Siameze născute lipite separate cu succes. Operația a durat 10 ore

Roxana Ioana Ancuța

Două fetițe, siameze născute lipite, duc acum o viață normală datorită unei operații de mare succes. Intervenția, foarte complexă, a fost planificată și pregătită timp de câteva luni înainte ca ea să aibă loc. A durat zece ore și a fost realizată de 24 de specialiști. Eroii în halate albe au reușit să le separe pe cele două fetițe. Mama siamezelor a dorit să-și împărtășească povestea pentru a strânge fonduri și a susține cercetările și munca medicilor care s-au ocupat de caz.

Cum a început totul

Când Maggie Altobelii (33 de ani) era însărcinată în 20 de săptămâni a mers la medic pentru o ecografie banală. Nerăbdarea și entuziasmul pe care le avea înainte de a ajunge acolo s-au transformat, brusc, într-o surpriză. Bebelușul din burtică erau, de fapt, bebeluși. Cel puțin, asta arăta ecograful. Dar când medicul a privit mai cu atenție imaginea intrauterină a observat că abdomenele bebelușilor erau lipite unul de celălalt.

Maggie s-a gândit că „problema” nu poate fi, până la urmă, atât de gravă. I-a spus medicului ”Okay. Dacă asta este situația, atunci…le vom separa, nu?”.

Răspunsul medicului nu a fost atât de liniștitor, precum spera. ”Dragă Maggie, trebuie să știi că ne așteaptă un drum destul de lung. Vom face tot ce este posibil pentru a le separa cu succes pe fetițe și pentru a le oferi șansa la o viață normală”.

Siamezele Speranța și Credința

La un an după ce au venit pe lume, siamezele au trecut cu bine peste operația de 10 ore. În prezent, micuțele cresc fericite și iubite alături de familia lor.

„Sunt toate numai un zâmbet. Nu există zi să nu ne uimească și să ne bucure cu zâmbetul lor minunat”, spune tatăl, Dom Altobelii (34 de ani).

Micuțele se numesc Addison și Lilianna, dar în primele lor luni de viață Maggie le-a dat numele Speranța și Credința. Mama lor își amintește ce sentimente avea la început, după ce le-a adus pe lume pe siameze. „Era o provocare să le țin în brațe pe amândouă. Erau unite. Dar după operație, atunci când le puteam lua în brațe separat, mă simțeam prost. De parcă aș fi ales-o pe una în locul celeilalte”.

Pregătirile pentru operație

Revenind la începutul poveștii, imediat ce au primit vestea despre siamezele care aveau să se nască lipite una de alta, Maggie și Dom Altobelli au avut nevoie de ceva timp pentru a procesa totul și pentru a se calma. „Mersesem la medic pentru a afla sexul bebelușului și, de fapt, am aflat că lucrurile se complică”.

După ce a născut, gemenele Altobelli au trecut printr-un proces pregătitor operației. Era necesar ca ele să fie bine hrănite bine pentru a rezista intervenției la care urmau să fie supuse. Au început testele, investigațiile, cercetările de specialitate privind cazul celor două fetițe.

Inițial, micuțele au fost numite Hope și Faith. Adică Speranța și Credința. Încurajator în cazul lor era faptul că nu împărțeau aceeași inimă. Dacă ar fi avut ghinionul acesta, separarea ar fi fost practic imposibilă. Părinții au decis, de la un moment dat, să se mute în Philadelphia. Acolo unde fetițele să fie operate. La Spitalul de copii Philadelphia, un spital renumit în cazurile de separare a bebelușilor născuți lipiți unul de celălalt.

Siamezele aveau aceeași diafragmă și împărțeau același ficat

După o analiză a cazului, medicii s-au arătat optimiști considerând că, în ciuda faptului că este o sarcină cu risc, situația e totuși favorabilă siamezelor.

„Ne-am mutat în Philadelphia pentru perioada pregătirii nașterii dar și a operației ce urma după ce aveam să le aduc pe lume pe fetițe. Faptul că exista un plan bine pus în ceea ce privește toată procedura ne-a mai liniștit și ne-a făcut să ne simțim mai încrezători. Până atunci eram speriați de moarte. Nu știam ce urma. Dar ne-am gândit că Dumnezeu a făcut să se întâmple asta cu un motiv”.

Medicii au hotărât ca Maggie Altobelli să fie operată când sarcina a ajuns la 34 de săptămâni. Asta s-a întâmplat pe 18 Noiembrie 2020. Așasar, Maggie le-a născut pe Addison (Addy) și Lilianna (Lily) prin cezariană.  Medicii le-au dus pe fete direct la secția de terapie intensivă neonatală. Puțin mai târziu, părinții lor avea să le țină în brațe pentru prima dată.

„Era nevoie de două asistente să le ridice din pătuț și să le transporte în brațe. Așa mi le aduceau. Încetișor, cu grijă”, își amintește mama fetițelor. 

Pregătirile pentru separarea siamezelor lipite

Medicul primar al lui Maggie Altobelli a fost, încă din prima fază, Dr. Holly Hedrick. În timpul pregătirilor, analizelor și a tuturor simulărilor necesare și preparatorii operației de separare, Dr Hedrick și echipa dedicată cazului, formată din 24 de specialiști, și-au învățat foarte bine rolurile și atribuțiile ce le reveneau în ceea ce privește operația fetițelor unite între ele.

„Scanerele sunt primele indicii care vă spun dacă bebelușii pot sau nu pot fi separate”, le-a spus medicul chirurg părinților.  „Cel mai important factor este inima. Trebuie stabilit dacă bebelușii împart aceeași inimă.”

Atâta timp cât au stat în spital (Spitalul pentru copii Philadelphia), Addy și Lily continuau să crească și să se dezvolte. Dar toată lumea, în jurul lor, era în alertă deoarece un plânset ori un strigăt al uneia dintre ele s-ar fi putut transforma într-o urgență medicală. Și asta pentru că amândouă împărțeau aceeași diafragmă. Din fericire pentru Addy și Lily, fiecare avea propria inimă, ceea ce ușurase notabil situația. După naștere, fetițele făceau tot ceea ce fac bebelușii – măncau, dormeau și..creșteau. Dar au apărut mici complicații. Faptul că aveau aceeași cutie toracică le afecta, cumva, felul în care respirau. Medicii au folosit pielea nou crescută a bebelușilor pentru a le închide abdomenul după operație.

Plânsul uneia dintre siameze era semn de alertă medicală

Odată ce Lily și Addy au mai crescut, au început problemele. Împărțirea aceleiași diafragme însemna că respirația poate fi dificilă, chiar dacă fetele aveau traheostomii. Lily era mai mare decât Addy, iar Lily le domina respirația. Astfel că plânsul uneia dintre ele era privit ca pe o urgență.

„Dacă Lily se supăra… controla respirația”, spunea Maggie Altobelli. „Au fost momente în care Addy ne alarma pe toți. Nu putea respira pentru că Lily era supărată și plângea”. Addy începuse să primească hrană suplimentară pentru a o putea ajunge din urmă pe sora ei Lily. Era necesar să aibă aceeași greutatea și să fie la fel de mare ca surioara ei.

În cele din urmă, a avut loc și operația de separare a fetelor. Evenimentul s-a întâmplat pe 13 octombrie 2021. Pentru că separarea ficatului reprezenta o provocare în această intervenție, medicii au făcut simulări. Radiologii au creat un model 3D al ficatului fetelor pentru a studia mai bine felul în care micuțele erau interconectate prin intermediul acestuia.  

10 ore de operație și o echipă medicală formată din 24 de oameni

Separarea gemenelor a avut loc după luni de studii, planificare și pregătiri intense. La operația care a durat 10 ore a participat o echipa formată din 24 de medici, asistenți și specialiști în domeniu. Aceștia au reușit cu succes să separe ficatul și diafragma micuțelor Addy și Lily și le-au închis abdomenul.

„Pentru noi a fost ceva supranatural. Un moment extrem de emoționant. În ziua operației, ne-am simțit liniștiți. Aveam pace în suflet. Și cred că asta se datorează lui Dumnezeu. Ne-a asigurat, în felul Lui, că totul va fi bine cu ajutorul acelor medici minunați. Suntem atât de norocoși să avem chirurgi care știu ce fac. Au muncit din greu și au avut grijă de fetele noastre ca și cum ar fi ale lor.”

În sfârșit…acasă

Pe 1 decembrie 2021, familia Altobelli a luat avionul înapoi spre casă. Reveneau cu toții, bine sănătoși, în Chicago. Fetele încă respiră cu ajutorul unui tub special, dar medicii și părinții lor sunt încrezători. Speră ca micuțele să respire singure cât de curând posibil.

Lily și Addy experimentează viețile singure. „Chiar dacă acum sunt separate, probabil li se pare și lor puțin ciudat. Încă au tendința să se ia în brațe și să se țină de mânuțe atunci când sunt aproape una de cealaltă. Pentru noi, chiar și faptul că le vedem la masă în scaune pentru bebeluși, separate, este o mare minune”. Fetițele fac terapie fizică, ocupațională și logopedică. Au și tuburi prin care sunt hrănite, dar părinții le ajută să mănânce singure. Se bucură de viață ca oricare alți copii mici.

Gemenii uniți apar o dată la fiecare 50.000 până la 60.000 de nașteri. Aproximativ 70% dintre gemenii uniți sunt de sex feminin, iar majoritatea sunt născuți morți. Aproximativ 75% dintre gemenii conectați între ei sunt uniți cel puțin parțial prin diafragmă și împart organe unul cu celălalt. Dacă au seturi separate de organe, șansele de intervenție chirurgicală și de supraviețuire sunt mai mari decât dacă au aceleași organe. De regulă, gemenii uniți cu inimă comună nu pot fi separați.

Gemenii uniți sunt de obicei diagnosticați la începutul sarcinii cu ajutorul ecografiei prenatale. Perioada optimă de evaluare pentru teste prenatale suplimentare este după 18 săptămâni de sarcină. O evaluare prenatală amănunțită este deosebit de importantă pentru gemenii uniți. Locul în care sunt conectați, amploarea acestei legături și organele pe care le au comune joacă un rol crucial în a decide dacă gemenii vor fi separabili. Prognosticul pentru gemenii uniți depinde de locul în care sunt „legați”.

Gemenii uniți sunt, în general, clasificați în trei moduri: 75 la sută sunt uniți prin peretele toracic sau abdomenul superior. 23% sunt uniți la nivelul șoldurilor, picioarelor sau organelor genitale, iar 2% sunt uniti la cap.

 
 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa