Solitudinea. Beneficii pentru copii, dar și pentru părinți

Anca Vlad
solitudinea

Știi bine că, încă de la naștere, copilul tău are nevoie să fii iubit, să te joci cu el și să-l stimulezi. Asta nu înseamnă însă că trebuie să stai în spatele lor în fiecare clipă. Trebuie să găsești echilibrul între atenția pe care i-o acorzi și riscul de a-l copleși , susține Jennifer Paterson, pe psichcentral.com. Aici intervine momentul în care poți petrece timpul… cu tine –  solitudinea.

Încearcă și abține-te să stai mereu în preajma lui. Toți avem nevoie să petrecem când și când timp singuri. Vei vedea că asta vă ajută și chiar vă întărește relația. Cheia e să găsești un echilibru între timpul petrecut cu familia și cel petrecut singură. Iată care sunt beneficiile solitudinii și cum să faci să găsești timp pentru ea.

Puterea solitudinii

Este important ca atât adulții cât și copiii să petreacă timp de unii singuri. Solitudinea ajută individul să descopere anumite lucruri, să fie creativ și să facă față emoțiilor. Astfel va deveni mai empatic și va învăța să socializeze.

Cercetătorii susțin că solitudinea ajută individul să-și creeze amintiri de durată. Un studiu realizat la Harvard arată că oamenii creează amintiri de durată atunci când experimentează ceva singuri. De exemplu, un copil învață mai repede să cânte  la un instrument muzical dacă exersează mai mult când e singur, amintindu-și astfel mult mai ușor notele muzicale și poziția degetelor.

O anumită cantitate de solitudine îi dă unei persoane senzația că deține controlul asupra timpului și se simte liberă. Atunci când sunt singuri, oamenii găsesc în ritmul lor soluțiile anumitor probleme sau se relaxează pur și simplu la finalul unei zile obositoare.

Nu se pune problema că solitudinea ar trebui să primeze în fața socializării când vine vorba despre învățătură sau dirijarea emoțiilor, ci că, împreună, cele două ajută individul să descopere ce e mai bun în el. Pentru copii, solitudinea poate însemna timpul necesar să învețe ceva fără să se simtă presați. Pentru părinți – momente de relaxare și reîncărcarea bateriilor.

Copilul este prea ocupat?

Problema: Nimeni nu mai are posibilitatea de a petrece timp de unul singur

Deși mulți părinți înțeleg beneficiile aduse de momentele de solitudine, puțini găsesc timpul necesar pentru asta. Fie că-ți duci copilul la școală, la antrenamente, la lecțiile de muzică sau pur și simplu trebuie să pregătești cina pentru familie, viața ta ca părinte se desfășoară într-un ritm alert, cu prea puține pauze.

Pe de altă parte, dacă-ți lași copilul singur – să se plimbe cu bicicleta pe trotuarul din fața casei sau să se joace în dormitorul lui – există șansa să fii acuzată de neglijență. Ține minte însă: solitudinea și neglijența nu sunt sinonime!

Conform unor studii, timpul petrecut activ de părinți cu copilul, învățându-l sau jucându-se cu el, a crescut semnificativ în ultimele decenii, chiar dacă adulții muncesc mai mult. Asta înseamnă că părinții și copiii petrec din ce în ce mai puțin timp separat. De ce e asta o problemă? Dacă nu au la dispoziție timp în care să se bucure de hobby-urile lor și să-și încarce bateriile, atât părinții, cât și copiii vor deveni irascibili.

Studiile arată că timpul petrecut alături de copil când are între 3 și 11 ani nu e important. Important e cum petreceți acest timp! Cantitatea în sine nu are nicio legătură cu rezultatele lui la învățătură, cu comportamentul sau cu starea lui emoțională. Mai mult, cu cât petreci mai mult timp cu copilul, cu atât poate fi mai rău pentru el.

Dacă un părinte nu are suficient timp pentru el este stresat, obosit și irascibil, iar starea lui se repercutează asupra copilului. Atunci când ești vlăguită, epuizată sau anxioasă nu-i arăți copilului cea mai bună față a ta.

Așadar, contează calitatea timpului petrecut împreună! Din nou, cheia e echilibrul. Atât copiii, cât și părinții au nevoie să petreacă timp împreună dar și separat.

Soluția: Cum să-ți faci timp pentru tine

Dacă te simți copleșită și nu găsești timp pentru tine (tuturor ni se întâmplă), încearcă și fă un soi de program. De exemplu, membrii familiei se pot retrage în dormitoare ca să se bucure fiecare de timpul lui așa cum vrea pentru o jumătate de oră după cină sau o oră înainte de culcare. Dacă ți se pare prea mult în fiecare zi, atunci faceți asta doar de două, trei ori pe săptămână.

În timpul tău, te poți bucura de hobby-urile pe care le ai (fie că e vorba despre brodat, citit, grădinărit sau sport). La rândul lor copiii pot petrece acest timp așa cum vor (cântând la un instrument, citind sau desenând).

Dacă programul tău nu coincide cu al lor, încearcă să le intercalezi. De exemplu, tu te poți bucura de solitudine atunci când cei mici sunt la antrenament, iar ei se pot relaxa atunci când tu pregătești cina.

Nu trebuie să petreceți mult timp separat, dar e important ca fiecare să aibă câteva momente de solitudine zilnic în care să se bucure de pasiunile lui sau să se relaxeze.

Dacă ajungeți la concluzia că nu se poate sub nicio formă de vă bucurați de aceste momente, atunci poate că e cazul ca familia să-și revizuiască programul și să renunțe la unele activități. Prea multe activități nu vor face altceva decât să vă streseze pe toți.

Cum să profiți cel mai mult de timpul petrecut singur

Atunci când stai singură, poți să te relaxezi. Poți folosi acest timp ca să meditezi sau să te bucuri de hobby-urile tale, nu ca să deretici prin casă sau să-ți pui ordine în mesajele de serviciu înainte de culcare. Pentru copil, e momentul potrivit să se distreze așa cum vrea și nu ar trebui să folosească acest timp pentru teme sau ca să-și facă ordine în cameră.

Încearcă să faci în așa fel încât să aveți parte zilnic de aceste momente. Lasați-vă duși de val. Ce v-ar relaxa? De ce anume aveți chef azi? Nu-ți forța copiii să facă anumite lucruri în timpul rezervat lor, pentru că nu ai face altceva decât să-i stresezi. Poate că într-o zi au chef să se joace cu mașinuțele, iar în alta să cânte la instrumentul preferat. Frumusețe acestui moment e că micuțul se simte cu adevărat liber și poate face ce vrea.

Poate că în ochii altor părinți aceste momente de solitudine par egoism. Dacă ai de-a face cu astfel de prejudecăți, amintește-ți că tot ceea ce faci este pentru binele familiei tale. Ai dreptul să te relaxezi și să-ți încarci bateriile. Dacă ai grijă de tine, poți avea grijă de copiii tăi, pentru că acționezi la capacitate maximă. La fel se va întâmpla și cu ei, așa că toate lumea are de câștigat.

Tu ce ai de gând să faci în următorul tău moment de solitudine?

9 activități de Crăciun pe care le poți face cu cei mici în Decembrie

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa