Legenda lui Moș Nicolae. De unde a pornit tradiția cadourilor în ghete

Anca Lupescu
copil care afla legenda lui mos nicolae
Legenda lui Moș Nicolae îl ajută pe cel mic să înțeleagă de ce Moșul pune, de obicei, cadourile în ghete. FOTO: Shutterstock

Pe 6 decembrie, copiii îl așteaptă pe Moș Nicolae pregătindu-și ghetuțele și lăsându-le la fereastră sau la ușă, în speranța că vor fi umplute de dulciuri și jucării. Dar de unde vine legenda lui Moș Nicolae? Cum și de unde a apărut obiceiul de a primi cadouri în ghete? Iată tot ce trebuie să știi!

Care este legenda lui Moș Nicolae 

Nicolae a fost un episcop care a trăit în secolul al III-lea d.Hr. în Europa și care era renumit pentru altruismul său, grija față de cei nevoiași și bolnavi, dar și pentru generozitatea sa față de copii. După ce părinții săi bogați au murit, Nicolae și-a folosit moștenirea pentru a-i ajuta pe cei aflați în dificultate. Multe surse indică faptul că a murit pe 6 decembrie în anul 343 d.Hr. și că a fost canonizat ca sfânt la un secol după moartea sa. De-a lungul timpului, viața sa a inspirat numeroase povești și legende.

O legendă povestește că Sfântul Nicolae a ajutat familii aflate în nevoie aruncând saci cu aur în casele lor printr-o fereastră deschisă. În cel puțin un caz, se spune că aurul a ajuns în încălțămintea sau șosetele lăsate lângă foc pentru a se usca. Aceasta a dus la obiceiul copiilor de a pune pantofi sau șosete seara, pentru ca Sfântul Nicolae să le umple cu daruri.

Despre Sfântul Nicolae din Myra există numeroase legende. Una dintre ele povestește cum a ajutat trei surori sărace, al căror tată nu avea bani pentru zestrea lor și intenționa să le vândă ca sclave. Sfântul Nicolae a lăsat în secret saci cu bani în casa lor, salvându-le astfel. O altă legendă spune că a salvat trei bărbați condamnați pe nedrept la moarte. Povestirile despre minunile și faptele sale de caritate s-au răspândit în întreaga lume, transformându-l în protectorul copiilor și al marinarilor. Deși Reforma din secolul al XVI-lea a redus popularitatea sfinților în Europa, Sfântul Nicolae a rămas o figură importantă în țări precum Olanda, unde sărbătoarea sa era asociată cu daruri lăsate în ghetele copiilor.

Cum a luat naștere tradiția cadourilor în ghete 

În ajunul Zilei Sfântului Nicolae, copiii lasă pantofi sau ghetuțe în fața șemineului sau a ușii, sperând să le găsească umplute cu daruri de la Sfântul Nicolae. În trecut, Moșul lăsa și câte o nuielușă, ca semn al faptului că unii copii nu s-au purtat tocmai frumos. Totuși, în zilele noastre, majoritatea copiilor primesc daruri, indiferent de comportament. Printre cele mai populare se numără: mandarine, ciocolată sau alte dulciuri, șosete, pijamale, etc.

Ce se pune în ghete pentru copii de Moș Nicolae

Se știe că Moș Nicolae este cel care aduce cadouri simbolice, mici atenții, spre deosebire de Moș Crăciun, cel care vine încărcat de cadouri pentru copii și nu numai.  Există nenumărate interpretări ale acestor obiceiuri, iar fiecare familie care dorește să sărbătorească această zi o poate face într-un mod special și unic. În unele părți ale lumii, mulți copii lasă încălțăminte umplută cu morcovi și fân pentru calul (sau măgarul, conform unor povești) Sfântului Nicolae, sperând să primească în schimb mici cadouri. Uneori, alături de morcovi se lasă o listă cu dorințe.

Printre bunătățile obișnuite lăsate în pantofi, ghete sau șosete pentru Moș Nicolae se numără fructele, nucile, ciocolata, bomboanele, fursecurile, și alte mici cadouri. Se spune că aceste bunuri ar trebui împărțite cu prietenii și familia, în spiritul generozității pe care o simbolizează.

Locul unde se așază încălțămintea variază în funcție de cultură. Copiii pot să o lase lângă șemineu, pe pervazul ferestrei, în fața ușii de la intrare sau la fereastră. În unele culturi, casa este curățată temeinic pe 5 decembrie, pregătindu-se astfel pentru sosirea Sfântului Nicolae, iar încălțămintea lăsată afară este curățată și lustruită cu grijă.

O lecție importantă pe care cei mici o pot învăța cu ocazia Sfântului Nicolae este aceea de a împărți. Sunt multe oportunități ca cel mic să își exerseze generozitatea, inclusiv făcând câteva pachete din jucăriile și/sau hăinuțele lor pentru alți copii la care Moș Nicolae nu poate ajunge. Totodată, darurile pe care le primesc pot fi împărțite cu familia, frații, surorile și cei apropiați. Darurile pot include orice, de la dulciuri, cărți, jucării, îmbrăcăminte, etc. 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa