Caz rar de sarcină criptică: Nu a știut că este însărcinată până la travaliu, a slăbit în timpul sarcinii și a avut menstruație lunar

Este extrem de neobișnuit ca gravida să nu afle de sarcină până la declanșarea travaliului.

Cristina Călin, redactor-șef
Nu a știut că este însărcinată
Micuța Madi s-a născut perfect sănătoasă. Sursa foto: Instagram Kayla Simpson

  O femeie din New Jersey susține că nu a știut că era însărcinată până când nu a venit momentul să nască. Kayla Simpson face parte din puținele cazuri de sarcini criptice iar cazul ei este destul de special.

  Kayla Simpson a povestit pe o rețea de socializare cum a aflat că urmează să devină mamă doar în momentul în care i s-a declanșat travaliul. Povestea ei este cu atât mai neobișnuită cu cât se întâmplă extrem de rar ca sarcina să rămână criptică până în momentu în care copilul trebuie să vină pe lume.

  În noiembrie 2021, Kayla Simpson din New Jersey, a fost dusă de urgență la camera de gardă pentru că avea dureri abdominale severe. Primul gând al mamei ei a fost că ar putea fi crampe ale menstruației, însă fata tocmai ce terminase această perioadă în urmă cu două zile.

  Kayla, care avea atunci 20 de ani, nici nu își imagina în acel moment că urmează să nască. Nu a avut niciunul dintre semnele pe care orice gravidă le are: pofte, grețurile matinale, nici măcar burtă.

  Nu a avut niciun semn de sarcină timp de 9 luni

  Potrivit acesteia, după ce a ajuns la spital cu dureri abdominale, i s-a făcut o ecografie pentru a exclude hernie, chisturi ovariene și apendicită. Mama ei a văzut apoi „ceva familiar” la ecografia abdominală. S-au dovedit a fi niște „picioare mici”. Tânăra a intrat în travaliu, iar în 15 minute a născut-o pe fiica ei, Madi. 

  „De-a lungul sarcinii, am slăbit, am avut cel mai plat abdomen pe care l-am avut vreodată și am avut menstruația în fiecare lună”, a spus Kayla. Madi s-a născut complet sănătoasă și nu a avut nicio problemă medicală.

  Unul dintre cele mai rare cazuri de sarcină criptică

  Sarcinile criptice ca cea a Kailey sunt neobișnuite, dar și mai rare sunt cele în care femeia nu are niciun semn că ar fi însărcinată până când se declașează travaliul. Aproximativ 1 din 475 de femei nu realizează că sunt însărcinate până la 5 luni, conform Clinicii Cleveland, și doar aproximativ 1 din 2.500 descoperă că sunt însărcinate în timpul travaliului. 

  Dr. Nicole Rankins, medic obstetrician din Virginia, a declarat pentru Insider că în cazul Kailey este posibil că fi fost ”o componentă mentală puternică”. Cauza sarcinilor criptice este necunoscută, dar acestea sunt mai frecvent întâlnite la femeile cu menstruație neregulată. 

  Medicul explică faptul că în cei 20 de ani de practică și 2.000 de nașteri a văzut doar două paciente care nu și-au dat seama că sunt însărcinate până la travaliu. Ambele „încercau foarte mult să ascundă sarcina de familiile lor și nu își doreau să fie mame”, a spus ea. Explicația medicului este că la femeile cu sarcini criptice există o disociere foarte puternică de simptomele fizice ale sarcinii.

  În timp ce femeile însărcinate pot prezenta sângerări ocazionale, este imposibil pentru ele să aibă menstruație, ca în cazul Kaylei Simpson. 

  Nu este un caz singular de sarcină criptică

  Unele dintre urmăritoarele fetei de pe Tik Tok au povestit că au fost și ele în aceeași situație. Una dintre ele spune că a descoperit că este gravidă când sarcina avea deja 27 de săptămâni și nu că nu avea nicio idee despre acest lucru pentru că lua pastile anticoncepționale.

  În 2019, un fotomodel din Australia, Erin Langmaid, făcea o mărturisire similară. Fără să aibă niciun fel de semn că ar fi însărcinată a născut în doar 10 minute, pe gresia din baie. Femeia folosea pentru protecție pastile anticoncepționale.

  Fenomenul este unul destul de rar și poartă denumirea de sarcină criptică și apare la aproximativ 1 din 450 de femei. În general, ele nu au niciun semn că ar urma să fie mame până în săptămâna 20 de sarcină. Mai rare sunt situațiile în care femeile află despre bebelușul din burtică chiar atunci când nasc. Acest lucru se întâmplă la 1 din 2500 de sarcini.

  Chiar dacă apar unele semne, cum ar fi durerile de cap, mișcările fătului, oboseala, creșterea în greutate, majoritatea femeilor cred că au diverse afecțiuni gastro-intestinale. La unele dintre ele, din cauza schimbărilor hormonale, apar și sângerări, care sunt asociate menstruațiilor.

  De ce nu apare sarcina la ecografie sau în urma testului?

  • În cazul fluctuațiilor hormonale nu se poate acumula o cantitate suficientă de gonadotropina corionică umana (hCG), iar testele de sarcină nu percep cantitățile reduse;
  • Testele de sarcina au fost realizate mult prea rapid sau nu au fost respectate instrucțiunile de utilizare;
  • În cazul retroversiei uterine este dificilă observarea fătului prin ultrasonografie;
  • Atunci când există țesut cicatricial anormal poate împiedica trecerea ultrasunetelor în uter pentru a scana prezența fătului.

  Îți recomandăm să te uiți și la acest video

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa