Experiment controversat în China: Șoareci de același sex au făcut pui

TOTUL DESPRE MAME

Șoareci de același sex au făcut pui. Puii de șoareci au venit pe lume folosindu-se material genetic de la două mame și fără a fi nevoie de tată, spun cercetătorii de la Chinese Academy of Sciences (Academia Chineză de Științe), potrivit bbc.com.

Pentru a schimba regulile reproducerii, cercetătorii s-au folosit de ingineria genetică.

Oamenii de știință susțin că puii născuți din două mame sunt sănătoși și au fost capabili să aibă la rândul lor urmași.

Cercetătorii au încercat de asemenea să obțină pui folosind material genetic de la doi masculi, însă la câteva zile după ce au venit pe lume, puii obținuți astfel au murit.

Șoareci de același sex au făcut pui. De ce să încerci așa ceva?

Cercetătorii au încercat să răspundă la o întrebare fundamentală despre motivele pentru care facem sex. Mamiferele, inclusiv oamenii, pot face copii doar prin reproducere sexuală, fiind nevoie de ovul de la mamă și spermă de la tată. Însă, restul lumii animale nu funcționează neapărat după același reguli – unele reptile, pești, amfibieni, păsări se pot reproduce singure, fără a fi nevoie de parteneri.

Scopul cercetătorilor chinezi a fost să afle ce reguli ale reproducerii trebuie încălcate pentru a rezulta șoareci din părinți de același sex. Pentru a ajunge la acest rezultat, cercetătorii au folosit un ou de la una dintre femelele șoarece și de la cea de-a doua un tip special de celule numite celule stem embrionare haploide. Ambele au conținut doar jumătate din materialul genetic necesar, însă doar aducerea lor împreună nu a fost suficient. Cercetătorii au folosit o tehnologie numită editare genetică pentru a șterge trei tipuri de gene pentru a le face compatibile.

Șoareci de același sex au făcut pui. Puii obținuți din doi masculi nu au supraviețuit

În privința șoarecilor obținuți din doi tați abordarea a fost și mai complicată. A fost nevoie de spermă, celule stem embrionare haploide, un ovul din care s-a șters informația genetică și au fost șterse șapte gene pentru ca tot procesul să funcționeze. Șoarecii obținuți din doi tați au murit însă după 48 de ore.

Dr Wei Li, care a condus experimentul, a spus că „cercetarea ne arată ce este posibil, că putem elimina defectele și că este posibilă și reproducerea din doi masculi”.

Următoarea întrebare legitimă este dacă și cuplurile de același sex vor putea deveni părinți? Răspunsul experților este: „Nu foarte curând!”

Dr. Teresa Holm, de la Universitatea din Auckland, crede însă că, pe termen lung, se poate ajunge și la asta. „Cercetarea poate duce la identificarea de soluții prin care cuplurile de același sex să aibă propriii copii. Însă trebuie depășite probleme etice și de siguranță. Iar o astfel de abordare nu ar trebui să se discute până când oamenii de știință nu vor fi siguri că acei copii născuți de aceste cupluri nu vor crește normal din punct de vedere fizic și psihic”.

În plus, sunt specialiști care au dubii că șoarecii rezultați din experimentele cercetătorilor chinezi sunt în totalitate în regulă. Dr. Lovell-Badge a declarat pentru BBC: „Nu sunt convins că șoarecii rezultați din două mame sunt în totalitate în regulă, iar rata de succes a fost destul de mică”.

Așadar, o să dispară sexul?

„Nu încă”, dă asigurări medicul.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa