Mică istorie a celor mai importante obiecte pentru o familie

Raluca Dumitrică
masina de spalat
De beneficiile și rapiditatea mașinii de spalat se bucura absolut toți membrii familiei!
masina de spalat
De beneficiile și de rapiditatea mașinii de spălat se bucura absolut toți membrii familiei!

Cum ar fi viața noastră fără electrocasnice sau scutece de unică folosință?

E sezonul sporturilor de iarnă, dar ce-ar fi să patinăm nu pe gheaţă, ci prin timp şi să vedem cât de greu sau de uşor le era familiilor noastre la debutul călătoriei lor în lumea părinţilor?

Ne-am născut în era tehnologiei şi nu ne putem imagina viaţa fără lucruri considerate întruchiparea firescului: electrocasnice, telefoane mobile, calculatoare, maşini. Majoritatea familiilor de azi nu şi-au pus problema să nu aibă scutece de unică folosinţă pentru copiii lor. Dar normalitatea de acum a fost greu sau imposibil de achiziţionat de generaţiile anterioare, din pricina preţului prohibitiv al produsului sau a scepticismul ce plana în jurul lui. Pentru că lucrurile sunt diferite azi, haideţi să vedem care a fost parcursul celor mai importante invenţii pentru familii!

Scutecele de unică folosinţă

De câte ori n-aţi auzit de la generaţia anterioară că sunteţi nişte norocoase datorită scutecelor de unică folosinţă? Scutecele sunt de când lumea (oamenii au fost inventivi şi le-au făcut din frunze, fibre naturale sau piele de animale), dar varianta textilă introdusă pe la 1500 a fost cea mai agreată de părinţi. În secolul XX au apărut şi scutecele de unică folosinţă, brevetate de Marion Donovan, iar restul e istorie.

În România scutecele de unică folosinţă n-au prea ajuns pe la mamele de dinainte de ’89, cele din material textil dominând peisajul. Corvoada spălării acestora a fost atât de mare, că şi azi circulă istorisiri legate de curăţarea pelincilor, cum li se mai spunea bucăţilor de material. Bunica le spăla în albie, cu săpun de rufe făcut în casă, şi le întindea la uscat pe sobă sau în curte. Mama le învârtea într-un cazan înalt pus pe ochiul de la aragaz, plin cu detergent şi clor, amestecând în ele cu un băţ de lung de lemn, după care le clătea în cadă şi le storcea cu putere, ca să le întindă pe calorifere sau în balcon.

Maşina de spălat rufe

Din punctul meu de vedere, maşina de spălat rufe poate primi titlul de invenţia electrocasnică a tuturor timpurilor. Pornită ca experiment în anul 1691 (!), maşina a cunoscut de-atunci o evoluţie destul de lentă, prima maşină cu motor electric începând de-abia în 1905 să furinizeze fericire constantă pentru casele din întreaga lume.

Am spălat şi eu de mână în adolescenţă, ca s-o mai ajut pe mama, dar ţin minte şi perioada în care rufele se spălau parţial manual, după care se aruncau în maşina rudimentară intitulată Aurica, mândra posesie a familiei mele. Într-un final, am ajuns prin 1997 să mă bucur de avantajele maşinii automate de spălat rufe şi fericită a fost ziua în care n-am făcut nimic, decât să mă uit prin hubloul ei la hainele care se învârteau în spumă.

Maşina de spălat vase

Considerată un moft nu doar în 1950, când a devenit destul de populară în Europa de Vest, ci şi azi, maşina de spălat vase este unul dintre acele produse electrocasnice pe care trebuie să-l ai. Cine dă de gustul ei nu va mai scăpa niciodată de obişnuinţa de a pune vasele la maşină şi de a se ocupa cu altceva în timpul în care dispozitivul ingenos îşi face temeinic treaba. Iar dacă maşina are o capacitate mare, încât să încapă în ea oala de ciorbă, farfuriile numeroase de după masa de duminică sau paharele de la petrecere, investiţia va fi şi mai grozavă. Pentru un plus de convingere vă mai spun că, în afara timpului vostru preţios pe care îl puteţi petrece cu cei dragi, maşina economiseşte multă apă şi face ca manichiura să reziste mult mai mult!

Mixerul, blenderul sau robotul de bucătărie

Nu trebuie să fii master chef ca să ştii cum să manevrezi unul dintre aceste obiecte electrocasnice. Un robot de bucătărie sau, separat, un mixer sau un blender îşi pot găsi oricând locul pe blatul mobilei tale. Dacă azi nu-mi imaginez cum e să baţi cu telul albuşul până să ajungă la consistenţa de bezea sau să faci maioneza manual, nu demult femeile chiar făceau lucrul acesta constant, cu rezultate de invidiat. Nu ştiu, însă, dacă cineva a reuşit vreodată să facă manual un milkshake sau o supă fin pasată pentru bebeluşi, iar pentru asta trebuie să le mulţumesc inventatorilor de după cel de-al doilea război mondial, care au perfecţionat precizia cuţitului de la robot sau de la blender.

Aspiratorul

Să mături o casă în care sunt copii zburdalnici şi zeci de jucării este una dintre sarcinile ingrate cu care refuz să mă mai confrunt. Pentru mofturoşi ca mine s-a inventat la începutul secolului XX aspiratorul electric, minunăţie care culege în timp record toate particulele vizibile sau invizibile de mizerie şi, dacă nu eşti atent, creioane, elastice de prins părul, scobitori sau şosete.

Frigiderul

Începând cu 1700, minţile luminate au întors pe toate părţile problema unui aparat care să facă aer rece pentru păstrarea alimentelor şi de-abia în 1911 un frigider asemănător cu ce avem noi azi în case a fost disponibil în magazinele de peste Ocean. Oamenii au fost inventivi mereu, însă, şi au păstrat mâncarea în sezonul mai puţin friguros fie în pivniţe răcoroase sau în beciuri săpate la câţiva metri sub pământ, fie le-au înconjurat de blocuri de gheaţă şi zăpadă pe perioada anotimpului rece.
Nici azi nu sunt de neconceput variantele astea, balcoanele blocurilor sau cămările caselor fiind folosite în caz de nevoie şi de anotimp de familii tot în acest scop!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa