Cristina are 42 de ani, este jurnalist TV și a început să scrie povești pentru copii când și-a dat seama cât de mult o întristează pe fetița ei poveștile clasice, cu burți sfârtecate, pui orfani și copii abandonați. Colegii și prietenii au încurajat-o, și s-a născut astfel proiectul ”Poveștile Cristinei”, un site unde poveștile pot fi ascultate gratuit, în lectura unor părinți celebri precum Andrea Esca, Paula Herlo, Cristian Leonte, Monica Dascălu, Oana Cuzino, Amalia Enache, Florin Busuioc, Pavel Bartoș, Cătălin Radu Tănase, Teo Trandafir, Andreea Marin, Elena Lasconi.
Poveștile Cristinei sunt pozitive, cu personaje simpatice și deznodământ fericit, iar forma lor actuală a primit OK-ul celui mai mare critic: fetița de șapte ani a Cristinei. Personajele prezente ]n istorisiri sunt atât zâne și prințese sau animale haioase, cât și copii dependenți de tabletă sau iubitori de fast- food.
Totul Despre Mame: Cine este Cristina și cum a ajuns să scrie povești pentru copii?
Cristina nu este scriitoare. Este o mamă care s-a săturat să vadă tristețe în ochii fetiței ei, atunci când citea povești cu întâmplări triste, copii orfani, animale rănite sau sirene care își vând vocea pentru un prinț.
Nu sunt scriitoare, sunt jurnalistă, iar până la aceste povești nu am scris niciodată ficțiune, doar știri reale. Am o fetiță, Alexandra, care în curând împlinește șapte ani. Datorită ei au apărut „poveștile Cristinei”. În fiecare dimineață în care o duceam la grădiniță trebuia să îi spun o poveste, care să înceapă în momentul în care o așezam în scaunul de mașina și îi cuplam centura de siguranță și să se termine exact în momentul în care parcam în curtea grădiniței. Povestea trebuia, bineînțeles, să aibă cap și coadă, să fie interesantă și, neaparat, veselă. Era o provocare zilnică…Într-o zi, m-am gândit să le scriu undeva, ca să îi rămână amintire. Soțul meu, Alex, a făcut la fel. Și, poate este o surpriz[ pentru cititori, dar vă dezvălui acum că unele dintre poveștile de pe site sunt scrise de el.
Ilustrație de Lavinia Iulia Fălcan pentru povestea ”Magia Puterii”. Povestitor: Amalia Enache
Cu ce te ocupi atunci când nu scrii povești?
Ca orice om, mare parte din viața mea mi-o petrec la serviciu. Serviciul meu este televiziunea, unde lucrez la știri, de mulți ani. Poate și asta, că văd de atâta vreme, de aproape, realitatea crudă, m-a făcut să mă simt bine scriind povești pozitive. Timpul liber îl petrec cu familia și prietenii. Poveștile le scriu de obicei de obicei seara, după ce fetița mea se culca. Apoi i le dau soțului meu și le mai retușăm împreună. Sau le scrie el și mi le dă mie să le văd.
Spune-ne câteva cuvinte despre fetița ta și despre modul în care reacționează la poveștile tale
Fetița mea este minunată! Un copil frumos în exterior și în interior. Are un suflet imens și o înțelepciune de care mă mir în fiecare zi. Ea este primul și cel mai aspru critic al meu. După ce scriu câte o poveste nouă, tatăl ei i-o citește imediat. Dacă i se pare prea scurtă, înseamnă că îi place. Uneori mă ajută, îmi dă idei de personaje, de nume sau chiar de intrigi pentru povești.
Ilustrație de Andra Badea pentru povestea Țup. Povestitori: Paula Herlo și Cristian Leonte
Cum se diferențiază poveștile tale de poveștile pentru copii pe care le găsim pe rafturile librăriilor?
Nu știu toate poveștile din librării, pot să spun însă despre cele clasice, că s-au dovedit a fi prea violente pentru fata mea. Le ascultă cu interes, dar mereu se întristează atunci când se întâmplă ceva rău: când Albă ca Zăpada este otrăvită, când lui Bambi îi moare mama sau când Hansel și Grettel sunt părăsiți de părinți în pădure. Poveștile mele sunt mai „soft”, cred eu, decât majoritatea poveștilor clasice.
Ce urmărești să transmiți copiilor prin intermediul poveștilor tale?
Am încercat în cele mai multe povești să tratez câte o temă actuală. De exemplu, în „Orășelul tabletelor” scriu despre dependența copiilor din ziua de azi de calculatoare și jocuri și încerc să îi îndemn să iasă afară la joacă. În „Revolta cartofilor” le spun cât de nesănătos este să mănânci fast- food, în „Alegerea buna” încerc să îi îndemn să aleagă mereu cu inima, și tot asa… Încerc să dau un mesaj pozitiv fiecărei povești pe care o scriu…
De ce ai optat pentru înregistrarea lor în variantă audio?
Recunosc, nu a fost ideea mea și nici meritul meu, nici măcar un pic. Eu am scris toate aceste povești fetiței mele, nu m-am gândit nici măcar o secundă să le public. Dar le-am dat și prietenilor fetiței mele și am văzut că le ascultă cu placere. Și, într-o zi, soțul meu mi-a spus „hai să facem un site, să le publicăm, ca toți copiii să aibă acces la ele gratuit. Poate mai sunt și alți părinți care caută povești de acest gen”. Și așa s-a născut ideea siteului www.povestilecristinei.ro. Apoi, tot el, soțul meu, a venit cu ideea ca ele să fie și în format audio. S-a gândit că mulți copii o să le prefere așa, citite de voci plăcute. Sunt potrivite și pentru momentele în care părinții sunt poate prea obosiți ca să le citească ori au treabă.
Poveștile tale sunt citite de vedete. Cum le-ai convins să se implice în acest proiect?
Ilustrație de Ottilia Cormoș pentru povestea ”În căutarea lui Moș Nicolae”. Povestitor: Daniel Nițoiu.
Mulți dintre cei care au citit sunt colegi sau prieteni, unii dintre ei chiar apropiați. Toți, dar absolut toți au făcut-o fără ezitare și cu mare drag, atunci când au auzit că este vorba despre un proiect gratuit pentru copii. Ilustratorii, la fel. Unii dintre ei, pictori ocupați și talentați, au lucrat zile în șir ca să ne facă pe plac, ca desenele să ilustreze tot ce vrea povestea să spună. Toți la care am apelat pentru o mână de ajutor pentru site sunt niște oameni minunați, cărora le mulțumesc încă o dată. Ii includ aici și pe editorii de montaj care ne-au ajutat la înregistrarea poveștilor sau la editarea lor. Și să știți că au fost oameni de la mai multe posturi de televiziune ori de radio diferite.
Apoi, la un moment dat, tot mai multă lume a început să ma întrebe de ce nu există și o carte. Mulți cititori mi-au scris că și-ar dori să le citească copiilor din carte, nu de pe tabletă ori laptop. Așa că pot să vă dezvălui că în curând va apărea și versiunea tipărită, la Curtea Veche Publishing. O surpriză vor fi ilustrațiile minunate. Vă spun doar atât: Iulia Lavinia Falcan lucrează chiar acum la ele. Cine este ea? O pictoriță pentru care se bat galeriile din New York!
Dacă ți-a plăcut acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.