Restricții noi pe Instagram pentru adolescenți: mesagerie doar pentru prieteni și fără proceduri cosmetice în Reels. De ce se impun aceste măsuri

Anca Lupescu
scris pe
Conturile pentru adolescenți au o serie de restricții, de la tipul conținutului care apare în Reels, la notificări privind timpul petrecut în aplicație. Foto: Shutterstock

Meta a anunțat, la mijlocul lunii septembrie, lansarea pe Instagram a conturilor pentru adolescenți, care au „protecții integrate, ce limitează cine poate să îi contacteze și ce conținut pot vedea”, conform unei postări pe blogul companiei. Actualizarea pe care o va face Meta va plasa automat adolescenții în aceste conturi speciale, iar cei sub 16 ani vor avea nevoie de permisiunea părinților pentru a modifica setările de confidențialitate și de restricții. Pentru conturile din România, schimbările vor fi implementate până la finalul acestui an, iar în SUA, Canada, Marea Britanie și Australia primele modificări se vor vedea chiar la finalul acestei luni.

Meta a explicat clar motivul acestei actualizări majore a aplicației, menționând temerile părinților legate de faptul că adolescenții pot avea „experiențe nesigure sau inadecvate” în timp ce navighează pe Instagram. „Am dezvoltat conturile pentru adolescenți având în minte atât părinții, cât și copiii. Noile protecții sunt concepute pentru a aborda principalele preocupări ale părinților, inclusiv cu cine vorbesc adolescenții lor online, ce conținut văd și dacă își petrec timpul în mod eficient,” se menționează în postare. „Toți utilizatorii sub 18 ani, inclusiv creatorii, vor fi plasați în conturi pentru adolescenți,” a declarat Naomi Gleit, șefa departamentului de produse la Meta, pentru NBC News. „Ei pot rămâne publici doar dacă părinții lor sunt le acordă permisiunea.”

Deși rămâne de văzut cum vor funcționa efectiv aceste schimbări și cât de eficiente vor fi în protejarea tinerilor, ele par liniștitoare pentru părinți. Iată ce presupune actualizarea și cum vor funcționa conturile pentru adolescenți:

Fără mesaje private de la persoane străine

Conturile pentru adolescenți vor fi setate automat ca fiind private, iar utilizatorii adolescenți vor trebui să accepte individual noii urmăritori. La fel ca în cazul setării obișnuite de cont privat, persoanele care nu te urmăresc nu îți pot vedea conținutul și nu pot interacționa cu tine. Adolescenții sub 16 ani vor avea nevoie de permisiunea părinților pentru a schimba această setare de confidențialitate. Aceasta vine împreună cu „cele mai stricte setări de mesagerie,” care limitează mesajele doar la persoanele pe care le urmărești sau cu care ai prieteni în comun.

Noile conturi permit influențarea algoritmului prin selectarea directă a conținutului pe care dorești să îl vezi mai des, însă vin și cu restricții privind conținutul considerat „sensibil” din paginile Explore și Reels. Acesta va fi limitat, în așa fel încât video-uri cu persoane care se luptă sau cu proceduri cosmetice să nu mai ajungă la adolescenți. Iar pentru ca tinerii să nu se piardă în scrolling-ul nesfârșit, aplicația îi va atenționa după 60 de minute de utilizare zilnică. În plus, între 22:00 și 7:00, notificările vor fi dezactivate automat.

Când se implementează restricțiile

Utilizatorii de Instagram sub vârsta de 16 ani au nevoie de permisiunea părinților pentru a folosi setări mai puțin restrictive. Adolescenții tentați să își creeze conturi noi, în care să mintă în privința vârstei, trebuie să știe că aplicația folosește Inteligența Artificială pentru a identifica astfel de situații. ”Adolescenții care se înscriu acum pe Instagram vor fi automat înrolați în conturile pentru adolescenți. Cei care folosesc deja Instagram se pot aștepta să vadă aceste schimbări treptat, începând de la finalul lunii septembrie, în SUA, Marea Britanie, Canada și Australia. Adolescenții din Uniunea Europeană vor avea parte de actualizare mai târziu în acest an, iar cei din restul lumii în ianuarie.

Pericolele rețelelor sociale pentru adolescenți

Dincolo de beneficiile de socializare pe care le aduc, rețelele sociale pot deveni ușor spații periculoase pentru adolescenți. Problemele de sănătate mintală în rândul adolescenților sunt în creștere, iar o parte din vină o poartă chiar expunerea online. În primăvara lui 2023, dr. Vivek Murthy, șeful Serviciului Federal de Sănătate Publică din Statele Unite, a lansat raportul Rețelele sociale și sănătatea mintală a tinerilor, în care a arătat în ce fel afectează rețelele sociale sănătatea mintală a tinerilor.

Raportul dr. Murthy menționează o serie de probleme, de la timpul petrecut de adolescenți pe platforme, la tipul de conținut la care sunt expuși și la modul în care interacțiunile lor online perturbă activitățile esențiale pentru sănătate, cum ar fi somnul și mișcarea. De asemenea, menționează că rețelele sociale pot afecta utilizatorii tineri în moduri diferite, în funcție de punctele lor forte și vulnerabilități individuale, precum și de fundalul lor cultural, istoric și socio-economic. Creierul trece printr-o perioadă extrem de sensibilă în perioada 10-19 ani, când se dezvoltă puternic identitatea și sentimentul de valoare personală. Utilizarea frecventă a rețelelor sociale poate fi asociată cu modificări în dezvoltarea creierului, care să afecteze învățarea emoțională și comportamentală, controlul impulsurilor și reglarea emoțiilor. Iată alte potențiale probleme la care sunt expuși adolescenții online:

  • Tulburările alimentare: O analiză a 50 de studii din 17 țări, realizată între 2016 și 2021 și publicată în PLOS Global Public Health, a sugerat că expunerea constantă online la idealuri fizice greu de atins poate declanșa o percepție distorsionată de sine și tulburări de alimentație. Aceasta este considerată o problemă care afectează, în primul rând, fetele.
  • Prădătorii online: Persoanele care caută să exploateze sexual adolescenți sau să îi șantajeze financiar pot folosi platformele de social media pentru a racola victimele
  • Dependența: Expunerea la rețelele sociale poate supra-stimula centrul de recompense al creierului și, când această stimulare devine excesivă, se pot declanșa comportamente asemănătoare cu dependența.
  • Comportamente periculoase: Adolescenții pot accesa cu ușurință conținut extrem, nepotrivit și dăunător. În anumite cazuri, au fost raportate decese legate de conținut referitor la suicid și auto-vătămare, cum ar fi „tăierea”, asfixierea parțială și provocările riscante de pe rețelele sociale, potrivit raportului dr. Murthy.

„Problemele cu care ne confruntăm acum legate de rețelele sociale sunt similare cu cele de la apariția televizorului”, spune dr. Linda Mayes, președintele Centrului de Studii ale Copilului de la Yale (YCSC). Ea explică faptul că, la fel ca în cazul vizionării TV, rețelele sociale au atât beneficii, cât și dezavantaje pentru tineri. „Algoritmii rețelelor sociale sunt construiți pentru a promova ceea ce pare să te intereseze”, explică dr. Mayes. „Dacă un adolescent caută informații despre sănătatea mintală, cum ar fi depresia sau suicidul, rețeaua va începe să îi furnizeze tot mai multe informații pe aceste subiecte, ceea ce poate da impresia că toți din jur sunt deprimați sau se gândesc la suicid, ceea ce nu este benefic pentru sănătatea mentală.”

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa