Asociația Română a Băncilor Acreditate de Celule Stem – arbacs.ro a lansat în data de 5 iunie 2013 Codul de etică profesională în domeniul celulelor stem. Acest document stă la baza desfășurării activității băncilor de celule stem, membre ale organizației, și are scopul de a le oferi încredere sporită clienților. Într-o epoca în care recoltarea celulelor stem mai are încă unele secrete atât pentru medici, cât și pentru autorități, dar în care zilnic se înregistrează progrese importante și revelatoare, ARBACS continuă să își facă vocea auzită în România. Codul de etică lansat se sprijină pe Codul de Conduită în comunicare comercială responsabil al Asociației Europene a Băncilor Familiale de Celule Stem.
Anual, 7% dintre femeile însărcinate din România aleg să recolteze celule stem la naștere
– Codul ARBACS de etică profesională în domeniul celulelor stem reglementează promovarea și furnizarea serviciilor de transport, procesare și stocare de celule stem către profesioniștii din domeniul sanitar, publicul larg, viitorii părinți și familiile acestora.
– „În ultimul an, piața locală a celulelor stem s-a mai maturizat din punct de vedere al clienților, aceștia fiind mult mai informați în prezent decât erau în trecut. Având în vedere această evoluție, noi considerăm imperios necesară dezvoltarea într-un ritm și mai accelerat a eticii profesionale, cu care băncile membre își întâmpină clienții. Codul de etică lansat de noi este structurat și documentat, tocmai pentru a-i asigura pe viitorii părinți din România că nu au motive de îngrijorare atunci când apelează la serviciile băncilor membre ARBACS”, declară Tudor Panu, președintele Asociației Române a Băncilor Acreditate de Celule Stem.
– „Anual, 7% din femeile însărcinate din România aleg să recolteze celule stem la naștere. Această pondere ne situează în media țărilor din regiune. Statele unde procentajul este mai ridicat sunt Portugalia, Spania și Slovacia, iar cele cu unul mai scăzut sunt Germania, Polonia și Austria”, adaugă președintele ARBACS. Prețurile pe piața locală pentru o recoltare de celule stem variază, în funcție de schemele prezentate de firme, între 700 și 1.100 euro. După caz, serviciile care sunt oferite, în schimbul unei sume de bani, cuprind: recoltare, transport, testare, procesare și crioprezervare, precum și alte servicii conexe.
Membrii ARBACS sunt entități care acționează în domeniul bancării de celule stem. Acestea reprezintă instituții autorizate de către Ministerul Sănătații prin Agenția Națională de Transplant și respectă toate normele legale în vigoare.