Prima plajă după naștere, prima expunere în văzul lumii a unui corp pe care, poate, nu-l mai simți al tău. Te temi de „proba costumului de baie”? De privirile superioare pe care o să le atragi? Sau poate de faptul că nu o să mai atragi nicio privire de acum? Ți-e jenă, poate, de noul tău look și te-a frustrat la maximum găsirea acelui costum de baie care să te avantajeze? Ei bine, nu ești singură în toate astea. Iar jena și rușinea nu sunt ale tale, ci exclusiv ale celor care nu-și văd de rogojina lor.
Deși ne-ar plăcea să credem că mamele pășesc cu încredere pe nisip în primul an după naștere, că au spatele drept și capul sus, încredere maximă în ele și zâmbetul pe buze, știm că, în multe cazuri, adevărul este altul. Au nevoie să li se amintească faptul că o sarcină și o naștere au impact major asupra corpului și asupra minții, că pozele vedetelor de pe Instagram nu trebuie să fie standardul lor și că realizarea lor supremă din anul precedent e ființa care le stă în brațe, nu talia de viespe. Și că orice presiune venită din partea celor din jur, cunoscuți sau necunoscuți, este pur și simplu toxică.
Așteptări nerealiste și un corp care nu te mai ascultă
Americanii vorbesc despre o adevărată cultură “bounce back” (a revenirii rapide), care se referă la presiunea socială ca mamele să-și redobândească rapid aspectul și comportamentul de dinainte de sarcină. Această așteptare, transmisă direct sau indirect femeilor care au născut, poate să aibă efecte severe asupra psihicului lor.
O analiză a mai multor studii realizate de-a lungul timpului, publicată în Biblioteca Națională de Medicină a SUA, arată că frustrările femeilor legate de cum arată după naștere pot duce la tulburări de alimentație, la o sănătate mentală precară, la relații reci cu cei din jur, inclusiv cu familia, și chiar la refuzul de a mai alăpta. „Având în vedere aceste aspecte, este important ca femeile să fie educate cu privire la așteptările pe care să le aibă după naștere în privința greutății și a schimbărilor corporale în general, găsindu-se modalități de a crește postpartum stima de sine și satisfacția fată de propriul corp”, se arată în concluziile acestei analize.
Nu, nu ți se întâmplă doar ție!
Să spunem acum lucrurilor pe nume! De ce nu te mai simți bine în propriul corp? Poate pentru că simți că ai pierdut controlul asupra lui. Pentru că surplusul nu se duce atât de repede premul te așteptai. Pentru că sânii tai nu mai sunt obraznici, nu mai sunt fermi după experiența alăptării. Mai mult, ai ajuns să le spui și tu, ca multe altele înaintea ta, șosete. Poate pentru că peste linia de la bikini se revarsă acum o burtică. Sau o burtă, în adevăratul sens al cuvântului. Poate pentru sânii, burta și coapsele sunt brăzdate de vergeturi roșiatice, încă tinere, care n-au apucat să devină sidefii.
Dacă ai născut de curând (să știi că „de curând” înseamnă și un an, și doi și chiar mai mulți), este firesc să nu mai ai corpul pe care l-ai avut. O sarcină schimbă multe, iar modificările corpului tău, indiferent cât de mici sau de mari sunt, îți afectează cu ușurință încrederea în el. Hormonii pun și ei „paie pe foc” în privința acestui declin, pentru că au nevoie de ceva timp să se liniștească după sarcină și naștere. Iar dacă încă alăptezi, ar putea dura ceva mai mult. Să-ți spunem ceva ce probabil că știi, doar că ai nevoie să ți se amintească: nu ești singura tânără mamă al cărei corp, după naștere, s-a schimbat! Toate ne întâlnim, portpartum, cu un trup care ne pare străin și care nu ne place. Sentimentul pe care îl ai tu acum l-am avut toate. Chiar și cele care pozează în mame perfecte în social media!
Nu te lăsa manipulată
Da, această jenă de a-ți expune corpul după naștere este alimentată și întreținută, din păcate, de tot ceea ce media, rețelele sociale, ne pun sub ochi: corpuri perfecte în fotografii perfect editate, vedete care apar după trei luni de când au născut în aceeași formă fizică în care erau și înainte de sarcină. De fiecare dată când vezi în online o astfel de fotografie, amintește-ți că ea nu redă realitatea. Nu te lăsa manipulată! De fiecare dată când vezi imagini cu celebrități care strălucesc în haine mărimea S, gândește-te că pentru a arăta așa au cheltuit o groază de bani cu nutriționiști și antrenori personali, că n-au stat treze nopțile și nici nu s-au învârtit ca titirezul ziua prin casă, pentru că de lucrurile astea s-au ocupat bonele, menajerele… Lucruri pe care noi, femeile obișnuite, nu ni le permitem. Încetează să te mai compari cu ele, pentru că nu este sănătos.
- CITEȘTE ȘI: Cum să îţi iubeşti corpul după ce naşti
Dă-ți timp și bucură-te de viață!
Nu îți refuza vacanța la mare pentru că îți este rușine cu corpul tău. O meriți! Bucură-te de ea! Nu te lăsa îngenuncheată de prejudecățile unei societăți care pune preț pe imagine, chiar și dacă este una artificială, făcută din Photoshop sau bisturiu. Dă-i timp corpului tău să-și revină, dar fără să te ascunzi și să-ți refuzi lucrurile care te bucură, îți fac plăcere și te relaxează. Ar putea să dureze mai multă vreme, la fel de bine cum s-ar putea și să nu-l mai recuperezi niciodată. Ce-o să faci?
Reglează din… costumul de baie
Există destul de multe opțiuni care să te ajute să îndulcești realitatea, dacă acest lucru te face să te simți mai bine.
- Dacă nu vrei să te expui din prima, ia-o treptat. Pune-ți un kimono (sau o cămașă oversize) peste costum. Când o să te convingi că perfecțiunea este excepția, nu majoritatea, când o să vezi că nu ești singura mămică de sub soare și că plaja nu e podium de defilare pentru modele, o să renunți la el.
- OK, nu ești pregătită pentru costumul de baie din două piese. Atunci alege să porți unul întreg, în culori vii, cu un imprimei care să-ți placă.
- Burta e marea ta problemă? Rezolv-o din bikini! Cum?! Optează pentru unii cu talie înaltă sau pentru tankini.
- Dacă ceea ce te deranjează este că sânii tăi sunt lăsați, amintește-ți ca pentru asta există costume de baie ale căror cupe sunt susținute de balene. Bazează-te pe acest truc.
În locul nemulțumirii, frustrării și nesiguranței față de noul aspect al corpului tău, fii recunoscătoare pentru miracolul care s-a petrecut în el. Presiunea de a reveni la formele inițiale după naștere nu este nici sănătoasă și, de multe ori, nici posibilă. Acceptă-te, acceptă-ți noul trup și fii-i recunoscătoare că te-a ajutat să devii mamă!