„O javră, un câine și un copil”. O carte despre iubirea necondiționată, ce poate fi găsită în SHOP TDM

Cristina Călin, redactor

Cartea pentru copii „O javră, un câine și un copil”, de Sidonia Drăgușanu, apărută prima dată în 1947, a fost reeditată și îmbogățită cu ilustrațiile Oanei Ispir. Lansarea oficială a avut loc pe 9 iunie, în prezența a zeci de copii și părinți veniți să îi cunoască pe Fonfonel, Azorel și pe Madam Fifi Cutare.

O javra, un câine și un copil

Povestea este simplă, dar cu tâlc, iar finalul este fericit.  Azor, câinele casei, și-ar fi dat viața pentru madam Fifi Cutare. Numai că era doar un maidanez fara pedigree. Madam Fifi îl iubea și îl răsfăța pe Fonfonel, câine de rasă, dar fără caracter.

Viața îi va arăta cucoanei Fifi că e bine, ca și la oameni, să nu faci diferențe de rasă sau de culoare nici la câini. Ei te iubesc necondiționat, indiferent de locul în care s-au născut sau ce fel de pete au pe blană.

Stă jăvruța Fonfonel,
În luxosul dormitor,
Plin de funde fel de fel,
Alintat ca un odor.

De Madam Fifi Cutare,
Ce-i servește-n farfurie
Zeci de feluri de mâncare,
Și-l poftește, și-l îmbie.

Cu cuvinte drăgăstoase:
„Îngerașule adorat,
Uite carne fără oase,
Pentru tine am cumpărat!”

O javră, un câine și un copil

Deschizând ușa încet,
Apăru în dormitor,
Mirosindu-i a cotlet,
Un dulău, numit Azor.

Dând de el, madam Cutare,
Se răstește furios,
Și să-l bată iute sare:
— Marș la tine-n curte, jos!

Abătut de așa primire,
Câinele cel credincios,
Se îndreaptă spre iesire,
Mormăind cu glasu-i gros:

„Zău, atâta nedreptate,
Nu mai este de răbdat
Leneșii primesc de toate,
Harnicu’, stă nemâncat!”

Prin zăbrele își plânge amarul
Unui frate, tot ca el,
Ce primește ocări cu carul
Și-ngrijiri de niciun fel.”

O javră, un câine și un copil. După 72 de ani

Cartea pentru copii „O javră, un câine și un copil”, de Sidonia Drăgușanu, poate fi cumpărată și din SHOP TOTUL DEPRE MAME. 

Sidonia Drăgușanu (1908 – 1971) a fost prozatoare, jurnalistă și autoare dramatică, a scris numeroase romane, nuvele, piese de teatru și cărți pentru copii. S-a născut la București, în familia lui Leon Drăgușeanu (managerul unui spital bucureștean) și a Matildei. A debutat ca jurnalistă în revista Reporter (1933), iar ca prozatoare cu romanul Într-o gară mică (1934), fiind premiată pentru „Cel mai frumos roman de adolescență” de Editura Cugetarea.

A fost redactor la revista Femeia și căminul (1945-1949), unde a avut o rubrică permanentă intitulată „Cafeluțe”, și a dat sfaturi de viață cititorilor sub pseudonimul „Catrinel”.  A avut o bogată activitate dramatică, fiind deopotrivă autoare de piese de teatru, jucate pe scenele din București și din țară, dar și critic teatral: Seara răspunsurilor(1958); Fiicele (1963); Valsul (1963); Zizi și formula ei de viață (1964); Întâlnire cu îngerul (1965); Jocul adevărului (1966); Necunoscuta și cei patru cavaleri, muzical, (1969); Comisarul, în colaborare cu Ana Rubinstein, (1971) (versiune maghiară, Târgu Mureș, 1973); Sentimente și naftalină (1980). Până în 1971 a publicat patru romane și opt cărți pentru copii.

Familia sa a dorit să îi aducă la lumină operele minunate și așa a apărut această ediție a cărții pentru copii ”O javră, un câine și un copil.” Cumpărând această carte veți susține și activitatea asociației Red Panda România, care se ocupă de câinii și pisicile abandonate, le salvează și oferă spre adopție.

Cartea pentru copii „O javră, un câine și un copil”, de Sidonia Drăgușanu, poate fi cumpărată și din SHOP TOTUL DEPRE MAME. 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa