Săptămâna Alăptării și ziua în care COPILUL devine OM

Ileana Mirescu

În parcul central din Munchen, o plăcuță discretă spune, în traducere aproximativă: ”După aleea destinată plimbărilor cu cai începe zona pentru nudiști. Dacă nu doriți să faceți nudism, vă stau celelalte pajiști la dispoziție. În zona destinată nudiștilor este permis accesul cu câini, dar ei trebuie ținuți în lesă. Această zonă este aici pentru că noi credem într-o societate liberală care ține cont de drepturile fiecărui cetățean.”

Simplu, fără prea mare tevatură

La cinci minute de mers de această plăcuță, sunt două locuri de joacă frumoase și chiar lângă pajiștea pentru nudiști, zeci de familii cu copii își petrec după-amiaza pe malul râului care traversează parcul.

Pe malul râului, vezi mame și tați cu copii mici, mari sau foarte mari. Unele mame alăptează, altele își hrănesc copiii cu lapte praf. Unele fac plajă topless, altele sunt îmbrăcate din cap până-n picioare. Unele familii sunt compuse dintr-o femeie și copiii ei, altele dintr-un bărbat și copiii lui, altele dintr-un bărbat și o femeie și altele din doi bărbați, două femei și orice altă combinație vă mai trece prin minte.

Nimeni nu este deranjat de cel de lângă el

Copiii nu se întreabă nici de ce colegul are doi tați, nici de ce mama colegei stă cu țâțele goale pe plajă. Fiecare înțelege, aparent încă de la vârste foarte mici, că atâta timp cât ceea ce face un om de lângă tine nu îți încalcă ție libertatea, atunci acel om este liber să o facă.

1-7 august – Săptămâna Internațională a Alăptării

E o săptămână în care am sărbătorim alăptarea. Frumos, nu spun că nu! Și, totuși, mă întreb când vom sărbători și o săptămână în care ipocrizia să nu existe? Pentru că a te bate cu pumnii în piept cum că tu susții alăptarea în public, pentru ca apoi să înfierezi mamele care dau lapte praf, fac plajă topless, au bonă la copil sau orice altă combinație… nu prea merge. Și știți de ce? Pentru că ceea ce face celălalt nu ar trebui să fie treaba ta dacă nu face rău nimănui!

Dacă o femeie alege să NU alăpteze, este decizia ei!

Știu teoria conform căreia alăptatul este cea mai bună soluție. O susțin și cred în ea. Dar mai cred că dacă, informată fiind, o femeie alege să nu alăpteze este decizia ei. Rămâne o mamă la fel de bună sau mai puțin bună, fiecare după propriile posibilități. Alăptatul nu te face un părinte mai bun. TOT ceea ce faci cu copilul tău, însă, da.

Și NU! Teoria conform căreia ”ești cel mai bun părinte al copilului tău” este un bullshit. Copilul tău merită un părinte minunat iar tu, ca adult, ești responsabil să faci tot ce poți să i-l oferi. Și ai la dispoziție, dacă ai ajuns să citești acest text, atâtea metode în care să devii acest părinte. Începe să o faci de acum! Pentru un viitor mai pașnic, mai luminos al nostru ca omenirem fă astăzi ceva pentru copilul tău.

Învață-l ce înseamnă alegere personală, respect pentru aproapele său

Știi cum? Respectă-l! Alăptează-l unde îi este foame! Vorbește-i frumos, ca oricărui alt adult. Merită! Numai așa va deveni și el un om care îi respectă pe cei din jur și le vorbește frumos.

În cercul din mijlocul parcului din Munchen, se strâng încet nudiștii. Pe malul râului, familiile cu copii mari, mici, neurotipici sau cu dizabilități cresc generația de mâine, cu gândul la o societate în care drepturile fiecărui cetățean contează și sunt importante.

La București, Săptămâna Alăptării mai face o dată valuri pe un subiect care ar trebui să nu intereseze pe nimeni decât pe cei implicați în el: mama și copilul. În optimismul meu, acesta ar fi un prim pas spre o societate în care femeia și copilul devin și ei OAMENI.

Ghidul de alăptare – Jack Newman

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa