Doi siamezi uniți în zona capului au fost separați cu succes prin tehnologii revoluționare

Cristina Călin, redactor
siamezi lipiți în zona capului

Frații Yiḡit și Derman Evrensel din Turcia s-au născut legați unul de celălalt, în zona capului. Pe 22 iunie 2020 vor împlini doi ani, dar viața lor a început cu adevărat pe 28 ianuarie 2020 când, printr-o operație complicată, au fost separați.

Medicii de la Great Ormond Street Hospital din Londra aveau experiență cu seprararea siamezilor după ce realizaseră în 2019 o separare foarte dificilă a două surori din Pakistan. Acesta este și motivul pentru care au fost contactați de doctorii de la spitalul din Antalya, unde s-au născut cei doi băieți.

siamezi lipiți în zona capului

Gemenii băieți siamezi uniți în zona capului supraviețuiesc foarte rar

Cazul copiilor turci este cu atât mai rar cu cât doar 5% dintre siamezi sunt gemeni craniofagus, așa cum se numesc în literatura de specialitate cei lipiți în zona capului, și dintre aceștia doar 30% sunt băieți. 40% dintre gemenii craniofagus se nasc fără viață sau mor în timpul nașterii, iar altă treime nu supraviețuiește primelor 24 de ore. Șansele ca siamezii lipiți în zona capului să supraviețuiască unei astel de operații este de 1 la 10 milioane.

Yiḡit și Derman au avut nevoie de 4 operații majore care s-au derulat pe parcursul a 40 de ore în total și de asemenea de mai multe proceduri mai mici. Prima dintre intervențiile chirurgicale mari a avut loc în decembrie 2019, iar ultima în ianuarie 2020.

Cei doi băieți au ajuns la spitalul londonez când aveau 17 luni pentru a începe tratamentul premergător separării. Great Ormond Street Hospital din Londra este singurul spital din lume care are personalul medical și echipamentele necesare acestui tip de operație la nivelul capului.

Tratamentul celor doi a continuat chiar dacă între timp în lume a izbucnit pandemia de coronavirus. În fiecare zi au făcut fizioretapie și terapie ocupațională pentru ca recuperarea lor post-operatorie să fie mult mai ușoară. În tot acest timp tot personalul medical a urmat reguli foarte stricte de igienă pentru a se asigura că nu le duc celor doi pacienți noul coronavirus.

Tehnici ultramoderne au fost folosite pentru a-i separa pe cei doi siamezi uniți în zona capului

Pentru operație echipa medicală a folosit tehnologii ultra moderne ca VR (realitate virtuală) sau modelări 3D pentru a se asigura că după operație cei doi pot avea o viață cât se poate de normală.

siamezi lipiți în zona capului

Capul fiecăruia dintre cei doi frați a fost recreat folosindu-se realitatea virtuală, dar și pentru a le permite chirurgilor să înțeleagă mai bine anatomia lor atât de complexă. În acest fel au putut să vizualizeze creierul, scorța cerebrală, vasele de sânge pentru a pune la cale cel mai bun plan pentru operația de separare.

Creierul, vasele de sânge și membrana craniană a fost printată 3D pentru a putea exersa procedurile presupuse de intervenția chirurgicală. O parte dintre aceste metode nu au mai fost folosite până acum, iar medicii din echipă sunt considerați adevărați pionieri.

siamezi lipiți în zona capului

Din echipa care a participat la separarea celor 2 siamezi uniți în zona capului din Turcia au făcut parte 100 de medici și asistenți din 15 discipline medicale diferite. Ei au fost conduși de unul dintre cei mai buni neurochirurgi din lume – Noor ul Owase Jeelani și de chirurgul craniofacial David Dunaway. Au mai fost implicați chirurgi plastici, anesteziști, asistente din diverse departamente, cercetători, ingineri cu experiență în modelarea 3D și în realitatea virtuală.

După operație, frații au fost preluați de o altă echipă de pediatrii, asistente, fizioterapeuți, terapeuți ocupaționali și nutriționiști.

Echipa de medici a fost condusă de cei mai mari specialiști din lume

Medicul David Dunaway a declarat că ”a fost o plăcere pentru noi să îi ajutăm pe Yiḡit și Derman și pe familia lor. Puterea pe care au avut-o de-a lungul întregului proces a fost inspirațională pentru noi și suntem foarte mândri de toți.”

Emoții mari au fost și pentru părinți. Omer, tatăl celor doi băieți a spus că prima dată când i-a văzut separați a izbucnit în lacrimi. ”Înainte nu puteam să îi las din ochi nici pentru o secundă, dar nu puteam nici să-i îmbrățișez sau să îi drăgălesc”, a spus mama lor, Fatma. Aceast a declarat că i s-a oferit posibilitatea să renunțe la sarcină, dar a refuzat. Era însărcinată în 5 luni când a primit vestea că cei doi gemeni ai săi sunt siamezi. „Mi s-au spus atunci tot felul de lucruri pe care o mamă nu le poate auzi. Cei mai mulți îmi ziceau să avortez că nu vor supraviețui”, a mărturisit femeia.

Operația a fost plătită din donații

În iunie 2020 cei doi băieți au plecat acasă. Operația celor doi a fost posibilă prin intervenția președintelui Turcia, Recep Tayyip Erdogan, și a soției acestuia, dar și a mai multor donatori atât din Turcia și a unor medici turci din Marea Britanie.

Odată ajunși acasă, Omer a declarat că cei doi băieți se poartă ca orice alți copii de vârsta lor. Au ajuns la timp în Turcia, ca să-și sărbătorească a doua aniversare împreună cu toată familia.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa