Manifestul mamelor obosite fizic, emoțional și psihic!

Mihaela Călin

Mamă obosită. Arăta obosită, acea oboseală cronică, pe care o mai văzusem. Părea copleşită, îngândurată, dar mai mult obosită. Şi era normal. Avea patru copii şi toţi păreau să aibă sub 10 ani. Cel mai mic fiind un nou-născut plângea în braţele ei, fără ca motivul să aibă vreo legătură cu această ieşire la cumpărături. Aşa îşi începe istorisirea unul dintre editorii site-ului www.scarymommy.com. Continuarea o găsiţi mai jos.

Legănându-şi bebeluşul pe culoarul de alimente îngheţate, se mişca precum un zombie. Știam că nu mai dormise de ani de zile. DE ANI DE ZILE. Eu eram norocoasă pentru că mă aflăm la cumpărături fără copii. Ai mei fiind mai mari, în sfârşit culegeam roadele de a nu mai fi lipiţi de mine.

Conferința ”Mamă. Și mai mult de atât” e dedicată tuturor părinților care vor să se uite în oglindă cu drag, cu blândețe și cu încredere. Psihoterapeuți validați de comunitatea TDM vorbesc despre provocările concrete ale vieții de părinte, într-o dezbatere sinceră și realistă. Vino să le asculți pe Iulia Barca, psihoterapeut cu formare în psihoterapia cognitiv-comportamentală, Oana Nicolau, psihoterapeut de cuplu și familie, Alina Pop, psihoterapeut cu specializare în tratarea și prevenirea burnout-ului parental și pe Diana Vijulie, psiholog, instructor certificat în disciplină pozitivă. Cumpără bilete deAICI

M-am apropiat de această mamă obosită şi i-am spus: „Ai o familie frumoasă! Faci o treabă minunată să vii aici cu toţi copiii, inclusiv cu un nou-născut.” S-a oprit câteva secunde, ca şi cum s-ar fi abţinut să nu plângă. Apoi a clipit în timp ce se uita parcă prin mine, ca şi cum ar fi studiat raftul de legume congelate.

Ştiam că s-a oprit pentru a-şi ţine în frâu toate răspunsurile, pe care dorea cu adevărat să le spună şi le înlocuise cu o singură propoziţie, pe care fiecare mamă, pe care o cunosc o foloseşte în fiecare zi. Singura propoziţie înlocuitoare pentru tot ceea ce dorim să spunem cu adevărat. Ea s-a uitat pur şi simplu la mine şi a spus: „Sunt obosită”.

Ştiam exact ce a vrut să spună. Știam că asta nu înseamnă că era obosită, deoarece nu dormise bine noaptea trecută. Asta însemna că a ajuns la limita de 100%, că oboseala a atins cel mai înalt nivel – în fiecare aspect al vieţii ei actuale. Oh, cum de înţelegeam mai multe decât putea ea să-mi spună?

Mamă obosită. Ce spun mamele de fapt

Vedeţi voi, atunci când eu, tu sau orice altă mamă spune „sunt obosită” şi se adresează soţilor, prietenilor, străinilor, vecinilor, medicilor sau chiar mamelor lor, spun mult mai mult de atât.

„Sunt obosită” înseamnă că este absolut zdrobitor să fiu zilnic, singura care îi îngrijeşte pe cei mici.

„Sunt obosită” înseamnă că există momente în care cred că nu mai pot face asta nicio o secundă în plus.

„Sunt obosită” înseamnă că nu am crezut niciodată că va fi atât de greu.

„Sunt obosită” înseamnă nu numai că nu mă culc acum, dar nici măcar nu ştiu când voi mai avea ocazia să dorm. Oare când?

„Sunt obosită” înseamnă că dacă trebuie să mai tai coaja de la un singur sandviş, mai bine îmi tai mâna.

”Sunt obosită”, cuvinte care îi vin des în cap unei mame

„Sunt obosită” înseamnă că nu vreau să fac sex. Şi nu pentru că nu-mi iubesc soţul, ci pentru că nu-mi pot deconecta mintea obosită, astfel încât să-mi doresc să fac sex.

„Sunt obosită” înseamnă că nu mai am puterea mentală ca să stau la poveşti cu nimeni. Nici în supermarket, nici la locul de joacă, nici la şedinţa cu părinţii, nici în sala de aşteptare de la spital sau în altă parte, unde există alţi oameni obosiţi ca mine.

„Sunt obosită” înseamnă să nu-mi mai spuneţi că o să-mi lipsească asta într-o zi. Chiar dacă poate fi adevărat, nu vreau să aud asta chiar acum. Nu ma va ajuta.

„Sunt obosită” înseamnă că mi-e dor de mine înainte de a fi mamă. Mi-e dor de corpul meu, atitudinea, personalitatea, timpul meu liber, singurătatea mea şi multe alte lucruri, care acum sunt demult apuse şi foarte departe de normalitatea mea de azi, la care încă încerc să mă adaptez.

„Sunt obosită” înseamnă că mă întreb dacă mă voi mai simţi vreodată ca mine sau dacă această stare de epuizare va fi noua mea stare pe veci.

„Sunt obosită” înseamnă pur şi simplu că sunt obosită. Nu pot să fac foarte multe lucruri, obişnuite pentru adulţi. Ironic, dar tocmai pentru că acum sunt adultul. Sunt mamă. Sunt cea care se sacrifică.

Empatia este un sentiment de care mamele au nevoie

Am bătut-o uşor pe umăr pe acea mamă ciudată din supermarket. Nu i-am spus că totul va fi bine sau cât de binecuvântată este cu o asemena familie sau că într-o zi îi va fi dor de toate acestea. În schimb, am privit-o drept în ochii ei obosiţi. I-am zâmbit încet, am dat din cap şi i-am spus: „Te înţeleg”. Apoi ea mi-a zâmbit înapoi.

Uneori, singurul lucru pe care dorim să-l ştim noi, toţi cei „obosiţi”, este că nu suntem singurii obosiţi. Realizarea faptului că există o întreagă frăţie a mamelor obosite din punct de vedere fizic, emoţional şi mental poate aduce un sentiment de camaraderie şi uşurare. Tocmai pentru că noi, mamele ştim mai bine decât oricine altcineva ce este de fapt în spatele răspunsului „Sunt obosită”. Sperăm să depăşim această stare împreună.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa