Ora de vară 2019, probabil ultima dată când se va mai schimba ora în România și UE

Theodora Fintescu, redactor

  Trecerea la ora de vară 2019 ar putea fi ultima pentru România și alte membre ale Uniunii Europene după ce Comisia Europeană le-a cerut statelor să decidă, până în aprilie 2019, dacă renunță sau nu la această convenție.

  Ultima trecere obligatorie la ora de vară va avea loc duminică, 31 martie 2019. După această dată, țările din UE care decid să revină permanent la ora de iarnă ar putea să mai facă schimbarea o dată, respectiv duminică, 27 octombrie 2019.

  Care este scopul trecerii la ora de vară/ ora de iarnă

  Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea orei după ce un număr mare de țări membre a contestat această practică. În 2018, Comisia a organizat o consultare publică pe această temă, la care au răspuns 4, 6 milioane de persoane (cel mai mare număr de respondenți într-o consultare organizată de Comisia Europeană), iar 84% dintre aceștia s-au arătat în favoarea renunțării la schimbarea sezonieră a orei.

  Prin urmare, din 2019, statele membre vor decide separat, la nivel național, dacă doresc sau nu să păstreze acest obicei.

  Introducerea orarului de vară în secolul trecut a avut drept scop economisirea energiei, mai ales în perioada războiului și în criza petrolieră din anii 70. Acum, însă, s-a dovedit că economia de energie este nesemnificativă, iar păstrarea acestui obicei nu își mai are rostul.

   

   

   

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa