În pielea goală pe plajă – DA sau NU?

Andreea Popa
copii-slip-plaja-totul-despre-mame

La plajă îi lăsăm dezbrăcaţi pe copii sau le punem costum de baie?

Îmi povestea o prietenă cum s-a stresat tot concediul din cauză că fiul ei, în vârstă de 2 ani, nu voia nicicum să-şi ţină şortul de înot pe el, atunci când erau pe plajă. Am întrebat-o de ce nu l-a lăsat dezbrăcat. Mi-a spus că niciun alt copil, nici măcar bebeluşii sub 1 an, nu erau în pielea goală. Şi că s-ar fi simţit ciudat să-l lase pe-al ei să zburde în funduleţul gol printre atâţia străini.

Mai ales că, în minutele în care cel mic a scăpat de părinţi şi a luat-o la goană dezbrăcat spre apă, a primit şi câteva priviri mai ciudate, spunea mămica.

Toată discuţia m-a pus pe gânduri. Cât de ciudat este (dacă este, câtuşi de puţin) să-l laşi pe copil dezbrăcat pe plajă? Poate nuditatea lui să ofenseze alte persoane? Există nişte reguli de bun simţ pe care le încalci dacă îl laşi fără scutec sau costum de baie pe plajă? Este acceptabil în unele ţări şi în altele nu, sau depinde doar de la persoană la persoană? Există o vârstă universal agreată de la care copiii nu ar mai trebui lăsaţi dezbrăcaţi în public? Încă nu-mi dau seama care este răspunsul corect, dacă există vreunul. Cred mai degrabă că este vorba doar despre opţiunea fiecărui părinte, cântărind argumentele pro şi contra lăsatului dezbrăcat pe plajă.

Argumente pro

Toţi copiii se simt mult mai bine când sunt dezbrăcaţi. Mai liberi. Pentru că e în natura lor şi, până la urmă, e natural. Iar dacă unor persoane li se pare deplasat sau ofensator să vadă un bebeluş în funduleţul gol, probabil că problema este la ele.

În plus, din faptul că e obligat să stea cu costumul de baie pe el, copilul poate înţelege că ceva e în neregulă cu corpul lui, că este ceva ruşinos. Astfel, fără să vrei, îi poţi crea un sentiment tabu faţă de propriul corp încă de la o vârstă foarte fragedă.

Mai este şi chestiunea scutecelor de înot. Care, chiar dacă nu se umflă precum scutecele normale, tot reţin apă, iar pe deasupra se şi usucă mai greu decât un costum de baie. Ceea ce înseamnă că ori îl schimbi pe copil de fiecare dată când intră în apă, ori rişti ca la sfârşitul zilei să ai un bebe cu un funduleţ murat ca varza.

Argumente contra

Cel mai des invocat argument împotriva lăsatului dezbrăcat pe plajă este cel al persoanelor cu comportament deviant care s-ar putea afla pe aceeaşi plajă cu puiul tău. Iar adevărul este că, oricât de natural ar fi să-ţi laşi copilul în pielea goală, nu ştii niciodată ce-i cu toţi acei străini din apropiere, mai ales dacă este vorba despre o plajă aglomerată. Şi, din păcate, nici măcar nu trebuie să fie în apropiere, având în vedere performanţa la care ajung unele obiective ale aparatelor foto. În plus, tu ai pune poze cu copilul tău dezbrăcat pe internet? Mă gândesc că nu. Deci cu atât mai mult nu vrei să posteze alţii poze cu el, pe cine ştie ce site-uri.

Un alt argument contra este legat de riscul ca cel mic să facă pipi sau caca direct pe plajă, dacă este în funduleţul gol. Deşi poate pe tine nu te deranjează acest lucru atât de tare, gândeşte-te la ceilalţi copii care se joacă în nisip.

Costumele de baie sau scutecele de înot mai au avantajul că îi protejează cât-de-cât pe copii nu doar de nisip, ci şi de paraziţii, bacteriile sau ciupercile care trăiesc în el. Şi, potrivit unei analize a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, se pare că sunt o mulţime.

Şi, nu în ultimul rând, motivul pentru care fiul meu nu a stat niciodată dezbrăcat pe plajă: expunerea la razele solare. Am optat întotdeauna pentru pantaloni scurţi şi tricouri cu filtru UV, pentru mai multă siguranţă.

Tu ce părere ai despre copiii lăsaţi în funduleţul gol pe plajă?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa