Povestea femeii născute fără brațe. ”Fiica mea nu știe că nu o pot îmbrățișa înapoi”

Roxana Ioana Ancuța
Mame fără brațe. Află destinele a trei femei care s-au născut fără brațe și care au devenit mame.

Wonder woman nu este un mit. Wonder woman chiar există. De fapt, sunt atât de multe femei fantastice în jurul nostru, încât nu am crede. Fiecare femeie are calitatea de wonder woman, fără nicio îndoială. Numai că unele sunt ”mai fantastice” decât altele. Da, știm că nu există grade de comparație pentru acest adjectiv, dar l-am folosit intenționat. Pentru că ne referim chiar la niște femei extraordinare. Ele sunt mame. Mame fără brațe. Femei care au venit pe lume cu acest handicap. Dar care au devenit mame și care duc o viață aproape normală, având în vedere condiția lor. Ceea ce pentru unii este greu de crezut, greu de imaginat. Vă prezentăm poveștile a trei dintre aceste (super) mame fără brațe.

Născută fără mâini, din cauza unei malformații congenitale, Sarah Talbi din Belgia poate fi numită o minune a lui Dumnezeu. Sau a Universului. Nu este singura persoană fără brațe care a reușit să își depășească limitele. Povestea ei este extraordinară. Merită citită și recitită de cât mai mulți oameni. Și nu este un clișeu dacă spunem despre această femeie că este un exemplu pentru toți. Oricât de pompoase ar fi exprimările în ceea ce o privește, altele… nu ar fi potrivite.

Sarah Talbi (40 de ani) este o femeie minionă, trăiește la Bruxelles, s-a născut fără brațe, iar la vârsta de 38 de ani a devenit mamă. Extraordinarul poveștii constă în faptul că Sarah Talbi (deși este căsătorită) se poate descurca foarte bine singură cu treburile casei și, mai ales, în întreținerea și creșterea copilului. Independența și-a dovedid-o în multitudinea filmărilor postate pe conturile ei de socializare.

Picioarele îndeplinesc funcțiile pe care ar fi trebuit să le îndeplinească brațele

Femei fantastice. Mame fără brațe. Sarah Talbi este una dintre aceste ”wonder” mame. Ea consideră că viața ei este aproape perfectă. Poate face orice dorește. Gândiți-vă la faptul că datorită abilităților căpătate de-a lungul timpului, a reușit să învețe să facă  ”manevre” casnice ajutându-se de picioare, trunchi, umeri și gură. Se folosește de corpul ei pentru îndeplinirea majorității sarcinilor de zi cu zi. Și face acest lucru în moduri uluitoare. Cu greu ne-am fi putut imagina că este posibil așa ceva.  

Cu ajutorul picioarelor și a labelor picioarelor se îmbracă. Mănâncă. Gătește, spală, face curat și, mai ales, așa are grijă de fetița ei în vârstă de doi ani.

Influencer pe Instagram și pe YouTube

Sarah Talbi are conturi pe YouTube, TikTok și pe Instagram. Acolo distribuie videouri cu secvențe din viața ei de zi cu zi. Le arată privitorilor și îi învață cum se descurcă în diferite ipostaze și circumstanțe.

Este o adevărată inspirație. Mai ales când o vezi cum, dimineața, își întâmpină fetița cu un zâmbet larg pe față. Puteți vedea momentul în filmarea intitulată ”Full Armless Mom Afternoon Routine”. Are o energie extraordinară pe care i-o transmite și fetiței. Este atât de emoționant să o privești cum, zâmbind, îi spune copilului să o cuprindă cu brațele în jurul gâtului pentru a o putea ridica din pătuț.

Apoi, cele două, mamă și fiică, merg în sufragerie, acolo unde Sarah, cu ajutorul picioarelor, o hrănește pe micuță. O sarcină greu de îndeplinit de altcineva. Dar ceva normal pentru Sarah. Ea se folosește de picioare la fel cum o persoană normală își folosește mâinile și brațele pentru activități asemănătoare.

După ce micuța ia masa, Sarah se așează pe un scaun amplasat în fața chivetei și se apucă de spălat vasele. O altă imagine care te lasă cu gura căscată. Dar, tot ceea ce știe să facă acum, este obișnuință. Este rutină. A învățat asta de mică. Pentru că s-a născut fără brațe, prietenele ei de bază în îndeplinirea diverselor activități au fost și sunt picioarele. Cu picioarele o șterge pe micuță pe față. Și tot cu picioarele o îmbracă și o dezbracă.

Îi place să iasă la cumpărături cu prietenele

Primește comentarii pozitive din partea tuturor fanilor pe care îi are pe YouTube și pe Instagram. Unii sunt mai sentimentali, mai sensibili și se întreabă în scris cât de frustrant ar putea fi pentru cineva să stea față în fată cu propriul copil și să-i lipsească posibilitatea de a-l îmbrățișa. Totuși, dragostea este pretutindeni. În tot și în toate. Pentru că, deși această mămică nu își poate îmbrățișa copilul, fetița ei radiază dragoste. Iar îmbrățișările ei compensează orice.

Pe Instagram. la una dintre postări, mămica eroină scrie: ”faptul că nu am brațe, m-a determinat să învăț două feluri de a mânca și de a o hrăni pe fetiță”. Face și demonstrația. Iar pentru cei care au avut curiozități legate de cum se descurcă la cumărături, tânăra a explicat: ”În general, cumpărăturile le fac online, dar să știți că îmi face plăcere și să ies la shopping. Împreună cu prietenele mele. Ne place să ne uităm prin magazine și să descoperim ce mai e nou”.

Sarah Talbi păstrează discreție în ceea ce privește viața ei de cuplu, însă este foarte deschisă atunci când este vorba despre condiția ei fizică, despre felul în care administrează treburile casnice și despre cum își crește copilul

”Pentru mine, copil fiind, era normal să fiu așa. Fără brațe”

Că pictează și îți face unghiile de la picioare v-am spus? Da, poate face și aceste lucruri. Dizabilitatea ei nu o împiedică aproape deloc să aibă și pasiuni. Sau preocupări legate de domeniul înfrumusețării.

Nu se știe nici acum de ce Sarah Talbi s-a născut fără brațe. Doctorii nu au putut determina cauza. Dar, atunci când era la vârsta copilăriei, spune că niciodată nu s-a văzut și nu s-a perceput ca fiind diferită față de ceilalți copii. Și asta pentru că a învățat, la timpul potrivit, toate lucrurile pe care le învață și ceilalți copii. Cum ar fi…să se spele pe dinți, să se pieptene, să mănânce etc. ”La fel cum un copil, un bebeluș ia ceva în mânuțe, se joacă, aruncă pe jos, la fel făceam și eu. Dar cu piciorușele.” Mai târziu, mămica eroină a învățat cum să taie legume, cum să se machieze, cum să facă..aproape orice. ”Pot să fac aproape orice cu picioarele, atâta timp cât sunt desculță. Pot să fac orice vreau.”

”Copiii cu care mă jucam sau în compania cărora mă aflam mă întrebau de ce nu am brațe. Dar, pentru mine, asta era o normalitate. Nu mă simțeam diferită. Credeam că mulți alții erau ca mine”. Sarah încă nu a întâlnit personal pe nimeni care să sufere de aceeași dizabilitate.

”Când ieșim la plimbare, fetița mea mă ține de mâneci”

Sarah Talbi a studiat limbile străine (spaniola și engleza) în cadrul Institutului Superior al Traducătorilor și Interpreților din Bruxelles. A frecventat normal cursurile și nu a avut nevoie de vreun ajutor fizic. S-a descurcat singură. ”Tot ce a trebuit să experimentez, în diferitele etape ale vieții, am experimentat la fel ca o persoană normală. Nu m-am chinuit. Am reușit să fac tot ce mi-am propus. Iar cea mai mare realizare a mea este, desigur, Lilia, fetița mea. Cu siguranță, este o provocare să fii mamă. La modul general. Dar mai ales pentru cineva ca mine. Am învățat tot ce trebuia să învăț pentru a avea grijă de ea așa cum trebuie. Când ieșim la plimbare, mă ține de mânecile de la bluze. Ea nu știe, nu are noțiunea faptului că nu o pot îmbrățișa înapoi. Ceea ce este tare drăguț. Reacțiile ei sunt firești.”

Sarah este foarte pasionată de pictură, iar inspirația ei cea mai mare o reprezintă natura. Speră ca, mai devreme sau mai târziu, să organizeze propria expoziție de pictură.

(Super) Mame fără brațe. Povestea lui Lauren Burns

Sarah încă nu a întâlnit pe nimeni care să sufere de aceeași dizabilitate. Însă mai sunt cazuri asemănătoare. Cum ar fi, cel al lui Lauren Burns, din Wisconsin. Și ea s-a născut fără brațe. Motivul medical, de data aceasta, ar fi cunoscut. Mama lui Lauren era dependentă de droguri.

Lauren Burns, în vârstă de 37 de ani, este o mamă singură. Are doi băieți, Noah și Isaiah, pe care îi crește și de care are grijă, la fel ca și Sarah Talbi, ajutându-se de picioare. În copilărie, s-a încercat și varianta protezelor, dar această tentativă nu a funcționat conform așteptărilor. Prin urmare, a fost nevoită să învețe, în timp, să facă totul folosind picioarele. ”Deși nu pare, iubesc viața pe care o am. Am deprins cu timpul tot ceea ce pot și știu să fac acum. Am învățat să mă machiez cu ajutorul picioarelor, să scriu, să mă spăl pe dinți”.

Este șoferiță

Lauren a fost crescută de tatăl ei și de mama vitregă, de la vârsta de 10 ani. A fost tratată ca și cum era un copil normal, ceea ce i-a dat încredere în ea. ”Niciodată nu știi de ceea ce ești în stare să faci, până nu încerci”

Lauren Burns a reușit chiar și performanța de a obține permisul de conducere. ”Am întrebat responsabilii dacă este nevoie să demonstrez faptul că pot conduce. Mi-au dat un singur răspuns – <atâta timp cât poți dovedi că poți conduce în condiții de siguranță, poți obține permisul, fără probleme>. Am luat testul din prima”.

Prietenii o definesc ca fiind puternică, foarte perseverentă, sociabilă și glumeață. ”Ați încercat vreodată să dați cu aspiratorul ajutându-vă de gât?. Vă pot spune că este tare interesant. O adevărată provocare”, spune mămica.

Pentru a-i mai ușura existența, prietenii și medicii i-au oferit lui Lauren podele speciale, care nu dau bătăi de cap prea mari cu întreținerea. Cât și produse care să mențină curate geamurile mașinii ei, în orice anotimp, dar mai ales în condiții de frig, ploaie și ceață. De asemenea, a primit cadou și lecții de ski.

(Super) Mame fără brațe. Linda Bannon

Un alt caz extrem de emoționat este și cel al Lindei Bannon și al fiului ei, Timmy. Amândoi, fără brațe. Linda (43 de ani) este din Chicago și, la fel ca fiul ei (17 ani), s-a născut fără brațe. Ei sunt o dovadă supremă de învingători și luptători în depășirea obstacolelor. S-au născut cu sindromul Holt-Oram. O afecțiune ereditară caracterizată prin anomalii ale membrelor superioare și ale inimii.

”Cred, simt că între mine și Tim este o legătură mai specială decât între o mama și un fiu normali. Care nu se confruntă cu aceste probleme”, spunea Lauren, într-un interviu.

Deși s-a născut fără brațe, părinții Lindei s-au purtat cu ea ca și cum nu ar fi avut această anomalie congenitală. Era privită la fel cum erau priviți și frații ei. La vârsta de 5 ani, i s-a ivit ocazia de a purta proteze în locul brațelor, dar a preferat să se descurce fără ele.

În 2004 s-a căsătorit, iar la scurt timp după, Linda a rămas însărcinată. Medicii au prevenit-o asupra condiției în care se va naște bebelușul. Și anume, acesta va veni pe lume, și el, fără brațe.

Tim Bannon este un adolescent foarte activ. Practică multe sporturi, dar visul lui este acela de a deveni cântăreț și actor.

Destine inspiraționale

Timmy s-a născut pe data de 2 Mai, 2005. Linda dorea mai mult decât orice să știe că inima lui va funcționa normal. Din păcate, temerile ei s-au adeverit, iar la opt zile după ce s-a născut, micuțul a fost operat pe inimă. Dar, totul e bine când se termină cu bine. Timmy și-a revenit după operație, anii au trecut, iar el a crescut într-un mediu iubit și a fost privit ca un băiat normal. Tim este foarte sociabil, spiritual și aspirant la lumea scenei. Dorește să devină actor și cântăreț.

„Îi place să petreacă foarte mult timp afară”, spune Linda despre fiul ei. ”Este foarte activ. Atât cât se poate. Îi place să înoate, merge pe bicicletă, joacă fotbal.. (n.r, o bicicletă modoficată special pentru condiția în care se află). Încearcă să țină pasul cu prietenii lui”. Timmy a învățat de la mama lui absolut tot ce trebuie să facă pentru a se descurca fără mâini.

Dumnezeu (sau Universul) are mereu grijă să aducă un echilibru în viața oamenilor. Nu are nimeni tot ce și-ar dori. Dar, cumva, în viața noastră este prezent principiul compensației. Fie că ne dăm sau nu ne dăm seama. Aceste trei exemple sunt câteva dovezi ale puterii și ambiției pe care le poate avea omul atunci când este motivat. Și, mai presus de toate, această motivație pleacă dintr-un seniment puternic și înălțător. Sentimentul de dragoste. Iar poveștile noastre de mai sus sunt dragostea unor mame pentru fiica sau pentru fii ei. Pentru că din dragoste se naște tot ce e mai frumos. Dragostea sparge bariere, topește obstacole, schimbă mentalitati, creează destine.

Dacă știți și voi povești asemănătoare, de super mămici fără brațe, scrieți-ne despre ele. Toate aceste povești de viață sunt dovada faptului că miracolele există.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa