Amica băieților este acea fată care își petrece timpul exclusiv în compania lor, căutându-le permanent validarea și amiciția și făcând glume misogine la adresa fetelor cu preocupări feminine. În limbajul adolescenților, e vorba de „pick me girl” (fata „alege-mă pe mine”), un termen devenit popular în ultimii ani și o modă care a cuprins liceele din străinătate și din România. În contextul violențelor semnalate frecvent în școli și licee, având fetele ca protagoniste, este important să identificăm și recunoaștem aceste tipare, atât pentru a ne proteja propriile fete atunci când sunt hărțuite, cât și pentru a lua măsuri corecte când ele însele devin sau riscă să devină agresori.
Fata din categoria „pick me girl” nu e acea amică a băieților care se simte în elementul ei atunci când urmărește meciuri de fotbal, iese la bere cu colegii sau îi bate măr la jocurile video. „Pick me girl” e fata care face glume misogine, adoptă tot ceea ce ține de comportamentul băieților și interesele masculine din dorința de a fi văzută, acceptată și validată de ei. În același timp, le desconsideră fățiș pe fetele cu preocupări feminine, le hărțuiește și devine chiar violentă la adresa lor. Pentru ea, ele sunt pur și simplu niște „drama queen” (regine ale dramei). Aplicația TikTok este plină de filmulețe la adresa acestor fete.
Recunoașterea acestui tipar poate fi un prim pas spre o dezvoltare personală sănătoasă a adolescentelor. Iată câteva semnale care ar trebui să le atragă atenția părinților, profesorilor și altor adulți care interacționează cu adolescenți:
#1. „Eu nu sunt precum celelalte fete”. Stima de sine scăzută
O trăsătură comună a unei fete „pick me” este nevoia constantă de validare din partea băieților. Ce stă la baza unei astfel de nevoi? În principal, frica de respingere și abandon. Această teamă provine din experiențe trecute în care acestea s-au simțit respinse sau ignorate și în care au avut nevoie de aprobarea altora pentru a se simți în siguranță. Au o stimă de sine scăzută, iar gândul că ar putea fi respinse le poate poate împiedica să-și afirme propriile nevoi sau să stabilească limite sănătoase.
„Comportamentul o poate ajuta să se integreze în cercul social de băieți, deoarece aceștia o vor vedea ca pe «una de-a lor» și vor tinde să fie mai relaxați în preajma ei. Îi pot crește stima de sine, pentru că un om care îi domină pe ceilalți se va simți mult mai sigur pe el”, spune psihologul Răzvan Coloja. „În momentul în care facem doar pe placul celorlalți, mai ales al celor de sex opus, pentru acea validare ne pierdem și mai mult pe noi însene. Fiind și vârsta adolescenței, în care imaginea de sine este extrem de instabilă, cu atât mai mult este necesar să fim autentice, să fim curioase, să ne descoperim și să fim în regulă cu noi”, punctează și Raluca Predescu, psihoterapeut de cuplu și familie și psiholog clinician.
#2. Desconsiderarea celorlalte fete. Comportamente antisociale
Fetele prietene ale băieților nu pierd nicio ocazie de a desconsidera alte fete pentru a ieși în evidență în fața băieților. Acest lucru se manifestă prin remarci meschine, replici misogine, bârfe sau chiar rușinarea în public a altor fete.
Oricât de nepotrivit este acest comportament, psihologul Coloja spune că este normal în adolescență. În această etapă de viață, copiii sunt „programați” la comportamente de risc, deoarece așa învață despre lume și așa își descoperă limitele. Violența verbală la fete e mai des întâlnită decât la băieți și e principala unealtă de agresivitate în cazul lor, deoarece femeile comunică de șase ori mai des decât bărbații. În plus, nivelul lor de testosteron e mult mai scăzut decât al bărbaților, ceea ce face o confruntare fizică mai puțin probabilă, explică psihologul. „Fetele concurează între ele pentru statut social și pentru afecțiunea băieților. Ceea ce naște conflicte și competitivitate. Uneori, acea competitivitate duce spre un comportament antisocial: bătăi între fete, bullying, distrugerea reputației prin metode verbale.”
#3. Condiționarea socială și rolurile de gen. Mentalitatea patriarhală
Despre fenomenul #PickMeGirls s-a vorbit prima dată în 2016, pe Twitter. Încadrându-se în stereotipurile tradiționale de gen și urmând ideile patriarhale despre femei, fetele care intrau sub această denumire erau considerate soțiile perfecte. În accepțiunea majorității, ele găteau și hrăneau bărbați, stimulau egoul masculin și promovau drepturile bărbaților. Fenomenul a scăzut ulterior în amploare, dar a revenit în 2021, promovând însă o imagine diferită, dar nu mai puțin problematică – fata -prietenă a băieților care „amendează” cu orice ocazie preocupările feminine. Ca să fie acceptată, simte nevoia de a avea un comportament aservit și să se revolte împotriva normalului celorlalte fete. O perspectivă rigidă și stereotipă care arată că plăcerile și interesele bărbaților primează.
Ce putem face
Ce riscă, pe termen lung, o fată care își consumă energia și timpul căutând permanent validarea băieților, desconsiderând din start fetele și respingând amiciția cu ele? „Pe termen lung, o fată ar avea de suferit din adoptarea unui astfel de comportament. Societatea tinde să favorizeze femeile feminine, nu pe cele cu trăsături masculine de comportament. De asemenea, alte fete se vor îndepărta treptat de ea, dacă vor simți că trăsăturile de comportament ale respectivei nu coincid cu ale lor. Nu în ultimul rând, e cam greu să fii cu picioarele în două lumi: să fii fată, dar să fii băiețoasă. La un moment dat, se pune problema unei relații amoroase și cei mai mulți băieți vor căuta elemente feminine în parteneră”, spune psihologul Răzvan Coloja.
Ca părinții, ne putem ajuta fetele să înțeleagă cât de nocivă poate deveni o astfel de atitudine. Putem începe prin a le învăța să acorde prioritate propriilor dorințe și nevoi, fără a le încălca și invalida pe cele ale celor din jur. „Să le încurajăm să fie vulnerabile. Să le atragem atenția când au atitudini nepotrivite, deranjante, când nu sunt autentice”, sugerează psihoterapeutul Raluca Predescu. Să le ajutăm să descopere cum să fie sincere cu interesele lor și cu ele însele, indiferent ce ar putea crede ceilalți oameni. Să le învățăm că, indiferent cât de diferiți sunt oamenii, ele trebuie să respecte diferențele. Și nu în ultimul rând, să le încurajăm să facă propriile alegeri, în loc să aștepte să fie alese.