A aflat că este gravidă în timpul travaliului. Cum este posibil să nu fi depistat sarcina

Fenomenul este unul destul de rar și poartă denumirea de sarcină criptică și apare la aproximativ 1 din 450 de femei.

Cristina Călin, redactor-șef
sarcina criptică

  O tânără din Marea Britanie a aflat că este însărcinată cu doar 50 de minute înainte să nască. Șocul a fost cu atât mai mare cu cât lua pastile anticoncepționale și nu îi trecea prin cap că s-ar putea întâmpla așa ceva.

  Hannah Violet, care acum are 23 de ani, a povestit pe platforma Tik-Tok cum a devenit mamă în urmă cu 3 ani. Într-o dimineață s-a trezit cu dureri foarte puternice de stomac și de spate. Nimic nu a dus-o pe femeie cu gândul la o sarcină, mai ales că nu a luat deloc în greutate și se proteja cu anticoncepționale. Prima dată s-a gândit că este constipată.

  Personalul medical se pregătea să o opereze de apendicită

  Părinții ei au sunat la ambulanță, iar după ce le-au spus celor de acolo care sunt simptomele, medicii au pus un diagnostic preliminar de apendicită. Pentru că nu exista nicio salvare disponibilă, fata a fost dusă la spital de tatăl ei. Când a ajuns acolo, medicii se pregăteau să îi ia sânge pentru analize, însă femeii îi era mult prea rău pentru a sta în șezut. Imediat i s-a rupt apa.

  ”Medicii i-au luat pe părinții mei în altă cameră unde i-au anunțat că urmează să devină bunici. Eu am cerut să vină mama să stea cu mine. Tatăl meu a rămas în salonul de așteptare, servind ceai și biscuiți, și l-a anunțat și pe fratele meu”

  Hanna Violet

  Medicii au fost și ei nepregătiți

  Pentru că nu erau pregătiți pentru o naștere, cei de la spital au chemat personal specializat din altă aripă a unității sanitare. În 50 de minute Hannah a născut o fetiță. Ea a mărturisit că le este recunoscătoare medicilor care au susținut-o și au încurajat-o, mai ales că era șocată de ceea ce i se întâmpla. După aceea, mama și fiica au fost transferate la o maternitate. Experiența aceasta nu a fost una tocmai plăcută pentru Hannah. Ea povestește că moașele și asistentele nu i-au oferit suportul de care ar fi avut nevoie în această situație.

  Totul s-a întâmplat acum 3 ani, iar Hannah este o mamă singură care își crește copila amintindu-și cu drag de modul straniu în care a născut. Tânăra mamă a spus că în acel moment, în care avea 19 ani, nu își dorea copii, însă acum se bucură de fiica ei, Elsie.

  Nu este un caz singular de sarcină criptică

  Unele dintre urmăritoarele fetei de pe Tik Tok au povestit că au fost și ele în aceeași situație. Una dintre ele spune că a descoperit că este gravidă când sarcina avea deja 27 de săptămâni și nu că nu avea nicio idee despre acest lucru pentru că lua pastile anticoncepționale. Același tip de protecție folosea o altă femeie care a aflat că urmează să fie mamă când era însărcinată în 34 de săptămâni.

  În 2019, un fotomodel din Australia, Erin Langmaid, făcea o mărturisire similară. Fără să aibă niciun fel de semn că ar fi însărcinată a născut în doar 10 minute, pe gresia din baie. Femeia folosea pentru protecție pastile anticoncepționale.

  Fenomenul este unul destul de rar și poartă denumirea de sarcină criptică și apare la aproximativ 1 din 450 de femei. În general, ele nu au niciun semn că ar urma să fie mame până în săptămâna 20 de sarcină. Mai rare sunt situațiile în care femeile află despre bebelușul din burtică chiar atunci când nasc. Acest lucru se întâmplă la 1 din 2500 de sarcini. Metodele convenționale de testare nu pot detecta sarcina criptică, deoarece nivelurile gonadotropinei corionice umane sunt prea scăzute.

  Chiar dacă apar unele semne, cum ar fi durerile de cap, mișcările fătului, oboseala, creșterea în greutate, majoritatea femeilor cred că au diverse afecțiuni gastro-intestinale. La unele dintre ele, din cauza schimbărilor hormonale, apar și sângerări, care sunt asociate menstruațiilor.

  De ce nu apare sarcina la ecografie sau în urma testului?

  • În cazul fluctuațiilor hormonale nu se poate acumula o cantitate suficientă de gonadotropina corionică umana (hCG), iar testele de sarcină nu percep cantitățile reduse;
  • Testele de sarcina au fost realizate mult prea rapid sau nu au fost respectate instrucțiunile de utilizare;
  • În cazul retroversiei uterine este dificilă observarea fătului prin ultrasonografie;
  • Atunci când există țesut cicatricial anormal poate împiedica trecerea ultrasunetelor în uter pentru a scana prezența fătului.

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa