Mult aşteptatul Moş Nicolae

Raluca Manea
mos-nicolae-totul-despre-mame

În primii ani ai copilăriei mele nu ştiam precis în ce noapte picură Moş Nicolae daruri în încălţări. Ne anunţa mama în seara ajunului să ne curăţăm cizmele, iar acesta era cel mai mare indiciu. Nici nu ţineam morţiş să ştiu socoteala zilelor dinainte. Scurta anticipare a bucuriei îmi era de-ajuns. Cizmuliţele mele (favorite au fost cele verzi cu blăniţă neagră) ascundeau mereu cadourile perfecte: dulciuri şi cărţi!

Băiatul meu cel mare, însă, cunoaşte cu precizie data când trebuie să vină Moşul cu daruri în ciubote. Nu doar că numără zilele în calendarul de Advent, ştiind că a cincea-i cu surpriză, dar momentele magice din decembrie noi le sărbătorim “grandios”.

Pe Moş Nicolae îl anunţă bileţelul din Calendar în felul următor: „Facem curăţenie şi atârnăm ciuboţelele.”

Chiar dacă Moşul trebuie să vină în noaptea dinspre 5 spre 6 decembrie, iar cadoul să fie găsit dis de dimineaţă, noi am ales să parcurgem acest ritual în seara a cincea a lunii. De ce? Dimineţile sunt şi aşa destul de agitate cu pregătirile  pentru grădiniţă sau şcoală. Şi-apoi, ce copil care primeşte darul mult aşteptat mai vrea să se despartă de el că să meargă la şcoală? Ca să evităm agitaţia, întârzierile, dându-i timp copilului să se bucure în tihna de cadou, noi procedăm aşa. (Anul acesta ziua de 6 va fi duminică, dar de la anul se schimbă treaba).

Îl tratăm pe Moş ca pe un musafir: rareori e fiul meu mai harnic şi mai eficient  în strângerea jucăriilor, în aspirat şi ştersul prafului, ca pe 5 decembrie!

Alegem apoi locul din casă unde să atârnăm cele cinci ciuboţele de pluş, toate la fel, personalizate de mine cu iniţiala fiecărui membru al familiei. Tocmai am terminat de cusut „F”-ul pe a cincea, cea a bebeluşului. A trebuit să îl dezamăgesc  puţin pe cel mare, care îşi dorea ciubotă şi pentru câine.

Odată ales locul, acela rămâne pentru totdeauna, fiindcă băieţelului nu îi plac deloc schimbările. El doreşte că tradiţia să se respecte întocmai.

Dar să nu credeţi că Moşul e uitat de-a lungul anului. Nicidecum!

Copilul meu nu cere niciodată ceva direct.  Dacă ne-ar cere, ştie că există şansa să capete un NU categoric.  El însă, cum dă peste un catalog de jucării, vine la noi cu o privire radioasă şi ne anunţă, cu mai mult sau mai puţin subînţeles: „Mami, tati, ştiu exact ce îmi va aduce Moş Nicolae! Macaraua asta complicată de LEGO! E super tare!”

Bineînţeles, asta e valabil şi pentru Moş Crăciun, dar parcă băieţelul are mai multă încredere în Moş Nicolae, fiindcă mami i-a spus că a existat cu adevărat un sfânt bun ce lăsa daruri copiilor în ghetuţe. Moş Crăciun este doar un personaj din Fantazia, care are el o cheie magică de vreme ce coboară în şcoli şi grădiniţe cu tolba plină de cadouri. Dar originea lui e incertă, iar mami i-a spus clar că Moş Crăciun aduce cadouri cu bani de la părinţi. Altfel lista dorinţelor s-ar lungi ca o zi de post.

Tradiţia, farmecul şi surpriza îl înfăşoară mai degrabă pe Nicolae în mantaua lor de poveste pentru băiatul meu de aproape şapte ani.

Ce adăpostesc an de an ciuboţelele noastre?

Invariabil, cărţi. Până şi bebeluşul primeşte cărţi cu ocazia aceasta. Copiii rămân copii, şi rar o poveste va stârni aceeaşi luminiţă în ochii lor aşa cum o va face o jucărie. Aşadar, pe lângă cărţi, primesc o jucărie mult dorită. Pentru băiat va fi ceva de construit, pentru fetiţă o jucărie cu sunete şi lumini, pentru bebeluş… Moşul încă mai caută jucăria perfectă! Un mănunchi de cabluri cu mufe cred că ar fi cel mai apreciat, fie vorba într noi.

La desenele animate cu legenda Sfântului Nicolae, copilul a văzut că bătrânul lăsase bani de aur în ghetuţe, aşa că îşi doreşte şi el bănuţi… de ciocolată.
Nuiaua nu o amintim: în partea de ţară unde locuim, ea nu este o tradiţie, aşa că mi-ar fi greu să o preiau la noi în familie.

Pentru mami şi tati ceva simbolic, ca să vadă copiii că n-au fost nici ei uitaţi de Moş.  Cadou mai mare decât scânteirea din ochii celor mici nici nu le trebuie.

La voi ce lasă Moşul în cizme, ghetuţe şi ciubote?

Citește și:
Să-l iertăm pe Moș Nicolae!
Jos cu regulile de sărbători!
Adevăratele fapte bune pe care le fac Moșii
Moş Nicolae nu s-a schimbat deloc!
Moş Nicolae, aşteptat în toate colţurile lumii de copii!

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa