Morin: Ce îți dorești în viața ta personală și nu ai?
Yuichi: Nu-mi doresc nimic mai mult decât am. Am întâlnit atât de mulți clienți. Am jucat atâtea roluri pentru ei. Făcându-mi treaba, visele lor au devenit realitate. În acest fel, și visele mele au devenit realitate. Dacă cineva are nevoie de mine, mă simt împlinit.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa