Poze cu copiii pe net. O fată şi-a dat părinţii în judecată pentru fotografiile postate

Theodora Fintescu, redactor
copii pe internet

Atenţie dacă postaţi poze cu copiii pe net! O adolescentă din Austria şi-a dat părinţii în judecată pentru că, susţine ea, i-au făcut viaţa un calvar publicând permanent, din 2009, poze cu ea pe Facebook, scrie mirror.co.uk. 

Tânăra, care are acum 18 ani, susţine că pozele o arătau inclusiv în situaţii jenante, precum momentul în care i se schimba scutecul sau când stătea pe oliţă. Fata consideră că, în felul acesta, i-a fost încălcat dreptul la intimitate. Albumele cu fotografii din toate etapele vieţii ei au fost văzute de cei 700 de prieteni virtuali ai părinţilor.

Părinţii au refuzat să şteargă pozele

Michael Rami, avocatul fetei, precizează că este vorba de 500 de fotografii şi crede că tânăra are toate şansele să câştige procesul.

„Nu au avut niciun fel de ruşine şi nicio limită”, susţine fata. „Nu le-a păsat că au fost fotografii cu mine pe toaletă sau cu mine dezbrăcată în pătuţ- fiecare etapă de dezvoltare a fost fotografiată şi făcută publică.” Conform presei locale, fata le-a cerut în mod repetat părinţilor să şteargă fotografiile, însă ei au refuzat, aşa că i-a dat în judecată. „M-am săturat să nu fiu luată în serios de ei”, s-a plâns fata.

Tatăl ei susţine că are tot dreptul să publice fotografiile atâta timp cât el este cel care le-a făcut. Totuşi, avocatul fetei crede că părinţii vor pierde procesul dacă se dovedeşte că imaginile i-au încălcat tinerei dreptul la viaţă personală. Iar acest lucru îi va obliga la despăgubiri materiale.

Amendă de 45.000 de euro în Fraţa

Acesta este primul caz de acest gen înregistrat în Austria, ţară în care legislaţia privind social media nu este la fel de strictă ca în alte state. În Franţa, spre exemplu, dacă cineva publică imagini cu o persoană fără consimţământul acesteia, poate face până la un an de închisoare şi plăteşte o amendă ce poate ajunge la 45.000 de euro. Iar părinţii nu sunt scutiţi deloc de aceste prevederi. Autorităţile franceze i-au atenţionat asupra publicării fotografiilor cu minori pe Facebook, spunând că imaginile pot ajunge sub ochii pedofililor şi că le-ar putea dăuna copiilor care au fost expuşi în ipostaze jenante, provocându-le traume.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Te-ar mai putea interesa