Opt studenți din Cluj au transformat materia de Bac în lecții pe TikTok și manuale cool pentru gen Z

Lecțiile viitorului, special concepute pentru generația Z, există! Sunt pe TikTok, acolo unde tinerii își petrec timpul.

Laura Udrea, redactor
scris pe
Bacademia
Bianca Ionescu și-a transformat eseurile structurate pentru Bacalaureat în adevărate manuale care ajută azi elevii ajunși în prag de examen. Azi este studentă și conduce propria editură. FOTO: arhiva personală

Bacademia, cea mai tânără editură românească care publică un alt fel de manuale pentru elevii de Bac, a ajuns la a doua generație de elevi pe care îi ajută să se pregătească pentru examen. Bianca Ionescu, tânăra de la care a plecat această idee în 2022, și-a digitalizat după Bac propriile eseuri și le-a distribuit on-line. În plus, cu ajutorul inteligenței artificiale, Bianca și colegii ei dau viață personajelor din operele de Bac, personaje care se caracterizează singure. Lecțiile viitorului, special concepute pentru generația Z există! Sunt pe TikTok, acolo unde tinerii își petrec timpul. „Ideea de «Bacademia» a început să prindă contur când, din 3.000 de elevi ajutați, majoritatea au promovat examenul cu note de peste 9.50, unii dintre ei obținând chiar 10 curat”, spune, astăzi, Bianca. Cine este Bianca Ionescu și cum arată colecția ei de „manuale” pe care elevii le adoră, dar și lecțiile concepute de ea cu ajutorul inteligenței artificiale?

Unii elevi se plâng că manualele școlare sunt stufoase, urâte, greoaie, plictisitoare. Alții că e multă materie, prost predată și neatractivă. Dar mai există o categorie de elevi. Una care tace și face, ba mai și ajută pe ceilalți. Din această ultimă categorie face parte Bianca Ionescu, studentă azi la Media Digitală în cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării – Universitatea Babeș-Bolyai. „Dorința de a ajunge studentă la această specializare m-a motivat să obțin un punctaj cât mai mare la examenul de Bacalaureat, fiind specializarea cu cele mai mari medii de admitere din cadrul UBB Cluj-Napoca. Știam că pentru a ajunge unde îmi doresc aveam nevoie de o notă cât mai aproape de 10 curat, de perfecțiune. Acest scop m-a împins să petrec 6 luni structurându-mi propriile eseuri, deoarece doream să fiu originală”. Așa începe povestea ei. Cu o dorință.

Bacademia. Anul zero în care s-a născut ideea

Bianca a susținut examenul de Bacalaureat în anul 2022. „Deși editura a fost înființată în anul 2023, povestea noastră a început încă din anul 2022. În acel an, am susținut examenul de Bacalaureat și am obținut nota 10 la Istorie, respectiv 9.80 la Limba și literatura română. Deși am fost olimpică națională la română încă din gimnaziu și am continuat să concurez pe toată perioada liceului, tot am simțit stresul oricărui elev de clasa a XII-a pe măsură ce se apropia examenul”, povestește Bianca.

După susținerea examenului, și-a digitalizat materialele așa cum și le structurase pentru ea și a început să le împrăștie în mediul on-line pentru a-i ajuta pe alții. „Aveam un cont de Instagram pe care postam sfaturi și materiale gratuite, iar ideea de ,,Bacademia” a început să prindă contur doar în momentul în care elevii mi-au transmis rezultatele lor de la Bacalaureat: din 3.000 de elevi ajutați, majoritatea au promovat examenul cu note de peste 9.50, unii dintre ei obținând chiar 10 curat.”

În acel moment a realizat că materialele colorate și structurate chiar au avut un impact pozitiv. Elevii erau sătui de cărțile groase, scrise alb-negru și pline de detalii care nu se solicită la Bacalaureat, iar ea le înțelegea frustrarea.

Cum a luat naștere Editura Bacademia

„Bacademia este o idee inovativă pentru învățământul din România, aș îndrăzni să spun. Am publicat primele culegeri de Bacalaureat colorate și sintetizate ce conțin inclusiv sfaturi, subiecte rezolvate și glume gen Z, pe alocuri. Echipa Bacademia este formată doar din studenți ce au obținut nota 10 la examenul de Bacalaureat sau la anumite materii”, spune Bianca.

În octombrie 2023, ideea începea să prindă contur. A analizat ziarele locale și a încropit o listă cu toți olimpicii care au obținut în ultimii ani nota 10 la examenul de Bacalaureat. Unii dintre aceștia, care obținuseră nota 10 la anumite materii, îi erau deja colegi de facultate. „Le-am propus să se alăture echipei Bacademia, iar în prezent suntem o echipă formată din opt studenți. Fiecare dintre noi a publicat o carte sub îndrumarea cadrelor didactice. Deși suntem o echipă tânără și cărțile noastre sunt gen Z, am cerut doar profesorilor cu peste 20-30 de ani vechime în învățământ să corecteze culegerile. Cărțile de geografie și istorie au fost corectate chiar de bunica mea, Ionescu Eleonora, care a fost profesoară la Liceul Teoretic Petre Pandrea”, povestește Bianca.

Antreprenor înainte de absolvirea facultății

Procesul de înființare a editurii a fost cel mai anevoios, recunoaște Bianca. N-a avut cine să o ajute, părinții ei nefiind nici antreprenori, nici autori de carte. A fost nevoită să ia singură în piept tot procesul de înființare și spune că a fost tare intimidant pentru o studentă de doar 21 de ani. Încurajată și sprijinită de părinți, Bianca a reușit, deși își amintește că au fost multe momente când ar fi renunțat.

Țin să mărturisesc, totuși, că îmi este destul de greu să mă împart între facultate și afacere. Majoritatea antreprenorilor își deschid o afacere după finalizarea studiilor sau în orice caz, după vârsta de 25 ani, iar eu mă lupt între a menține o medie de 10 curat la facultate din propria ambiție și a conduce o afacere simultan.

Bianca Ionescu, fondatoare Editura Bacademia

Bacademia s-a născut, de fapt, când Bianca avea 8 ani

Doar 8 ani avea Bianca când o întâmplare din familia ei a dus la tot ceea ce face ea astăzi. Bunica din partea tatălui Biancăi a fost profesoară de geografie și istorie la Liceul Teoretic Petre Pantea. Deși era o profesoară foarte bună, nu s-a gândit vreodată să publice vreun material didactic. În schimb, ajuta gratuit elevii cu meditații la geografie.

„Țin minte că aveam în jur de 8 ani când medita un elev ce urma să susțină Bacalaureatul la geografie. Elevul credea că nu va promova examenul, deoarece avea doar note de 4 și 5. Inclusiv profesoara de la clasă îi spunea că este ,«un caz pierdut». În doar câteva luni, bunica mea l-a ajutat să obțină nota 9.97 în examen. Cazul m-a marcat, deoarece doar un profesor cu adevărat dedicat meseriei sale ar putea să facă o astfel de schimbare în viața unui elev. Iar elevul, de la o persoană ce ura materia, a ajuns să urmeze Facultatea de Geografie”, mărturisește cu mândrie nepoata.

Cum arată cărțile lor? Manualele de care elevii „au prins drag”

Editura Bacademia a publicat până acum 9 culegeri pentru materiile Română, Istorie, Matematică, Geografie, Logică, Sociologie, Psihologie, Anatomie, Biologie vegetală și animală. „Suntem în căutarea unor autori cu care să colaborăm pentru culegerile de Chimie și Fizică, iar pentru generația din 2025 sperăm că vom reuși să publicăm culegeri de Evaluare Națională, cu ajutorul cadrelor didactice”, adaugă Bianca.

Manualele Bacademia sunt speciale. Materia este deja structurată, anumite informații sunt subliniate colorat sau încercuite, lecțiile conțin ilustrații și fotografii. Paginile sunt aerisite și, cel mai important aspect, ar fi că sunt însoțite de sfaturi prietenești la orice pas sau glume pe care le-ar înțelege generația actuală.

„Știm cât de intimidați sunt elevii când văd în fața lor o culegere groasă, scrisă alb-negru, cu vorbe pompoase. Prin intermediul culegerilor Bacademia, noi am încercat să îi motivăm să învețe, să nu mai vadă acest proces ca pe o tortură. Suntem bucuroși că am reușit să realizăm acest lucru, deoarece chiar elevii ne-au mărturisit că răsfoiesc de mai multe ori culegerile pentru simplul fapt că sunt colorate și au «prins drag de ele»”. Bacademia a luat, așadar, naștere din dorința de a aduce o nouă perspectivă în învățământul românesc. Cine ar putea să înțeleagă mai bine prin ce trec elevii generației actuale, decât o echipă de studenți ce au fost în ,,papucii” lor?

Cine sunt autorii manualelor Bacademia? Studenți care au luat note maxime la Bacalaureat

Echipa editorială este formată din opt autori, patru dintre ei studenți în Cluj. Bianca este autoarea manualului de Română și a celui de Istorie și tot ea este cea care a căutat autorii pentru celelalte culegeri. O să o lăsăm pe ea să-și prezinte echipa:

Autoarea culegerii de Matematică va scrie și culegerea de Informatică

„Pe autoarea culegerii de matematică, Toda Emanuela, am descoperit-o prin intermediul știrilor publicate de Alba24, deoarece ea fusese singura elevă din județ ce a obținut nota 10 curat în anul 2023 la toate cele 3 materii din care a susținut examenul. În prezent, Emanuela studiază Matematică-Informatică la Universitatea Babeș-Bolyai. Când am cunoscut-o, avea o husă de telefon cu formule matematice și îmi vorbea despre cum matematica a rămas pasiunea ei. Acela a fost momentul în care am realizat că doresc să facă parte din echipă. Aceasta a inclus sfaturi «ca de la o prietenă» în culegere, cât și metode mai puțin cunoscute de a reține anumite formule. Emanuela va redacta și culegerea de Informatică pentru generația ce va susține examenul în anul 2025.”

Irina, autoarea culegerii de Geografie, a ajutat o doamnă de 40 de ani să ia examenul

„Irina Selagea, autoarea culegerii de Geografie, îmi este colegă la Media Digitală și a fost alături generației care a susținut examenul în 2023. Irina crease la rândul său materiale pentru Geografie, pe care le-am distribuit elevilor în format digital. Ea avea deja experiență cu meditarea elevilor, inclusiv a persoanelor ce susțineau examenul după mai mulți ani. În același an, a ajutat o doamnă de 40 de ani să promoveze proba de Geografie. A captat atenția elevilor încă de la primele materiale distribuite, prin îmbinarea glumelor sale cu partea tehnică.”

Irina este și cea care duce în spate marketingul editurii. E mult spus marketing, echipa nu a investit bani mulți în reclame, pentru că și-au dorit ca vânzările să crească organic. „Urmăritorii noștri s-ar aștepta să avem o echipă de marketing în spate, însă, în realitate, majoritatea clipurilor amuzante și educative de pe TikTok-ul nostru au fost realizate de către Irina. Ea a gândit rezumatele nonconformiste, ilustrate prin animații amuzante și a adus la viață personajele din opere prin intermediul inteligenței artificiale”, spune Bianca. Uite aici un exemplu realizat cu inteligența artificială – Ana, soția lui Ghiță, din nuvela „Moara cu noroc”, de Ioan Slavici, se prezintă singură.

Miruna, autoarea culegerii de Logică, este vocea din spatele reclamelor

Și realizatoarea tuturor videoclipurilor de prezentare ale culegerilor. „Miruna-Elena Grădiștean este, de asemenea, studentă la Media Digitală și a ales să redacteze culegerea de Logică, deoarece ea vede această materie ca pe un set de mecanisme: «Îndată ce îți dai seama cum funcționează, este vorba doar de repetiție și descoperirea capcanelor». Mirunei îi place să rezolve «puzzle-urile» cu care vin subiectele. A inclus în culegere informații pe care le-a descoperit pe parcursul pregătirii sale, fără a lua vreo oră de meditații: «Am vrut să împărtășesc mici secrete, mecanisme proprii, cu scopul de a-i ajuta pe elevi să găsească scurtături către răspunsuri ale subiectelor ce îi pot încurca. Doream să dezvălui concepte ce au rămas sub semnul întrebării pentru unii elevi, deoarece și eu m-am frământat din cauza lor. Logica e ușoară și o gimnastică mentală relaxantă dacă te prinzi de ea»”.

Irina și Emanuela sunt din comuna Bistra, județul Alba, iar Bianca, din comuna Galda de Jos. „Toate venim de la sat. Irina nu a fost colegă de liceu cu Emanuela, doar se cunoșteau. A fost o coincidență faptul că am găsit-o pe ea pentru a scrie culegerea de Matematică. Fusese singura elevă din județul Alba cu nota 10 la toate cele 3 materii”, precizează Bianca. Fondatoarea editurii spune că a încheiat contracte de colaborare cu clauze de confidențialitate cu ceilalți autori, motiv pentru care nu îi va menționa.

57.000 elevi știu de Bacademia

Au trecut 9 luni de când tânăra conduce Editura Bacademia. A expediat 6.000 de colete în țară și a avut doar 4 retururi. Clipurile create cu ajutorul inteligenței artificiale au peste 500.000 de vizualizări.

„Eu le-am creat înfățișări care să respecte cât mai fidel descrierea fizică din cărți, iar aceștia își spun propria caracterizare. Textul pe care personajele îl recită a fost redactat de mine de fiecare dată, pe baza culegerii de Română. Astfel, elevii știu la ce să se aștepte în privința conținutului. La finalul fiecărui clip, introducem o scurtă reclamă despre culegerile noastre. În momentul de față suntem urmăriți de 57k elevi, care ne lasă mereu comentarii pozitive, mulțumindu-ne pentru ajutorul oferit. Primim comentarii de apreciere chiar și din partea părinților și a cadrelor didactice, care se bucură că există și o metodă benefică de a folosi platforma TikTok”, spune Bianca.

Pe contul de Instagram al editurii (@bacademia.ro) au deja peste 500 recenzii postate, toate pozitive. Culegerile sunt comandate și de cadrele didactice, care spun că le utilizează în cadrul meditațiilor private sau chiar la clasă. Am primit de nenumărate ori comenzi pentru clase întregi. Până la urmă, acesta a fost și scopul nostru. Nu ne-am dorit niciodată să concurăm cu profesorii, ci ca aceștia să ia în considerare și noua metodă de a învăța. Considerăm că ar trebui să se «aplece» mai mult spre ce doresc elevii din ziua de astăzi iar noi suntem aici să oferim o mână de ajutor”, concluzionează Bianca.

Alte resurse altfel pentru elevi:

  • Psihotrop. Mihai Preda, aka Psihotrop, a pus, pe când era în clasa a XII-a, mai multe opere literare care se studiază în liceu pe versuri de rapp și le-a publicat pe YouTube. Sunt și astăzi acolo și încă ajută mulți elevi care ajung la examenul de Bacalaureat. Dacă manualele Biancăi Ionescu sunt potrivite elevilor care au o memorie vizuală, proiectul lui Mihai Preda se va potrivi mănușă celor care au memorie auditivă.
  • Fițuici-bacalaureat este o altă resursă altfel pentru elevi. Pe site-ul lor găsești materiale de studiu pentru română, matematică, biologie, chimie, fizică, istorie, geografie, informatică și maghiară. Materialele sunt disponibile în limba română și în limba maghiară, în trei formate: fițuică, memorator și carte. Desigur, nu recomandăm copiatul, nici nu credem că se poate copia. Însă vă recomandăm să aruncați un ochi pe materialele acestea. O fițuică este o informație bine structurată la bază și poate fi o bună resursă de studiu.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa