Mesaj puternic pentru tinerele fete de la Michelle Obama

Adriana Moscu
michelle-obama-despre-educatia-fetelor-totul-despe-mame

Michelle Obama, Prima Doamnă a Americii, a transmis un mesaj puternic tinerelor fete, invitându-le să nu renunțe niciodată la învățătură în favoarea vreunui băiat

Cât de multe pot fi spuse cu atât de puține cuvinte! Așa a rostit săptămâna aceasta Michelle Obama, Prima Doamnă A Statelor Unite ale Americii, invitată la o conferință despre importanța educației în rândul fetelor, cu titlul “The Power of an Educated Girl” (“Puterea unei fete educate”).

Întâi școala, apoi băieții

“Niciun băiat, la vârsta pe care o aveți, nu e suficient de drăguț sau suficient de interesant ca să merite să renunțați la educație pentru el”, a apăsat Michelle Obama fiecare cuvânt rostit. Sala a prins viață și Prima Doamnă a fost îndelung aclamată când a adăugat: “Dacă îmi făceam griji cu privire la cine mă plăcea și cine credea că sunt drăguță când eram de vârstă voastră, nu aș mai fi fost astăzi căsătorită cu președintele Statelor Unite ale Americii”.

Conferința a fost organizată de revista pentru femei Glamour, iar Prima Doamnă a continuat să bată monedă și în restul discursului pe importanța educației, în încercarea de a convinge audiența că reducerea numărului de fete și femei care nu au acces la o formă sau alta de învățământ este o prioritate vitală pentru bunul mers al societății în care trăim.

“Concurați cu băieții și depășiți-i”, a mai spus Michelle Obama.

Un exemplu personal

Prima Doamnă a adăugat că problema educației în rândul fetelor și femeilor este una care o preocupă în mod personal. “Când mă gândesc la cele 62 de milioane de fete din toată lumea care nu merg la școală, mă gândesc la mine și la fetele mele.”

Nicio altă Primă Doamnă nu a fost preocupată în asemenea măsură de educația copiilor și a mamelor lor, așa cum o face Michelle Obama, care trece dincolo de vorbe, la fapte: ea militează activ pentru drepturile femeilor din națiunile sau comunităție defavorizate.

Inițiativa instituționalizării în ciclurile de învățământ a femeilor și fetelor din întreaga lume, la care face referire Prima Doamnă a Americii, este parte din campania Let Girls Learn (Să lăsăm fetele să învețe), prin care se încearcă să se asigure acestora acces la educație. “Fetele educate sunt cheia către eradicarea sărăciei”, a mai spus soția Președintelui american.

“Preluați controlul asupra propriilor vieți”

Prima Doamnă a mai rugat fetele să aibă răbdare și să persevereze în anii de liceu, care li s-ar putea părea prea puțin atrăgători sau, mai mult, foarte greu de absolvit. Însă perseverența și dorința de a absolvi și a primi o dplomă le va face pe tinerele fete să nu se uite cu regret la anii care au trecut, să nu-și irosească viața viitoare.

„Educația vă va oferi oportunități mai târziu în viață, și vă va facilita preluarea controlului asupra propriei vieți – veți putea lua decizii care să vă aparțină. Nu va mai trebui să faceți doar ce vă spun părinții, pentru că veți avea un job și vă veți permite să vă plătiți singure facturile. Sigur vă doriți această libertate. Învățați acum, pentru a dobândi libertatea mai târziu”, și-a motivat Michelle Obama auditoriul.

La eveniment a mai luat cuvântul și actrița Charlize Theron, care a îndemnat femeile din public să nu mai creadă atât de mult în ideile care le-au fost inoculate, ci să facă ceea ce știu că trebuie făcut pentru a răzbi în viață și a deveni învingătoare. “Nouă, femeilor, în special, ni s-a spus în repetate rânduri să trăim după anumite reguli, dar e timpul să le înlăturăm. Depinde de noi să facem asta. Nu așteptați să primiți ajutor din partea bărbaților pentru a vă elibera”, a spus actrița.

De acord?

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa