O femeie a născut în avion, după un zbor de 11 ore. Din fericire la bord erau și cadre medicale

Roxana Ioana Ancuța
naștere în avion
O femeie din Ghana, stabilită la New York, a născut în avion, înainte de termen,

O femeie a născut în avion, săptămâna trecută. Aeronava United Airlines Flight 997 traversa Atlanticul, într-un zbor de 11 ore din Kokota International Airport în Accra, capitala Ghanei, până în SUA. Destinația, Washington Dulles International Airport.

Incidentul a avut loc la șase ore după decolare iar bebelușul a venit pe lume cu două ore înainte ca avionul să aterizeze pe aeroportul din Washinghton, potrivit mother.ly.

Identitatea femeii care a născut în avion nu a fost făcută publică. Se știe doar faptul că este originară din Ghana, dar locuiește în New York.

O femeie a născut în avion. Un medic, o asistentă și o însoțitoare de bord au ajutat la naștere

Femeia era programată să nască după mijlocul lunii februarie 2022., dar bebelușul s-a grăbit să vină pe lume înainte de termen și s-a născut…la mare înălțime. La aproape 10.500 de metri deasupra nivelului mării. Totul e bine când se termină cu bine. Mai ales dacă la bord, atunci când o gravidă intră în travaliu, se află în preajmă persoane care știu exact ce să facă.

Tânăra a născut un băiețel sănătos, cu ajutorul unei ”echipe” medicale formate pe loc. Un medic, o asistentă medicală și o însoțitoare de bord care lucrase, la un moment dat, ca asistentă de nașteri. Echipa potrivită, am putea spune, la timpul și locul potrivite.

Martori ai evenimentului, printre care și o jurnalistă americană, au povestit presei ce s-a întâmplat în avion, cum a născut tânăra și care au fost atmosfera și reacțiile pasagerilor.

Jurnalista Nancy Adobea Anane avea locul în avion în apropierea tinerei mămici. A observat, de la un moment dat, că aceasta devenise cam agitată și făcea drumuri dese la baie. Însă nu i-a trecut prin minte că femeia avea, de fapt, să nască.

„Credeam că vom ateriza de urgență”

Nancy a postat pe conturile ei de socializare, Facebook și Instagram, amănunte legate de ceea ce s-a întâmplat în avion. De asemenea, a declarat postului de televiziune NBC News că medicul care se afla printre pasageri a reacționat rapid și s-a oferit să o ajute pe tânără să nască.

Reacția medicului a venit imediat după ce pilotul a făcut un apel către pasageri întrebând dacă printre ei se află și persoane cu pregătire medicală. Astfel, medicul Stephen Ansah-Addo s-a oferit voluntar. La fel ca și una dintre însoțitoarele de bord.

„Mulți dintre pasageri nu au știut ce se întâmplă până la anunțul făcut de pilot. Și nici atunci nu era clar despre ce este vorba. Se știa doar că este nevoie de personal medical”.

Anane, care se afla în preajmă, știa exact ce se întâmplă și devenise, la rândul ei, cam agitată. ”Eram puțin îngrijorată pentru starea celor doi. Chiar îmi trecuse prin minte că poate facem un ocol și va fi necesară o aterizare de urgență. Îmi doream ca mămica și bebelușul să fie bine, în siguranță. ”

Medicul Stephen Addo a improvizat o sală de nașteri în zona clasei business a aeronavei. Acolo, femeia a născut un băiețel. La ora 3:40 am, pe 30 Ianuarie a.c.

Bebelușul a venit pe lume în aplauze

„Eu, o asistentă medicală și o însoțitoare de bord cu experiență în nașteri am preluat cazul și am reușit să o ajutăm pe mămică să nască în condiții bune acel minunat bebeluș. Travaliul a durat aproximativ două ore, dar nașterea în sine a fost rapidă. În jur de 30 – 45 de minute”.

Medicul Stephen Ansah-Addo. ”

Bebelușul și-a anunțat venirea pe lume cu plânsete și strigăte specifice, în aplauzele pasagerilor care erau martorii acestui inedit incident.

„Echipajul nostru a fost fantastic. A reacționat prompt și a fost asistat de profesioniști, oameni cu formare medicală, din fericire, aflați și ei la bord”, a spus un reprezentant al companiei aeriene United Airlines.  „Mai mult decât atât, suntem foarte încântați că aeronava a aterizat în cele mai bune condiții și, mai ales, cu un pasager în plus la bord. Unul special și tare drăgălaș”.

Nașterile intempestive în avion nu sunt neapărat comune

Deși nașterile în avion nu sunt un lucru comun, au mai fost incidente similare. Zborurile nu le dăunează gravidelor, însă medicii le recomandă acestora ca după săptămâna 36 de sarcină să amâne eventualele zboruri cu avionul. Cu toate acestea, echipajele aeronavelor sunt pregătite să acopere o arie destul de vastă de intervenții în situații cu urgențe medicale. Inclusiv, cazurile în care o gravidă naște intempestiv, în timpul călătoriei cu avionul.

Anul trecut, o gravidă nu a reușit să se îmbarce la timp dar, pentru că intrase în travaliu, în mod neașteptat, a născut în aeroport (Miami International Airport). Partea drăguță a acestei povești este că femeia care a născut în aeroportul din Miami și-a numit feția ”Mia”. Este ușor de dedus care a fost sursa inspirației în ceea ce privește alegerea numelui.

Tot anul trecut, o altă femeie a avut ”șansa” să nască la înălțime, în avion. Echipajul de la bordul aeronavei Delta, împreună cu un medic și trei asistente neonatale au ajutat în aducerea pe lume a bebelușului.

Revenind la zborul  nostru, adică la cel de săptămâna trecută, nu sunt informații cum că băiețelul adus pe lume în avion va purta un nume care să aibă legătură cu aeronava în care s-a născut. Dar, important este că amândoi, mama și bebelușul, sunt bine sănătoși. Aceștia au fost întâmpinați cu baloane, la aterizare, fiind preluați imediat de paramedici.

Gravidele ar trebui să consulte medicul înainte să planifice o călătorie cu avionul

Viitoarele mămici, mai ales cele care au o sarcină înaintată, sunt sfătuite să își consulte medicul înainte să planifice ori să pornească într-o călătorie cu avionul. În cazul în care sarcina gravidei evoluează normal și nu prezintă riscuri, iar starea de sănătate a a viitoarei mămici este bună, atunci nu sunt probleme în ceea ce privește zborul cu avionul. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că sunt și excepții.

Oricum, recomandările medicilor ar fi ca viitoarele mămici să nu programeze călătorii cu avionul în trimestrele I și III ale sarcinii. În primul trimestru apărând mai multe schimbări în viața gravidelor, iar în cel de-al treilea, starea lor fizică generală fiind mai fragilă. Medicii interzic călătoria cu avionul a gravidelor, în ultimele patru săptămâni de sarcină.

Sfaturi pentru gravidele care se află în avion

  • Se recomandă, atât cât se poate într-un avion, mișcare. Plimbări scurte și dese. Pentru a evita formarea cheagurilor de sânge și amorțirea picioarelor. Mai ales dacă zborul durează mai multe ore.
  • Centura de siguranță trebuie prinsă în așa fel încât să nu exercite presiune mare pe abdomen.
  • Se recomandă consumul generos de lichide (cu excepția băuturilor carbogazoase) înaintea zborului.
  • Pentru că vor avea senzații de greață în avion, viitoarelor mămici le sunt recomandate gustările ușoare.
  • Pe lângă aceste detalii informative, a nu se uita că foarte importantă este consultarea medicului înaintea unei călătorii cu avionul. De asemenea, trebuie contactați și reprezentanții companiei de zbor pentru a afla care sunt condițiile de călătorie ale gravidei. Regulile de călătorie în cazul gravidelor pot fi diferite, de la o companie aeriană la alta.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa