Lucruri pe care doar o mamă de fată le știe

Laura Bogaciu, redactor
relația mamă fiica
Mama este pentru fiică ghid, mentor, coechipier și partener de încredere. FOTO: Shutterstock

Mamele au niște simțuri speciale. Niște senzori, antene, ceva de genul. Altfel nu se explică de ce simt și știu atâtea lucruri când e vorba despre copiii lor. Cât despre mame și fiice, între ele există înțelegeri tacite în care nimeni nu poate pătrunde, secrete bine ferecate, susținere și alianțe. Iată câteva lucruri (doar câteva!) pe care numai mamele de fete le știu! Iar dacă ești (și) mamă de băiat, nu rata articolul nostru despre lucruri pe care doar o mamă de băiat le știe.

La o anumită vârstă, cea mai frumoasă culoare este roz!

Pe la 4, 5 ani, totul în viața unei fetițe e roz. Că e rochiță sau fustiță, că e lenjerie pentru pat, poneiul de pluș sau ghiozdanul pentru grădiniță, dacă e roz este frumos! Chiar și atunci când fetița refuză să poarte căciulă, dacă este roz, are mari șanse să fie acceptată. Și nu e deloc puțin lucru!

Fardurile nu sunt niciodată prea multe

Mama este deseori primul „profesor” de hairstyle și make-up. Ea le învață pe fiice secretele îngrijirii pielii și părului, ea îi va împărtăși tainele machiajului. Aceste momente de cochetărie creează legături speciale și întăresc nu numai relația lor, dar și încrederea fiicei în sine. Și mama de fată mai știe ceva: fardurile nu sunt niciodată destule! Întotdeauna mai este loc de-un gloss, de un rimel…

Secretele împărtășite sunt strașnic păstrate

Când fiica îi dezvăluie mamei un secret, acesta va fi păstrat cu sfințenie. Altfel, mama știe că încrederea fiicei va fi puternic zdruncinată și nu va mai exista un alt prilej să-i facă mărturisiri, alegând să păstreze secretele pentru ea sau să le împărtășească doar celei mai bune prietene.

„Nu mi-e foame!” înseamnă „Vreau să slăbesc!”

În adolescență, fetele devin obsedate de greutatea lor și de diete, iar de multe ori nici măcar nu este cazul. Mamele pot înțelege acest lucru foarte bine, pentru că ele însele sunt cu ochii pe cântar. De aceea, din spirit de frondă și pentru a-i susține fiicei efortul, o mamă adesea este tentată să țină și ea același regim, pentru a fi două în aceeași barcă și pentru a se încuraja reciproc.

Mamele înțeleg emoțiile și fără să fie descrise în cuvinte

Mama înțelege cel mai bine emoțiile fiicei, chiar și atunci când ele nu sunt verbalizate, având capacitatea de a citi subtilitățile limbajului nonverbal, de a oferi sprijin și confort. Conexiunea mamă-fiică este una profundă și intuitivă, care transcede simpla relație mamă-copil. Mama este pentru fiică ghid, mentor, coechipier și partener de încredere. Aceste aspecte intime și personale definesc legătura specială dintre ele și contribuie la dezvoltarea unei relații puternice și durabile pe parcursul vieții.

Antrenor pentru bătălia cu gura lumii

Mama își poate ajuta fiica să facă față presiunilor și standardelor nerealiste ale societății în ceea ce privește aspectul fizic, performanța academică sau cariera. Ea îi poate oferi perspectivă și sprijin pentru a-și păstra autenticitatea și a-și urma propriile visuri și aspirații, indiferent de așteptările impuse de societate.

Detectează cu precizie fiorii iubirii

Când fiica se îndrăgostește, mama va ști acest lucru poate chiar înaintea ei. Asta pentru că recunoaște toate semnele: privirea melancolică, muzica pe care o ascultă fiica, faptul că uneori este ușor distrată, tristețea sau veselia aparent inexplicabile, orele petrecute în conversații telefonice sau zecile de mesaje pe care le dă și primește zilnic. O mamă știe și că atunci când fiica ei suferă din dragoste, predicile plictisitoare nu sunt de folos. Oricum nu le va auzi, oricum nu îi va da dreptate și oricum nu va ține cont de ce i se spune. Cel mai bun lucru pe care îl va putea face pentru fiica ei va fi să o îmbrățișeze strans, să o lase să plângă, să-i șteargă lacrimile și să aștepte să treacă furtuna.

Mama este totodată și unul dintre primii mentori în educația sexuală a fiicei sale. Ea poate oferi informații corecte și relevante despre sexualitate, contracepție și prevenirea bolilor cu transmitere sexuală, fiind persoana cea mai apropiată și de încredere.

Înțelege de ce uneori… nu se înțeleg

În perioada din lună în care fluctuațiile hormonale o fac pe fată de nerecunoscut, mama înțelege. Știe de ce fiica e nervoasă, de ce îi sare țandăra din senin, de ce nimeni și nimic nu îi poate intra în voie. Mama de fată știe că în acele zile nu sunt excluse tensiunile, dar știe și antidotul care poate să calmeze spiritele: ceva dulce.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa