Misterioasa dispariție a lui Madelaine, fetita a cărei căutare nu s-a încheiat după 13 ani. A apărut un nou suspect

Cristina Călin, redactor
madelaine mccann

Madelaine McCann a dispărut pe 3 mai 2007 dintr-un hotel din Praia de Luz din Portugalia, unde era în vacanță cu părinții săi. De atunci au fost făcute mii de speculații cu privire la ce s-a întâmplat în acea seară, iar pe listele polițiștilor s-au perindat sute de suspecți. Toate investigațiile au rămas în aer, iar pe micuța Madelaine, care acum ar avea 17 ani, nu a mai văzut-o nimeni de atunci.

Poliția din Portugalia nu a închis dosarul dispariției fetei și spune că are dovezi importante de la omologii ei din Germania. Acolo a fost încarcerat recent un bărbat de 43 de ani, Christian Bruckner, care a devenit principalul suspect în cazul dispației britanicei Madelaine McCann.

Bărbatul este condamnat pentru pedofilie și potrivit polițiștilor din Portugalia și Germania se afla în zona în care era cazată familia McCann în seara în care a dispărut fetița. Un oficial al poliției din Portugalia care a avut acces la dosarul suspectului din Germania a declarat pentru BBC că dovezile sunt ”foarte imporante” și ”semnificative”. De aceea, Christian Bruckner a fost introdus pe lista scurtă a suspecților.

madelaine mccann
Fotografia fetiței folosită în aproape toate campaniile pentru găsirea ei

Suspectul din Germania a locuit o perioadă foarte lungă în Portugalia

Potrivit BBC atât poliția britanică, din țara de origine a fetei dispărute, cât și cea portugheză, țara unde a avut loc evenimentul, știau de mai bine de un an de existența acestui bărbat aflat în închisoare în Germania, dar s-au mișcat foarte încet.

Din dosar reiese că suspectul a fost descris de vecini ca fiind agresiv, genul de persoană în care nu poți să ai încredere. Mai mult, a locuit într-un apartament de unde a plecat fără să plătească chiria, lăsându-l în paragină. Faptele s-au întâmplat cu doi ani înainte de dispariția britanicei, însă sunt relevante pentru a descrie personalitatea bărbatului.

Poliția germană știa despre el din 2013

Potrivit presei britanice, bărbatul se afla în vizorul poliției germane încă din 2013, când l-au atenționat că fac investigații legate de dispariția fetiței britanice, iar el este suspect. Același lucru a relatat și presa din Germania. Potrivit publicației Der Spiegel, Bruckner ar fi primit pe 3 noiembrie 2013 o scrisoare de la poliție în care era invitat la secție pentru a fi intervievat în legătură cu dispariția lui Madelaine McCann. Mai târziu, oficialii din Braunschweig, unde locuia la acea vreme bărbatul, au recunoscut că au făcut o greșeală.

Atunci s-au sesizat din oficiu, dar au acționat mult prea repede. Suspectul era pe o listă de infractori sexuali, iar faptul că s-a aflat în zonă în perioada dispariției fetei, a fost suficient în acel moment. Mai mult, poliția germană l-a recunoscut într-un portret robot făcut de colegii din Portugalia după semnalmente date de Kate McCann, care a spus că a văzut un bărbat dubios în resort în seara în care fiica ei a dispărut.

Atunci când oficiali ai poliției germane au anunțat că au dovezi care arată că fetița a fost ucisă au fost tratați cu precauție de colegii lor portughezi și britanici, care investigau de mai bine de 10 ani cazul. De-a lungul timpului, au fost o mulțime de contre și între investigatorii din Marea Britanie și cei din Portugalia. Cei din urmă cred că pista oferită de germani, intrați de curând în acest dosar, este cât de poate de verosimilă, așa încât nu doresc să să renunțe la ea.

Încă nu poate fi judecat pentru că nu sunt dovezi suficiente

Totuși, dovezile împotriva lui Christian Bruckner nu sunt atât de puternice încât acesta să poată fi trimis în fața unui complet de judecată. Polițiștii spun că bărbatul a locuit în mod constant în Algrave, Portugalia, între 1995 și 2007, timp în care a lucrat în turism, dar a și comis o serie de furturi din hoteluri și a intrat în lumea drogurilor.

În acest moment este în închisoare, în Kiel, Germania, fiind extrădat din Portugalia în 2017. În 2019 a primit o sentință de 7 ani de închisoare pentru că în 2005 a violat o femeie de 72 de ani din SUA, în același resort de unde a dispărut și Madelaine.

Între timp, poliția britanică tratează cazul ca unul de persoane dispărute, pentru că nu există dovezi clare nici că fetița trăiește, dar nici că a fost ucisă. Până acum investigația cu privire la Madelaine McCann a costat poliția din mai multe state din Europa peste 11 milioane de lire sterline.

Filmul dispației britanicei Madelaine McCann

Pe 28 aprilie 2007, Kate și Gerry McCann împreună cu cei trei copii ai lor, Madelaine, Amelie și Sean, au ajuns la Complexul Ocean Club din stațiunea Praia da Luz din Portugalia pentru a petrecere vacanța. În seara următoare cuplul merge cu alți adulți la unul dintre restaurantele din resort, aflat la 50 m de camera în care dormeau copiii, pentru a lua cina.

familia mccann
Familia McCann înainte de dispariția fetei lor mai mari, Madelaine

În zilele următoare copiii merg la un club destinat acestora din interiorul resortului în timp ce părinții iau lecții de tenis.

Pe 3 mai, ziua dispariției, la micul-dejun Madelaine îi întreabă pe părinți unde pleacă seara, pentru că ea se trezește și plânge dacă nu îi vede în cameră. Kate și Gerry hotărăsc să treacă mai des prin cameră pentru a vedea ce fac cei mici. Seara, mama îi pregătește pe cei 3 copii pentru somn, iar soțul ei merge să mai joace tenis.

La ora 19.00, când Gerry se întoarce, femeia îi citea lui Madelaine o poveste, iar gemenii erau într-un pătuț pliabil lângă cel al fetei mai mari. Trag draperiile și închid geamurile de la parterul apartamentului, lasă ușa întredeschisă și merg să mănânce la 20.30 împreună cu alți adulți. La 21.05 tatăl se întoarce să vadă ce fac cei mici și constată că ușa este în altă poziție decât au lăsat-o ei la plecare. Totuși, constată că toți cei 3 copii dorm și se întoarce la restaurant.

La 21.15, Jane Tanner, un alt adult din grup merge în camera ei să vadă ce fac copiii ei, pe care îi lăsase dormind. Vede un bărbat cărând în brațe un copil adormit, lângă apartamentul familiei McCann. 7 ani mai târziu poliția britanică conchide că era vorba despre un angajat al hotelului care își ducea acasă copilul de la creșa pusă la dispoziție de resort pentru micuții celor care lucrau acolo.

La 21.30 un prieten din grup se oferă să meargă în camera familiei McCann pentru a vedea dacă nu cumva s-au trezit copiii. Apartamentul lui era lângă și voia să se uite și la copiii lui. Se întoarce și spune că totul este în regulă.

La 22.00 Kate McCann termină de mâncat și se întoarce în camera de hotel. Constată că ușa este deschisă și mai mult și își dă seama că Madelaine nu mai este în pătuțul ei. Dă alarma în hotel.

Toată lumea a fost suspectă la un moment dat

Pe 4 mai, poliția din Portugalia începe investigația. Părinții fac un apel disperat la toți cei care știu ceva să îi contacteze. O zi mai târziu, autoritățile spun că fetița a fost răpită, dar că este în viață.

Pe 14 mai, menționează și că au un suspect, pe Robert Murat, un bărbat cu dublă cetățenie anglo-portugheză. Câteva luni mai târziu, pe 6 august, un ziar din Portugalia, titrează că s-au găsit cu ajutorul unui câine de vânătoare, urme de sânge în camera de hotel în care a stat familia McCann. Pe 11 august, la exact 100 de zile de dipariție, poliția anunță că ia în calcul posibilitatea ca Madelaine să fi fost ucisă.

Pe 7 septembrie, cei doi părinți sunt trecuți oficial pe lista de suspecți. Două zile mai târziu se întorc în Anglia împreună cu gemenii lor de 2 ani, Amelie și Sean. Pe 2 octombrie, Goncalo Amaral, cel care se ocupa de caz a fost destituit pentru că a criticat poliția britanică într-un interviu acordat presei portugheze.

Pe 7 aprilie 2008, Paulo Rebelo, polițistul portughez care a preluat cazul, zboară în Marea Britanie, pentru a-i intervieva din nou pe cei 7 prieteni ai familie McCann care au participat la cina din seara dispației fetei.

Pe 21 iulie sunt retrase toate acuzațiile împotriva soților McCann și ale lui Robert Murat. Părinții fetei primiseră despăgubiri morale de 500.000 de lire sterline de la o publicație britanică pentru articole defăimătoare, iar Murat 600.000 de la un grup de 4 ziare din aceleași motive.

Cum ar fi arăta Madelaine McCann la 9 ani
Cum ar fi arăta Madelaine McCann la 9 ani

Pe 24 martie 2009 Gerry McCann se întoarce în Portugalia pentru a face un nou apel pentru ajutor. Filmează și un clip în care reface cele întâmplate în noaptea în care a dispărut fiica sa.

Dispariția fetiței Madelaine McCann, subiect de cărți și filme

În mai 2011, soții McCann lansează o carte despre dispației fiicei lor. Doi ani mai târziu, investigația ajunge în Noua Zeelandă unde este descoperit trupul unei fetițe cu semnalmentele lui Madelaine, dar după probele ADN se dovedește că nu era ea.

În anii ce au urmat au mai fost urmate zeci de piste care până la urmă nu au dus nicăieri. Poliția britanică a jucat ping-pong cu cea portugheză dând vina unii pe alții pentru că dosarul nu a avut nicio rezolvare. Tot felul de voci au apărut public susținând teorii, acuzând părinții de neglijență, anunțând că au văzut fetița în diverse locuri din lume.

Cazul dispariției britanicei Madelaine McCann este atât de intrigant încât a devenit și subiect de documentar pentru Netflix. În 2019 a fost lansată o serie care prezintă interviuri și fapte, dar părinții nu au vrut să fie implicați.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa