Povestea din spatele acestei fotografii virale. De ce nu trebuie să se rușineze mamele

Alexandra Constantin

Fotografia în care mama navighează pe telefon, în timp ce bebeluşul este lăsat să stea pe jos în aeroport a devenit virală la scurt timp după publicare. Află care este de fapt povestea din spatele pozei, dar şi de ce nu trebuie să se ruşineze mamele pentru deciziile pe care le iau.

În 2016, un bărbat din Colorado (SUA) a făcut o poză unei mame care navighează pe telefonul mobil în aeroport, iar bebeluşul ei este lăsat să stea pe o păturică pe jos, în faţa ei, potrivit www.upworthy.com. Postarea iniţială (care între timp a fost ştearsă) a fost însoţită de comentariul: Albert Einstein a spus că ,,îmi este frică de ziua în care tehnologia va acapara umanitatea… lumea va fi populată de o generaţie de idioţi”. Desigur, lipsită de orice context sau explicaţie, fotografia pare să arate o mamă care nu este interesată de copilul ei, care preferă să îşi petreacă timpul pe reţelele sociale şi nu să aibă grijă de bebeluşul ei. Dar asta s-a întâmplat de fapt?

Poza a devenit virală la scurt timp după publicare, iar mama a fost atacată

Brusc abilităţile părinteşti ale lui Molly Lensing au fost puse sub lupă şi aspru criticate de către persoanele din mediul online. Ea a fost etichetată în comentarii ca fiind idioată sau chiar un părinte teribil. Iar fotografia în care ea apărea devenise egală cu eşecul părinţilor în aceea săptămână. Dar într-un interviu acodat recent publicaţiei ,,Today”, Lensing a spus că persoanele care au atacat-o de-a lungul timpului nu au ştiut întreaga poveste din spatele fotografiei. La momentul realizării pozei, zborurile ei aveau întârziere aproape întreaga zi (mai bine de 20 de ore) din cauza problemelor ce au apărut la sistemul informatic al aeroportului. Iar bebeluşa ei, Anastasia, a fost ţinută multe ore în sistemul de purtare, explică mama. ,,Braţele mă dureau foarte tare şi aveam nevoie de câteva minute ca disconfortul să dispară”, spunea Molly Lensing.

Cât despre folosirea telefonului – ea a spus că trebuia să comunice cu cei din familie şi să-i anunţe ce s-a întâmplat cu zborul, mai ales că aceştia îşi făceau griji pentru cele două. O explicaţie cât se poate de rezonabilă.

Nu contează că explicaţia e bună, ci nu trebuie să se ruşineze mamele pentru ceea ce fac

Bărbatul care i-a făcut lui Molly Lensing fotografia nu i-a cerut permisiunea, nu o cunoştea şi cu siguranţă nu ştia nimic despre cum a fost ziua respectivă pentru ea. Aşa cum nu ştia nici ce face ea pe telefonul mobil ori că este de meserie asistentă la Pediatrie.

Nu toate mamele ajung cunoscute pe Internet prin astfel de postări şi nu primesc zeci de mesaje pline de ură de la persoane necunoscute. Cu toate acestea, un studiu realizat recent a arătat că două treimi din mame au fost la un moment dat criticate de cei din jur pentru deciziile pe care le-au luat referitor la copil şi la creşterea lui.

Aproape totul pare un joc echitabil: acordarea de lapte formulă în loc de alăptat, alăptatul în public, faptul că ţipă la copil sau că nu-l pune la punct, că îl lasă pe acesta să urmărească filmuleţe pe telefonul mobil sau pe tabletă ori că nu fac suficiente lucruri ca micuţul să fie liniştit atunci când iau masa la restaurant. Şi, aparent, dacă îţi iei ochii de la copil pentru câteva secunde pentru a trimite un mesaj important unei alte persoane , timp în care îţi laşi braţele obosite să se destindă un pic.

Sarah Clark, director adjunct în cadrul studiului menţionat mai sus (publicat oficial sub numele ,,Mom shaming or constructive criticism? Perspective of mothers”) explica faptul că deşi există câteva greşeli pe care le fac părinţii (de exemplu să-şi lase copilul să se joace cu foarfeca sau alte obiecte ascuţite cu care se poate tăia), de multe ori atitudinea celor din jur le poate face pe mame să considere că nu iau decizii bune pentru propriul copil şi chiar să bată în defensivă deşi intenţia este una foarte bună.

Nu trebuie să se ruşineze mamele: putem să facem mai bine… dar împreună

,,Ştiu că sunt o mamă bună pentru fetele mele, aşa cum ştiu şi că le preţuiesc şi le cresc cât de bine eu pot”, a spus Molly Lensing la un an după ce fotografia realizată în aeroport a devenit virală în mediul online. Putem fiecare dintre noi să facem bine, dar asta doar dacă începem să nu mai fim aşa de critici şi de răi faţă de cei din jur.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa