Terminați cu tot ce faceți acum! Duceți-vă acasă și fiți buni cu ai voștri! 

Vivi Gherghe
E luna cadourilor. E luna lui Moș Crăciun. E perioada aceea a anului în care ne umplem cu toții de magie. Ne apucă pe toți bunătatea brusc. Începem să fim mai buni. Donăm haine, mâncare, dăm de pomană, cumpărăm cadouri, alergăm după cumpărături, pregătim mese îndestulate, ne dăm peste cap să fim cu toate gata pentru Sărbători.

Am avut ghinionul să merg ieri în hipermarket

Și să-mi promit, la ieșire, că nu voi mai face greșeala asta în toată această lună magică! E incredibil cum, după atâta bunătate pentru care ne zbatem, suntem atât de răi și atât de porniți unul contra altuia. Oamenii se ceartă la casele de marcat din cauză că unii îi ating sau că produsele lor se ating pe bandă. Oamenii nu mai au răbdare să fie buni. Bunătatea asta pe care o ridicăm, cu toții, în slăvi nu mai există. Este fantoma acestor vremuri – vorbim despre ea, dar ea nu se vede.

Moș Nicolae aduce nuiele și vine numai la copiii ”cuminți”

Am auzit ieri, pe stradă, de două ori povestea asta – părinți care își cărau copiii de mână și le spuneau că nu sunt prea siguri că vine Moșul la ei. ”Păi ai fost tu așa cuminte?”/ ”Meriți să vină la tine?” / ”Cred că ție îți aduce o nuielușă!”. Vorbeam de magie și de bunătate mai sus… Mă plâng că a dispărut… Mă și mir… Să nu mă mai mire! Să ascult și să deschid ochii la ce e în jur și să nu mă mai mir că bunătatea aceea pură a murit. Să nu mă mai mir deloc!
Bunătatea moare câte un pic cu fiecare părinte care îi spune copilului că un bătrân învăluit în magie vine numai la copiii care au fost ”cuminți” și ”merită”. Acolo ne moare bunătatea… De acolo începe să dispară magia….

Vreți o lume mai bună?

Sigur că vreți. Cine nu ar vrea? Duceți-vă acasă! Acum! Duceți-vă acum acasă și iubiți-vă familia. Iubiți-i pe ai voștri! Fără niciun ”dacă”, fără ”ai fost cuminte”, fără ”merit”. Fiți buni cu ai voștri! Necondiționat! Doar din bunătate! Degeaba, cum ar veni. Duceți-vă și luați-vă copiii în brațe, spuneți-le cât de mult îi iubiți și stați cu ei. Petreceți timp cu ei. Faceți ce le place lor. Jucați-vă de-a câinii sau de-a dragonii sau de-a roboții sau de-a orice. Alergați-vă prin casă, ascundeți-vă, dansați, dar nu fiți cuminți. Și de acolo va începe bunătatea.
În rest, a murit Regele. Rămas bun, Majestate! Dumnezeu să te odihnească, noi rămânem aici și încercăm să fim mai buni.
Sărbători cu bunătate și magie!
Fă-i copilului tău cadou un părinte mai bun – cea mai bună variantă a ta! Vino la întâlnirea lui Alfie Kohn, care se va afla pe 16 și 17 martie 2019 pentru a patra oară în România pentru a susține o nouă serie de conferințe, în București și Cluj. Conferința ”De la pedepse si recompense la cooperare și colaborare” este organizată de TOTUL DESPRE MAME cu sprijinul Transylvania College și Asociația pentru Comunicare Nonviolentă. Detalii AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa