Superstiții și tradiții din toate colțurile lumii, legate de maternitate

Ramona Dinescu
superstitii totul despre mame

  Superstiții legate de maternitate avem și noi, dar au și alții. La fel cum se spune la noi să nu furi când ești gravidă că îi va rămân semn pe piele copilului, la fel, în Mexic, de exemplu se spune că dacă suferi de grețuri în timpul sarcinii, vei avea un copil plin de păr.

  Ați auzit probabil tot felul de superstiții legate de maternitate, mai ales din gura femeilor mai în vârstă. Mi s-a părut absolut deplasat când o vânzătoare dintr-un magazin, în timp ce mânca pepene sub tejghea, a apucat cu aceeași mână cu care mâncase ea fructul zemos o bucată de pepene și a alergat după mine să-mi dea să gust ca să nu poftesc. Am încercat să o refuz politicos deși îmi venea să țip și să îi spun că eu nu mănânc după ce și-a lins ea degetele de zeamă dintr-un pepene tăiat sub tejghea în niște condiții de igienă precare. Mi s-a părut strigător la cer când o femeie apropiată familiei m-a certat că nu am adunat apa în care a făcut baie copilul meu proaspăt botezat și nu am aruncat-o la rădăcina unui pom. Nu am știut și chiar dacă aș fi știut, de ce aș fi făcut asta? Ca să alung spiritele rele. Serios?

  Credeam că doar noi, românii, putem fi atât de inventivi. Ei bine, nu. Citiți mai jos ce le dă prin cap altor popoare.

  Iar despre cum se face diversificarea în alte țări citiți mai multe aici: Diversificarea alimentaţiei bebeluşilor din toate colţurile lumii

  Superstiții din Mexic

  În Mexic se spune că, dacă suferi de grețuri în timpul sarcinii, vei naște un copil extrem de păros.

  Tot în Mexic – dar și în alte țări latinoamericane – se crede că dacă nu mănânci ceva la care poftești în timpul sarcinii copilului îi va ieși pe piele un semn de forma acelui aliment. La mexicani înseamnă că ai voie să-l și furi, nu ca la noi.

  Superstiții din Cuba, Panama și El Salvador

  În multe țări latino americane, oamenii cred în ”ochiul diavolului” ceea ce înseamnă o putere malefică ce poate face rău gravidei sau bebelușului din burtică.

  Gravidele din Cuba nu lasă nicio persoană străină sau în care nu au încredere să le atingă burta și sunt extrem de precaute în cazul persoanelor care ar avea motive să le poarte pică.

  Femeile din Panama cred că ”ochiul diavolului” poate avea influență asupra sarcinii, poate atrage unele complicații în timpul sarcinii sau poate face să se nască un copil urât. De aceea, în majoritatea țărilor latino americane, după naștere, copiii sunt îmbrăcați în roșu din cap până în picioare, deoarece se spune că diavolul fuge de această culoare. Un fel de ”să nu-i fie de deochi”.

  Tot în această regiune a globului, după naștere, mama și copilul intră într-un fel de carantină. Timp de 40 de zile, bunicile sau alte rude se vor ocupa exclusiv de treburile casnice ale proaspeților părinți pentru ca mama să poată sta numai cu copilul. De asemenea, în Panama se spune că mama nu are voie să mănânce decât mâncare proaspătă gătită în casă pentru că altfel nu va avea lapte bun pentru copil.

  Superstiții din India

  Oamenii din India cred și ei în ochiul diavolului și luptă împotriva lui arzând ardei iute roșu și camfor. De asemenea, mai cred că în timpul unei eclipse, gravida trebuie să rămână în casă pentru că altfel copilul se va naște cu o buză despicată sau altă malformație. Chiar și persoanele educate dau atenție acestor superstiții! Mai bine așa decât să testeze furia naturii.

  Tot în India, în special în regiunile de sud, o sarcină se anunță prin faptul că viitoarea mamă vine și cere alimente sărate sau astringente precum mango crud sau fructe de tamarind.

  Și în India, în primele 45 de zile lăuza este îngrijită de către familie. Ea nu are voie nici măcar să pășească în bucătărie deoarece se spune că dogoarea cuptorului îi poate seca laptele. Părinții din India obișnuiesc să dea o petrecere mare atunci când copilul a trecut la alimentația solidă.

  Superstiții din Elveția

  În Elveția se spune că poți afla dacă vei avea băiat sau fată doar uitându-te în oglindă. Un băiat va moșteni frumusețea mamei, în timp ce o față va moșteni slăbiciunea ei.

  Tot în Elveția, viitoarele mame nu vor să spună numele pe care îl va purta copilul deoarece acest lucru ar putea să poarte ghinion.

  Superstiții din China

  În China există o nouă credință răspândită pe scară largă care afirmă că expunerea viitoarei mame la computere, microunde sau celulare poate fi asociată cu avortul spontan sau defectele din naștere. Ca rezultat, multe gravide poartă o vestă anti radiații pentru a-și proteja feții. De fapt, aceste veste sunt recomandate chiar de către medicii ginecologi. Multe femei, imediat ce află că sunt însărcinate, își închid pentru 9 luni telefoanele mobile.

  De asemenea, chinezoaicele sunt foarte atente la ceea ce mănâncă în sarcină. Sunt alimente despre care se spune că provoacă avortul spontan, precum crabul.

  După naștere, și ele sunt protejate și alintate, ba mai mult, timp de o lună nu au voie să iasă din casă, stau doar cu bebelușul, timp în care restul familiei se ocupă de treburile gospodăriei.

  Superstiții din Marea Britanie

  Conform folclorului britanic, gravidele poftesc adesea la cărbune. Însă mamele mai moderne au cam uitat de aceste pofte și se folosesc de sarcină ca o scuză pentru a mânca înghețată la miezul nopții.

  Superstiții din Suedia

  În Suedia, părinții aleg câte două, trei nume pentru copilul lor. Unul trebuie să fie de referință pentru familie, să aibă legătură cu un membru al familiei, în timp ce celelalte două pot fi puse după preferințe.

  Superstiții din Spania

  Oamenii din Spania precum și din multe alte țări latine, cum este și România, obișnuiesc să pună copiilor nume de sfinți. Maria este unul dintre cele mai folosite nume pentru fetițe. Băieților li se pun de multe ori același nume cu cel al tatălui sau al bunicului. Familiile mai moderne au început să uite de aceste tradiții și se bucură de mai multă libertate și creativitate în alegerea numelui copilului.

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa