Povestea lui Dănuț, un copil din lista de copii greu adoptabili

Știi că nu trebuie să aștepți ani ca să adopți un copil? Îl poți adopta chiar și a doua zi după ce ai obținut atestatul.

Laura Pascu, redactor
Povestea lui Dănuț Clopotel
Dănuț, alături de noua lui familie

Știi că nu trebuie să aștepți ani ca să adopți un copil? Îl poți adopta chiar și a doua zi după ce ai obținut atestatul, dacă alegi din lista de copii greu adoptabili. Iată povestea unei familii din Iași care a adoptat un astfel de copil!

Am precizat aici care sunt pașii pentru a adopta un copil, iar conform procedurii, după ce ai obținut atestatul te poți înscrie pentru vizionarea Profilului Public al copiilor adoptabili.

Tot ce avea nevoie erau niște părinți iubitori

Narcisa și soțul ei sunt printre puținii care au decis că vor să vadă lista după ce au obținut atestatul. Soțul ei își dorea o fetiță, ea își dorea un copil, și nu conta cum era. S-au dus în ianuarie 2020 la lista copiilor cu gândul că, dacă tot îl aleg ei, să fie fetiță. Nu au găsit fetiță, dar gândul ei a rămas la un băiețel care avea multe diagnostice și un anume grad de handicap. Soțul nici nu a vrut să audă. În fișă erau trecute multe boli: toxoplasmoză congenitală, galactozomie, hepatita B congenitală, nu vorbea, plus încadrarea cu grad de handicap. Asistenta socială nu i-a încurajat deloc.

A venit apoi pandemia și nu au mai putut vedea lista, dar gândul ei era tot la Dănuț. 6 luni tot la Dănuț s-a gândit. Zilnic. Abia în septembrie 2021 au reușit să se mai programeze iar la lista, dar nu a mers softul Direcției în ziua respectivă. L-a convins pe soț să încerce să mai verifice o dată dacă totuși Dănuț mai este în listă. Era.

CITEȘTE ȘI Copil adoptat de o mamă singură. „Pentru mine a fost atât de simplu să adopt, de parcă destinul s-a grăbit să ne aducă împreună”

– Hai să îl vedem totuși! Știu că nu este ceea ce îți dorești, dar pentru liniștea mea sufletească aș vrea să îl văd.

S-au dus apoi să îl vadă. S-au speriat și mai tare de diagnostice, avea certificat de handicap, era trecut retard în toate fișele medicale. Dar a fost dragoste la prima vedere între soț și Dănuț. Surprinzător!

S-au dus într-o zi de vineri și răspunsul trebuia dat până luni. Asistenta maternală i-a rugat ca indiferent de răspuns, dacă o pot ajuta și pe ea să îl ducă la doctor luni pe copil pentru că trebuia reînnoit certificatul de handicap.

„După ce ne-am luat atestatul ne-am hotărât să ne programam la DGASPC ca să vedem Profilul Public al copiilor adoptabili. Sau lista de copii greu adoptabili, după cum i se spunea în trecut. S-a renunțat la acea denumire pentru că părea că acolo sunt copii cu probleme. Nu sunt copii cu probleme, ci copii care nu au fost adoptați de nimeni o perioadă”.

Narcisa Clopoțel, mama adoptivă a lui Dănuț

În weekend căutau un scaunel de mașină de împrumut pentru a putea duce copilul la spital, și atunci soțul i-a zis:

– Mai bine hai să cumpărăm unul pentru că vom avea nevoie!

A fost momentul deciziei și consideră că a fost cea mai bună decizie din viața lor. La spital nu i s-a mai prelungit certificatul de handicap pentru că a considerat evaluatorul că nu mai este nevoie. Toate diagnosticele au picat pe rând. La început s-au descurcat prin semne pentru ca nu vorbea, dar acum totul este minunat în noua lor familie de trei.

De fapt, Dănuț avea nevoie doar de niște părinți care să îl iubească.

CITEȘTE ȘI Distanță mică între sarcini. „Am 20 de ani, 3 copilași și aș vrea să mai adopt unul”

Acum, Dănuț are aproape 6 ani și îi place matematica deja. E foarte fericit să spuna mama mea și tata meu. Și o spune pe un ton foarte mândru de el.

Ce este Profilul Public al Copiilor Adoptabili

Acest profil public este, de fapt, o secțiune distinctă în cadrul Registrului Național De Adopții, unde fiecare profil de copil conține o fotografie actuală a copilului și informații despre acesta cu privire la vârstă, domiciliu, nevoi și probleme de sănătate, emoționale sau educaționale, dar și trăsături de personalitate, interese, abilități și aptitudini. De asemeni, este menționat dacă are frați în sistem și dacă poate fi adoptat singur sau împreună cu frații săi.

„Profilul Public se numea până acum ceva vreme Lista Copiilor Greu Adoptabili. Și întrucât avea aceasta denumire greu digerabilă pentru oricine și toți părinții se gândeau că acolo sunt copiii pe care nu i-a vrut nimeni, autoritatile s-au gândit să îi pună numele de Profilul Public al Copilului Adoptabil”.

Rodica Ritivoiu, Șef Serviciu Adopții DGASPC Sector 3.

Poate fi accesat doar de persoanele/ familiile atestate, pe bază de programare, la sediul direcției de unde și-au luat atestatul.

În funcție de județ și de direcție, poți să vezi mai repede sau mai greu această bază de date. Unii se pot programa într-o săptămână, alții în două luni.

Ce fel de copii găsim în Profilul Public?

Conform legii 273/2004 privind procedura adopției republicată, cu modificările și completările ulterioare, în profilul public sunt incluși copiii adoptabili pentru care:

  • timp de 6 luni de când copilul a devenit adoptabil nu s-a inițiat potrivirea practică,
  • timp de 6 luni de când copilul a devenit adoptabil deși a fost inițiată etapa potrivirii practice, aceasta a eșuat,
  • timp de 6 luni de când copilul a devenit adoptabil deși a fost pronunțată o hotărâre de încredințare în vederea adopției, aceasta a fost revocată.
  • copiii pentru care lista generată din registrul național de adopții, conform criteriilor prevăzute în lege nu conțin timp de 3 luni consecutiv nici un adoptator/familie adoptatoare atestată.

Nu toți cei care obțin atestatul se duc să vadă profilul public

„Deși familiile sunt informate și încurajate cu privire la consultarea profilului public din perioada de evaluare, nu toți își doresc să vadă această listă, din varii motive. Există chiar un procent scăzut deși la nivelul Direcției avem cazuri fericite când familiile au identificat în profil copii pe care ulterior i-au adoptat.

Dar acest profil public este un lucru benefic întrucât familiile aici pot avea primul contact cu copiii adoptabili, cu realitatea sistemului de protecție pentru aceștia. Profilul public este o șansă în plus atât pentru familiile atestate de a identifica un copil, dar și pentru copiii aflați în profil de a fi adoptati de o familie.

Este important de știut că adoptatorul/familia adoptatoare poate consulta informațiile oricărui copil inclus în profilul public, indiferent de criteriile de potrivire menționate în raportul final de evaluare ( vârstă, sex, număr de copii)”, mai spune Rodica Ritivoiu de la DGASPC Sector 3.

Trebuie totuși să înțelegem că dacă am fost să consultăm profilul public al copiilor, nu se oprește procedura din căutarea copilului dorit conform criteriilor din raportul de evaluare inițial.

CITEȘTE ȘI: Beneficiile angajaților care au copii în 2022. Care sunt cele oferite prin lege și ce pot oferi angajatorii

Cum alegi copilul din listă

– alege județe unde crezi că te poți deplasa ușor. Nu uita că vei face acolo mai multe vizite, între 4 și 20 de vizite până îl poți lua acasă.

– după ce decizi pe care dintre copiii din listă îl consideri „perfect match”, acel copil va fi blocat, în sensul că până dai tu decizia finală alți părinți nu îl mai pot vedea. Iar tu vei putea primi mai multe informații despre acel copil.

– chiar dacă în raportul tău de evaluare atestatul este pentru un singur copil, dacă decizi să apelezi la listă poți să iei și frați care au adopția deschisă împreună. La fel, dacă ai optat pentru fetiță și aici găsești un băiețel, cum a făcut Narcisa din povestea de mai sus.

– nu este obligatoriu să îți găsești copilul la prima vizită la listă. Te poți reprograma de câte ori vrei până îți găsești copilul.

– din experiența Narcisei și nu numai, pot să îți spun că nu trebuie să iei de bune fișele și problemele de sănătate ale copilului. Întreabă un medic, cere analize suplimentare (ai acest drept).

– dacă ai decis să vezi un copil, încearcă să îl vezi și să decizi cât mai repede. Deși ai 7 zile la dispoziție, toate zilele în care tu ții copilul blocat îi scad șansa de a fi adoptat de altă familie. Asta nu scrie în lege, dar mie personal așa mi se pare corect.

Prima întâlnire cu potențialul tău viitor copil

  • Vei fi prezentat ca fiind prieten al asistentului maternal
  • Vei vedea copilul în mediul lui de viață
  • Poți solicita informații despre copil, fișe medicale, fotografii mai vechi sau orice crezi că te-ar putea interesa. Nu cere informații despre părinții biologici pentru că nu vei primi. Nici nu au voie să ți le spună și, de cele mai multe ori nici măcar nu sunt cunoscute nici de asistenții sociali, nici de cei maternali
  • Evită să faci promisiuni copilului. Nu îi spune „a venit mama să te vadă” și nici nu îi promite că te întorci la el. Sub nicio formă nu îi spune ”ne mai vedem”
  • Nu îi duce jucării valoaroase sau multe. Ia mai degrabă ceva cu care să te poți juca împreună cu el, dulciuri, fructe, eventual ceva de îmbrăcat dacă îi știi dimensiunile.

CITEȘTE ȘI: Record de adopții în România în 2021 după simplificarea Legii Adopției

Diferența dintre mama și mami

În România sunt acum 45.000 de copiii aflați în grija statului, în sistemul de protecție specială. Dintre aceștia, aproximativ 5400 sunt adoptabili. Partea bună din asta este că anul 2021 a avut un record cu cele mai multe adopții din ultimii 20 de ani și anume 1.653 adopții, în mare parte și datorită acestei liste cu Profilul Public al Copilului, dar cu siguranță și a faptului că oamenii au devenit mai deschiși și și-au dat seama că există o mare diferență între mama și mami.

Clasicul „nu e mamă cine te naște, ci e mamă cea care te crește” este mai actual ca niciodată. Aici poți vedea încă o poveste a unui copil greu adoptabil.

Din experiența proprie cu acestă listă pot spune că eu am ales cam 16 copii, eventual îi voiam pe toți. Majoritatea aveau și frati. Este foarte greu să alegi, de aceea trebuie să te duci acolo cu inima deschisă și să te gândești că tu nu ești salvatorul acelor copii. Tu esti mama unui copil de acolo. Trebuie doar să îl găsești și apoi să îl iei acasă. Pentru că el este copilul tău.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa