Mamă de închiriat pentru generația Z. Salariu de 10.000 de dolari pentru a asigura hrană și haine curate unui student

Înființat în 1993, CSS este un colac de salvare pentru cei aflați departe de casă. Contra unei taxe anuale, părinții biologici se pot asigura că ai lor copii au acces la o mamă înlocuitoare, disponibilă 24/7.

Georgiana Mihalcea, redactor
mamă de închiriat
Într-o lume în care cerințele vieții de student departe de casă pot fi copleșitoare, conceptul de „mamă de închiriat” poate părea neconvențional. Sursă foto: Instagram bostoncss

Mamă de închiriat poate avea orice student american, dacă părinții lui biologici sunt dispuși să plătească 10.000 de dolari pe an. În Statele Unite, serviciile de concierge sunt de trei decenii o normalitate. Deși la noi în țară este un concept ceva mai nou, peste ocean părinții pot apela la o companie care închiriază pur și simplu oameni ce au grijă de copiii lor plecați la studii, în toate aspectele vieții: gătit, cumpărături, căutat apartament de închiriat, făcut rezervări, dar și în chestiuni mai delicate, precum problemele cu legea.

Tammy Kumin, mamă și bunică din Boston, este cea care a fondat Serviciul de concierge pentru studenți (CSS) la începutul anilor 90, în efortul de a sprijini studenții care frecventează școli în afara statelor sau a țărilor lor de origine. Cotidiadul „New York Post” i-a publicat povestea în ediția online din 2 octombrie 2023.

Povestea a început în anii 90. Sursă foto: bostoncss.com

Studenții care vin din afara statului la studii pot apela cu încredere la serviciile CSS. Contra unei sume deloc de neglijat, părinții biologici pot sta liniștiți că ai lor copii au parte de: livrări regulate de mâncare, asistență academică, rezervări pentru saloanele de înfrumusețare și spa, ajutor pentru a face rezervări pentru cină și înscriere pentru abonamente la sală, căutare de apartamente, achiziție de mobilier, planificarea petrecerilor, recomandări medicale, precum și suport bancar și pentru plata facturilor – și acestea sunt doar câteva dintre beneficiile unei mame de închiriat.

Părinte biologic a trei copii și bunică a 6 nepoți, Tammy Boston este și „mamă de împrumut”, care face totul pentru copiii săi „adoptivi”, deși a ajuns la venerabila vârstă de șaptezeci de ani. Printre cele mai importante misiuni au fost eliberarea pe cauțiune a unui tânăr dintr-o închisoare din Miami și prezența la camera de gardă a unui spital din  New York, când un student aflat în grija sa a fost luat cu ambulanța la primele ore ale unei zile.

„Mama de închiriat” stă la dispoziția „copiilor” 24/24 de ore

Sunt o mamă departe de mamă – un sistem de sprijin total pentru studenți. Avem copii în școli pre-internat, școli-internat sau colegiu și ne îngrijim de nevoile lor practice, de nevoile medicale, de nevoile de sănătate mintală și nu numai”, a declarat Kumin, fondatorul Serviciului de Concierge pentru Studenți (CSS), pentru The Post.

Kumin a lansat serviciul de concierge în 1993, dorind să ofere o mână de ajutor atât studenților americani, cât și celor internaționali din nord-estul Statelor Unite. Costul este de 10.000 dolari pentru un an universitar.

De la birourile CCS din Massachusetts, Kumin și echipa ei de patru „mame”, care împart în mod egal responsabilitățile clienților lor, sunt de gardă pentru studenți 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână, gata să acționeze ca „părinte înlocuitor” atunci când mama și tatăl biologici al copilului se află în alte state americane sau, în unele cazuri, chiar peste ocean.

Între timp, serviciul s-a extins, iar pentru cei care studiază în afara zonei Boston, mamele angajate își trimit personalul pentru a îndeplini cereri de bază, cum ar fi cumpărături sau spălătorie. Pentru problemele de amploare, se deplasează personal fondatoarele CSS.

Tammy (Tamara) Kumin are 70 de ani, dar răspunde la orice oră la solicitările studenților pe care îi are în grijă. Sursă foto: bostoncss.com

Sunt tot felul de lucruri care apar pentru copiii ce învață departe de casă și noi suntem acolo pentru ei și ei știu asta. Se simt perfect confortabil să ne spună de ce au nevoie. Noi știm cu toții exact ce se întâmplă cu fiecare copil, cum trăiește, familiile lor, totul.

Tammy Kumin

Cu toate acestea, treaba ei nu este să înlocuiască mama unui adult tânăr. În schimb, ea spune că este doar „o extensie a iubirii mamei lor”.

Americanii, inventatorii închirierilor umane

Acest serviciu nu este singurul care presupune închirierea oamenilor pentru diverse servicii din Statele Unite. Un alt exemplu este cel al lui Jen Glantz, în vârstă de 34 de ani, o domnișoară de onoare profesionistă, care poate fi închiriată pe postul de cea mai bună prietenă a miresei în ziua cea mare, pentru 2.500 de dolari. În Mexic, creatorul de conținut Kiirmy câștigă nici mai mult nici mai puțin de 12.000 de dolari pe lună cu servicii de „prieten de închiriat”.

Studenții rămân atașași de mamele închiriate și după trecerea anilor

Chiar dacă în urmă cu 30 de ani, când s-a lansat acest proiect, nu existau mijloacele online de promovare, mamele de închiriat aveau și câte 30 de copii în grijă pe an. Majoritatea acestora au păstrat legătura cu ele și după terminarea studiilor.

Salman Al Kabbani, în vârstă de 36 de ani, care locuiește acum în centrul orașului Manhattan, spune pentru The Post că mama Kumin și celelalte mame i-au oferit suport emoțional atunci când s-au mutat pentru prima dată în America din Arabia Saudită, în 2003, la frageda vârstă de 16 ani. 

Am venit în SUA pentru a merge la internatul Tilton din New Hampshire, iar Tammy și mamele au făcut o treabă grozavă făcându-mă să mă simt ca într-o familie. Am aplecat la serviciile lor timp de 10 ani, pe perioada liceului și a facultății. Eu și alți câțiva studenți mergeam la casa mamei și ne aștepta cu mese gătite ca acasă. Mereu aveam la cine să apelez pentru orice problemă, cu cine să discut. Chiar și când a trebuit să mă operez, întâi am sunat-o pe Kumin, apoi pe mama mea.

Salman Al Kabbani, beneficiar CSS
Tommy Palmer a beneficiat de serviciile CSS timp de 10 ani. Sursă foto: Instabgram bostoncss

Alexander Hochberg, în vârstă de 18 ani, și mama sa Jacqui, din Upper East Side, au declarat că sprijinul moral oferit de grupul de mame de închiriat a făcut ca învățarea departe de casă să fie o o experiență reușită.

Dacă îmi era dor de casă sau aveam nevoie de o tunsoare sau de sprijin moral, iar părinții mei erau la patru ore distanță, la New York, Tammy era acolo în 15 minute”, a spus Alexander. „În sărbătorile evreiești, dacă nu puteam ajunge acasă, ea mă invita să fiu cu familia ei.”

El și fratele său mai mare, Harrison, acum în vârstă de 20 de ani, au devenit pentru prima dată clienți CSS când erau pre-adolescenți și au mers la școala pre-internat din New England, în 2017. Chiar dacă familia nu mai folosește serviciul, deoarece băieții își pot purta acum singuri de grijă, Kumin este încă prezentă în viața lor, ca un adevărat membru al familiei.  

Chiar și după ce copiii mei au ieșit din program, Tammy mergea cu mașina la internatul lor și îi vizita sau asista la meciurile lor de baschet”, a spus Jacqui, director de marketing sportiv, pentru The Post. „Îi pasă cu adevărat de ei și asta este confortabil pentru mine, ca părinte.”

Relația cu mama de închiriat continuă și după expirarea contractului. Timpul de calitate, ca în familie, nu are preț. Sursă foto: Instagram bostoncss

Bineînțeles că au existat și „guri rele”, care au afirmat că o mamă de închiriat ar putea încetini procesul de maturizare și de dezvoltare a autonomiei personale. Kumin are o singură replică pentru contestatari: „Noi nu suntem aici să limităm studenții sau să-i spionăm pentru părinții lor. Suntem aici ca prieteni de-a lungul vieții, oferindu-le copiilor și familiilor liniște sufletească.”

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa