Lecția alegerilor: E mai cool să fii tocilarul clasei decât golanul clasei

Cristina Călin, redactor
elev in fata unei table pe care e o problema de matematica
Școala și munca susținută te fac mare, nu „harneala”, combinațiile și expunerea nerușinată în social media. FOTO: Shutterstock

M-am bucurat ieri noapte. Nu neg. Am sperat din tot sufletul ca numărul românilor care își doresc un președinte violent, mincinos, iresponsabil să fie mai mic decât al celor care vor un lider educat, serios, modest. Am mai băgat o fisă în tonomatul democrației și am dansat în miezul nopții pe străzile de lângă Cișmigiu. Dar s-a făcut dimineață și trebuie să realizăm că nu va fi ușor să repunem țara pe șine și să o ajutăm să meargă cum trebuie.

Pe grupul de WhatsApp al clasei băiatului meu, elev de gimnaziu, se discuta dimineață despre alegeri. Un coleg, care a și deschis tema, îi apostrofa pe ceilalți că l-au susținut pe ”mucușor”. Le spunea că ”o să facă camere de sex…pentru copii”. Pentru el ar fi fost mai bine cu Simion președinte pentru că ”ieftinea șaorma și ascutam BUG Mafia”. Un singur coleg l-a pus la punct, restul au tăcut. Sunt copii de 12-13 ani, de la o școală „bună” din București. Copii care peste 5 ani se pregătesc să voteze pentru prima dată.

La o altă școală din Capitală, de data aceasta liceul unde învață fiica mea, vineri, înainte de alegeri, profesorii nu au mers la ore. Fără legătură cu alegerile, ci pur și simplu. Fiica mea s-a dus la școală doar ca să facă dirigenție. În orar avea și Română, și Matematică și alte ore, dar profesorii au trimis mesaj că ”nu pot ajunge”. Acești copii vor vota sigur peste 5 ani. Așa că dincolo de măsuri economice—taxe, salarii, TVA—mi-ar plăcea să știu că pe lista de priorități a președintelui nou ales se află Educația.

Șansa de a avea un exemplu

Copiii noștri au acum șansa exemplului. În fruntea țării e un om care, învățând pe brânci, a ajuns dintr-un mic orășel din Ardeal tocmai la universitatea Sorbona din Paris. Fără carte, nu ar fi reușit. Copiii văd acum că e cool să fii tocilar, că școala și munca susținută te fac mare, nu „harneala”, combinațiile și expunerea nerușinată în social media. Că educația solidă deschide uși și te ferește de situații stânjenitoare. Atunci când înțelegi lumea în care trăiești, nu te vei isteriza că un candidat ajunge președinte chiar dacă la tine pe TikTok nu a votat nimeni cu el.

Avem cu toții de lucru

Spunea aseară Nicușor Dan că în perioada următoare e mare nevoie de unitate. În Educație, este esențială Părinții, profesorii și instituțiile de profil trebuie să pună umărul pentru ca școala să-și recapete credibilitatea, încrederea și respectul. Copiii nu au nevoie doar de Matematică și Limba română, fiecare materie își are aplicabilitate în viața de zi cu zi. Au nevoie de manuale, programe și stiluri de predare adaptate vremurilor, de dascăli pasionați și cu vocație (recompensați pe măsura efortului), de educație care să le ofere cu adevărat competențe necesare pe piața muncii.

Și noi, părinții, avem partea noastră de responsabilitate. Să le vorbim copiilor noștri despre provocările vieții de zi cu zi, să ne uităm cu ei la știri, la filme și să discutăm situațiile de acolo, să-i ducem la teatru, să le cumpărăm cărți. Să-i învățăm să fie empatici, toleranți, responsabili, respectuoși. Avem cu toții de lucru pentru a nu mai trece, cu noile generații de alegători, prin nebunia pe care am traversat-o în ultima jumătate de an.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa