Jos nuieluşa!

Vivi Gherghe
jos-nuielusa-totul-despre-mame

De ce „Moș Nicolae” și „nuielușă” nu ar trebui să fie niciodată în aceeași propoziție

Nu l-am simpatizat niciodată pe Moș Nicolae în copilărie. Cu Moș Crăciun am avut altă relație, deși și el m-a dezamăgit de câteva ori. Pe Moș Nicolae,  în schimb, nu numai că nu l-am simpatizat, dar când se apropia noaptea ghetelor, aș fi preferat să stau în genunchi pe coji de nucă: trebuia să-mi curăț ghetele și, de fapt, toată încălțămintea pe principiul ”poate îți pune ceva în toate”.

Nu mi-a pus niciodată în mai multe, dar mereu m-am lăsat manipulată.

Ceea ce mi-a pus, an de an, a fost nuielușa, adică nuielușe.

N-am fost deloc cuminte

În fiecare an, în dimineața zilei de 6 decembrie, aveam dovada clară că n-am fost deloc cuminte în tot timpul anului. Și mai aveam și dovada că cineva, din casa mea, a reușit să fie cuminte și să nu primească nuielușă: fratele meu. În rest, Moș Nicolae nu făcea diferențe între noi, primeam aceleași napolitane, o portocală și arahide glazurate, dar eu aveam, în plus, o nuielușă. Pe lângă asta, ca și când nu-mi era de ajuns că știam pentru ce e, aveam un întreg cor de adulți pe lângă mine care îmi repeta cu fiecare ocazie că ”până și Moș Nicolae știe că nu ești cuminte”.

”Nici Moș Nicolae nu mă mai suportă”

Eram convinsă că nici Moș Nicolae nu mă suportă și el nici măcar nu stătea cu mine în casă. Ajunsesem să-mi doresc să vină mai repede Moș Nicolae nu ca să văd ce dulciuri îmi mai aduce, ci ca să văd dacă-mi mai aduce nuielușă. Nici măcar nu mai știam ce trebuie să fac sau să nu fac pentru a fi considerată cuminte. Cert este că n-am reușit niciodată să fiu cuminte.

Barometrul cumințeniei

Îmi place să cred că așa era pe vremea mea. Îmi place să cred că lucrurile, în ziua de azi, stau altfel. Îmi doresc o generație care să creadă cu adevărat în magia sărbătorilor, în ghetuțe, în turtă dulce și în Moș Crăciun. Îmi doresc ca această generație să nu cunoască nicio umbră de tristețe și dezamăgire cu ocazia lui Moș Nicolae. Haideți să nu-l mai lăsăm pe Moș Nicolae să fie el barometrul cuminteniei.

Toți copiii sunt ”cuminți”

Nu există copii ”cuminți” și copii ”necuminți” și, oricum, o nuielușă nu va aduce schimbarea mult dorită de către părinți. Spun asta pentru că în ultimul an în care Moș Nicolae mi-a adus nuielușă, eu am rupt-o pe spatele fratelui cuminte. De atunci, am fost mereu cuminte, dar nici n-am mai crezut în Moș Nicolae și l-am urât visceral.

Așa că, dragă Moș Nicolae, renunță la acest obicei și nu mai acri turta dulce și ciocolata cu idei de pedeapsă și de ”necumințenie”.

Citește și:
Cinci activităţi de făcut în aşteptarea lui Moş Nicolae
Jos cu regulile de sărbători!
Să-l iertăm pe Moș Nicolae!

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa