Mamă surogat la 61 de ani. O femeie din Nebraska și-a născut propria nepoată

Roxana Ioana Ancuța
Mama surogat la 61 de ani pentru copilul rezultat din materialele genetice ale fiului ei si al cumnatei acestuia.

Maternitățile oferă, de cele mai mule ori, imagini impresionante. Mămici care aduc pe lume suflețele mult așteptate. Tătici emoționați. Bunicuțe fericite și nerăbdătoare să își cunoască și apoi crească nepoții. Dar Cecile este un caz aparte. În 2019, la cei 61 de ani, femeia, originală din Nebraska, a devenit mamă. După ce a acceptat să fie mamă surogat, a adus-o pe lume pe Uma. Fetiță rezultată în urma inseminării în uterul lui Cecile Eldge cu sperma fiului ei, Matthew, și a ovulelor surorii soțului lui Matthew.

Matthew și Eliote sunt un cuplu căsătorit de homosexuali care și-au dorit să fie părinți. Un gând și o dorință a lor care s-au materizaliat. Dar după un întreg proces aventuros de urmat. Important este că au avut parte de mult noroc. Susținerea și ajutorul persoanelor dragi din viața lor. Datorită lor au reușit să devină părinți, chiar dacă nu biologici, ai unei fetițe pe care o cresc fericiți.

Mamă surogat însărcinată cu propria nepoată

“Nu ne-am așteptat la acest parcurs. Și în nici un caz nu ne-am fi gândit vreodată că mama ar putea fi acea persoană. O mamă surogat care să rămână însărcinată cu materialul nostru genetic. Mamei îi surâdea ideea de a avea copii. Și, în același timp, de mult timp își dorea nepoți.  Așa că s-a oferit să fie mamă surogat pentru copilul meu. Era o idee aproape nebunească. Și nu îmi imaginam cum poate fi posibil așa ceva. Mama era la menopauză de mulți ani”.

“Oferta” lui Cecile de a fi mamă surogat a apărut după o primă tentativă eșuată pe care tânărul cuplu de homosexuali a avut-o cu o prietenă de familie. Tânăra acceptase ideea de a-i ajuta în demersul lor. Dar nu s-a putut implica mai mult din cauza unor probleme de sănătate. Așa că Matthew și Elliot au început să caute alte soluții. A fost momentul în care Cecile s-a oferit să îi ajute.

Aptă pentru a naște la 61 de ani. Mama surogat într-o formă fizică foarte bună

Ca multe alte cupluri LGB, Matthew și partenerul său Elliot au plecat la drum împreună cu gândul de a fi părinți. Știau că dorința lor poate deveni realitate. Existau donatorii de material genetic. Sperma lui Matthew și ovulele surorii lui Elliot. Totuși, aveau nevoie și de o mamă “gazdă”. Pe care au găsit-o într-o primă fază, dar care nu a fost compatibilă medical vorbind. Însă, surprinzător pentru Matthew și Elliot, cea care a dorit să intre în rolul mamei surogat a fost mama lui Matthey.

Mama surogat de 61 de ani, alături de fiul ei, Matthew, soțul lui, Elliot și sora lui Elliot (Photo credit Ariel Panowicz)

“Am fost reticent, când am auzit. Mama era la menopauză de vreo zece ani. Cum putea ea să ducă la bun sfârșit nașterea? Dar am mers mai departe și..am consultat un medic.” Medicul, spre uimirea lui Matthew, deși a fost șocat la început, după investigațiile necesare făcute, nu a mai considerat că ideea este nebunească. Toate investigațiile medicale făcute dovediseră că mama lui Matthew, Cecile, era foarte sănătosă și capabilă să îndeplinească acest rol.

“Este sănătoasă? (referitor la Cecile)”, a întrebat medicul. “Este”, i-a răspuns Matthew. “Are uter?”, a continuat el. “Are”, a spus Matthew. Din acel moment, Cecile a trebuit să facă o serie de teste pe care, din nou surprinzător, le-a trecut cu brio. Pe toate. “După vreo lună, medicul ne-a spus: <Dragilor, ea este femeia care va găzdui embrionul vostru>”.

“Femeile sunt de neînlocuit”

Au urmat doi ani de analize, tratamente, emoții, temeri și speranțe. “Adevărata eroină a poveștii este mama. Chiar dacă totul a plecat de la o glumă, procesul nu a fost chiar atât de simplu. Pe de altă parte, trebuie să recunosc și meritele surorii lui Elliot, soțul meu, care a acceptat, voluntar, să doneze ovulele. Nu i-am sugerat noi acest lucru. Și chiar dacă fiica mea are doi părinți bărbați, Uma este înconjurată, susținută și iubită de femei. Femei minunate”, a spus Matthew.

“Femeile au ceva special. Au ceva care este de neînlocuit. Ceva binecuvântat, vindecător și extraordinar. Și este minunat că și noi avem astfel de femei în viața noastră. Nu doar pentru noi, dar și pentru fiica noastră care se va inspira de la ele. Va avea multe de învățat. Fiica mea este rezultatul unei reuniuni de familie, dacă pot spune. Fiecare dintre noi am contribuit cu câte ceva pentru a face posibilă nașterea ei. Mătușa, bunica, prietena mea din copilărie, Laurie, care a pompat propriul lapte și l-a congelat pentru ca la momentul potrivit să o hrănească pe micuța noastră.”

Matthew, tatăl bebelușului

Dorință dar și teamă de a fi părinte

Deși Matthew nu este genul de om care să se bazeze pe alte persoane în deciziile pe care le ia, întâmplarea de față a fost, de fapt, excepția de la regulă. Se gândește cât de minunat a fost efortul comun al persoanelor dragi lui. Datorită experienței prin care a trecut, îi încurajează și pe alții, homosexuali ori nu, să urmeze această cale, dacă este nevoie.

“Recunosc că dorința de a fi părinte a fost mare. Dar la fel de mare și teama legată pe tot acest proces. Și mai ales de faptul că mă priveam cu suspiciune. Eu pe mine însumi. Nu știam dacă aș fi un tată bun. Și mai ales dacă voi reuși să creez acel univers matern pe care doar femeile sunt capabile să îl creeze. Dar în toată această călătorie am învățat că pot. Da, pot, mai ales cu ajutorul celor din jur. Ajutorul pe care eu și soțul meu l-am primit a fost un adevărat act de sacrificiu, generozitate, dragoste și implicare. Este ceva rar și extraordinar. O experiență minunată.”, a spus Matthew.

Cuplul Matthew și Elliot, părinții nebiologici ai micuței Uma (Photo credit Ariel Panowicz)

Dificultăți cu adopția Umei

Momentul nașterii Umei a fost trecut cu bine de Cecile. A născut pe cale naturală, nu a suferit niciun fel de complicații, fetița a venit pe lume într-o stare bună de sănătate, iar Cecile s-a recuperat ușor.

Tehnologia medicală, echipele de medici și autoritățile din localitatea în care trăiește cuplul au făcut acest proces cât mai ușor posibil. Dar nu același lucru se poate spune și despre legile statului Nebraska. Pe certificatul de naștere al Umei, erau trecuți ca părinți Matthew și mama lui, Cecile. Iar Elliot, partenerul lui Matthew, trebuia să o adopte pe Uma, pentru a fi și el recunoscut legal tată al ei.

Matthew și Elliot știau că procesul adopției va fi unul anevoios. Dar au reușit, până la urmă. În martie 2021, curtea supremă a statului Nebraska le-a acceptat cererea de adopție și a hotărât ca ambii bărbați (ce formează un cuplu căsătorit) o pot adopta legal pe Uma.

Povestea lor în imagini o puteți găsi pe Instagram. @the.durt.family.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa