Clotilde Armand a născut șase copii, dar doi au murit la câțiva ani distanță. „La patru luni, Ondine nu s-a mai trezit din somn”

Theodora Fintescu, redactor
clotilde armand mama
Clotilde Armand are trei fete și un băiat.

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 al Capitalei, este mama a patru copii, trei fete și un băiat. Înainte de a se muta în România, ea a pierdut două fetițe: prima a murit în somn, de sindromul morții subite, iar cea de-a doua la 10 ani, accidentată pe trecerea de pietoni de un motociclist.

Clotilde Armand are 52 de ani, s-a născut în orașul Pointe-a- Pitre din Franța și a obținut diploma de inginer după ce a studiat la Ecole Centrale de Paris. A urmat apoi studii de Master la Massachusetts Institute of Technology din SUA, unde s-a specializat în „Inginerie Oceanică” și „Tehnologie și Politică”. În timpul studiilor l-a cunoscut pe Sergiu Moroianu, care era doctorand în matematică la MIT.

Clotilde Armand și soțul ei, Sergiu Moroianu.

Cei doi s-au căsătorit în 1997, iar în 1999 au venit în România. Cuplul a avut 6 copii, toți născuți natural, în patru țări diferite: SUA, Franța, Germania și România (la Maternitatea „Giulești”). În cartea autobiografică pe care a scris-o, și care se numește „Am ales România”, Clotilde Armand vorbește despre cele două episoade dramatice care au marcat viața familiei ei: moartea bebelușului Ondine și cea a Clarei.

Redăm mai jos pasajele despre cele două evenimente:

“Când s-a născut Ondine, am înțeles ca toți bebelușii mei vor semăna între ei. Numai prin felul în care îi înfășam ca bebeluși îi vom recunoaște mai târziu în poze. Când a venit vara, am plecat la părinții mei să o botezăm pe Ondine. Eram toți fericiți, am mâncat drajeurile tradiționale, cum este obiceiul la botezuri în Franța. O săptămână mai târziu, Ondine nu s-a mai trezit din somn. Se apropia de patru luni. Medicii au făcut o autopsie completă și concluzia a fost că a murit de sindromul morții subite a sugarului. A fost primul nostru șoc puternic din viață. Nici nu știam că se poate întâmpla acest lucru”. 

”Un gol imens și nicio speranță”

După moartea bebelușului, Clotilde a simțit că nu-și va reveni niciodată, că perioada fericită pentru familia ei s-a încheiat. ”Evident, trebuia să continuăm să trăim, pentru că îi aveam pe ceilalţi copii ai noştri, dar credeam că nu vom putea fi fericiţi şi plini de energie din nou. Îmi amintesc precis sentimentul meu de atunci: cel de datorie faţă de copiii noştri, aici şi acum, într-un prezent îngheţat, şi nimic altceva, adică un gol imens, complet, fără speranţă şi fără niciun alt orizont”, a mărturisit ea.

La câțiva ani după moartea lui Ondine, familia a trecut din nou printr-un șoc. Clara, fetița lor de 10 ani, a fost lovită pe trecerea de pietoni de un motociclist. Bărbatul, tatăl a doi copii, mergea să semneze actele de divorț și la momentul impactului avea în jur de 100 de km pe oră. În cartea menționată mai sus, Clotilde Armand le transmite copiilor acestuia că tatăl lor a încercat să evite impactul, dar nu a reușit.

A murit la doi pași de casă

“Voia să aibă opiniile ei și să se ducă liberă oriunde. Magazinul ei favorit la Versailles era o librărie, în care găseai și cărți, și hârtie colorată, și creioane… Clara își petrecea mult timp acolo să-și aleagă lecturile… A fost pe 26 septembrie, în jurul orei 18:00. Pe un imens bulevard care ține de la castel până la ieșirea din oraș spre Paris. A fost lovită de un motociclist care se grăbea. Avea o motocicleta Mitsubishi, cea mai puternică de pe piața, așa mi-a spus polițistul. Era singura traversare pe care Clara trebuia să o facă în fiecare zi. Motociclistul se grăbea spre avocatul lui pentru procesul de divorț. Avea 32 de ani și doi copii. A vrut s-o evite pe Clara când a văzut-o în fața lui pe trecerea de pietoni. O spun pentru copiii lui. Vreau să știe acest lucru. A încercat. Prea târziu. Prea repede. 100 de kilometri pe oră, la atât i-a fost estimată viteza. Au murit amândoi în fața tuturor elevilor și studenților care se găseau în jur. La doi pași de casă”. 

După accident, tot ce au reușit să facă cei doi soți, aflați din nou în șoc, a fost să nege realitatea. Apoi, Clotilde, care spune despre ea că este ”catolică practicantă”, a început să se consoleze cu gândul că are o familie pe pământ, și una în ceruri. ”M-am gândit că avem o parte din familie pe pământ şi o parte în ceruri, o parte care ne aşteaptă şi pe noi. M-am gândit că ne vom ruga mult şi, prin rugăciune, prin împărtăşanie, prin mintea noastră, vom fi mereu împreună şi va fi ca înainte. Vom vorbi cu ea aşa, normal, în viaţă de zi cu zi. La început voiam să-i pun masă Clarei cu noi şi îmi amintesc cât de mult am suferit şi am plâns când Sergiu a refuzat categoric să-i pun pantofii sub bradul de Crăciun. În amintirea Clarei, dau fiecărui copil câte un lucru de-al ei, pentru că aşa făcea ea: dădea cadouri tuturor”, a mărturisit ea.

Copiii lui Clotilde Armand și ai lui Sergiu Moroianu

Părinții Clotilde și Sergiu au fost întotdeauna preocupați de siguranța copiilor. După moartea celor două fetițe, Clotilde spune că siguranța lor a devenit o obsesie. Spre exemplu, nu călătoreau niciodată în mașini care nu aveau scaune speciale pentru copii, nici măcar când copiii crescuseră deja.

Clotilde Armand, alături de familia ei.

În 2018, când organizația ”Studenți pentru Viață” a organizat marșul anti avort, Clotilde Armand a fost unul dintre participanți. „Eu vin dintr-o familie privilegiată, am avut sprijinul de care am avut nevoie. Sunt însă foarte multe femei care n-au acest ajutor, acest sprijin. Noi vrem să le spunem acestor femei că ne gândim la ele”, a declarat ea atunci. „M-am întâlnit cu multe femei din România care au nevoie de sprijinul nostru, al societății. Sunt femei în criză, în criză de sarcină, care vor face ce vor, dar au nevoie de sprijin. Eu vreau să spun că suntem cu ele, că putem să le susținem”, a mai spus ea.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa